Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
  • Úterý 19. března 2024 Josef

Umím si představit, že bych opět létal v armádě s gripenem, říká Šonka

  9:12
Pilotu Martinu Šonkovi skončila před pár týdny sezona v podniku Red Bull Air Race, který v loňském roce vyhrál. Příští rok však do závodního kolotoče nenastoupí, série adrenalinových leteckých klání byla ukončena. „Jsem ale optimista a věřím, že se série opět vrátí,“ říká.
Akrobatický pilot Martin Šonka

Akrobatický pilot Martin Šonka | foto: Petr Kubát, MF DNES

Když se podíváte na jeho webové stránky, dočtete se, že ho baví všechno, co má motor a co pořádně voní benzinem. Letadla jsou jasná, v létě jezdí na motorovém surfu a jeho záliba končí třeba u zahradní sekačky.

„Ale opravdu, já jsem hotový Forrest Gump,“ směje se pilot Martin Šonka. „Hrozně si u toho odpočinu, nebo rád řežu dříví motorovkou. Máme chatu u Lužnice, tam se vyřádím a je to pro mě velký relax. Když můžu celý den řezat dříví, jsem maximálně spokojený,“ říká o sobě loňský mistr letecké série Red Bull Air Race.

Možná teď bude mít na své koníčky o trochu více času. Nedávno mu v Japonsku skončila sezona. Titul neobhájil, letos skončil třetí. Dalo by se říci, že má teď Martin Šonka „padla“. Ale nikdo neví, na jak dlouho. Populární závody, kde piloti podlétávali mosty, dělali výkruty a kličkovali mezi pilony, skončily. „Ale já jsem optimista a věřím, že se série v nějaké podobě zase objeví,“ myslí si.

Nabízí se tedy otázka: Co teď bude Martin Šonka dělat? „To bych také rád věděl,“ říká s lehkým úsměvem na tváři.

„Nějaké pracovní nabídky už mám, ale vše se musí dobře skloubit s létáním. Chci pokračovat v akrobacii, nebaví mě létat rovně, ale hlavou dolů. Nemohu pracovat někde, kde mě pošlou třeba na dlouho do zahraničí,“ přidává Šonka, který má doma letecký speciál, jenž se dá využít jen k akrobacii.

Show s gripenem

Jako každý pilot začínal na bezmotorových kluzácích, byl i armádním pilotem. Moc dobře tedy zná JAS 39 Gripen – švédský stíhací letoun, který v současnosti využívá česká armáda. I to byla Martinova velká výhoda, když nedávno se svým akrobatickým speciálem předvedl v Ostravě na Dnech NATO parádní leteckou show s pilotem gripenu Ivo Kardošem. Šonka armádní letoun třeba oblétával dokola, letěl nad ním hlavou dolů a podobně.

„Byli jsme si nejblíž možná na dva metry, metr a půl?“ přemítá. „Zkušený pilot, jako je Ivoš, si samozřejmě ohlídá, aby mu rychlost stíhačky neklesla pod nějakou mez. Pro mě gripen musí mít čitelný let, pak já si k němu dovolím jít blíž,“ prozrazuje Šonka pár detailů z ukázky.

Řadu lidí by tak mohlo napadnout, jestli by se nechtěl zase vrátit do kokpitu stíhačky? Pro Armádu České republiky by to byla velká reklama, kdyby mistr Air Race zase mohl střežit vzdušný prostor.

„Samozřejmě, že se to i trošku nabízí. Já bych si to asi dokázal představit, bavilo by mě, kdyby mě vrátili zase na gripeny. Jenže musel bych zase na výcviky a podobně. Navíc armáda mě sama neoslovila a já ji také ne. Také je mi 41 let a myslím si, že oni potřebují mladé piloty,“ přemítá Šonka.

„Létáním žije celá rodina“

Jak se kluk z obyčejných poměrů ze Sezimova Ústí dostane až do kokpitu armádní stíhačky? Musí pro to být „zapálený“ už od dětství a udělat pro to cokoliv. Což také Martin udělal. Když mu bylo sedmnáct let, vysypal kasičku a s našetřenými pěti stovkami hned utíkal na táborské letiště Čápův dvůr. Tady si zaplatil svůj první let. Letěl v motorovém kluzáku Vivat.

A během patnáctiminutového letu nad Táborem ihned věděl, že létání bude jeho život. „Já odmala stavěl modýlky a házel je za barákem. Protože končily na balkonech a my pak všude zvonili, jestli by nám nemohli dát letadla zpátky, tak mě všichni z okolí znali. Hlavně jsem chtěl jít na školu, kde se učíte být vojenským pilotem. To byl vždycky můj sen,“ vzpomíná Šonka na své dětství, ve kterém mu kromě letectví dělala společnost i gymnastika. Od sportu a od létání ho nesvedly ani diskotéky a další zábava jeho vrstevníků.

Martin Šonka (41 let)

Letecký akrobat se narodil ve Dvoře Králové nad Labem, ale když mu byly dva roky, s rodinou se přestěhovali do Sezimova Ústí. Nyní žije s přítelkyní Olgou a třemi dětmi v Táboře, kde také v tamním aeroklubu létá. Po maturitě na táborské Střední průmyslové škole strojnické nastoupil v roce 1997 na Vojenskou akademii obor pilot bojového letounu do Brna. V roce 2001 přišlo na řadu první závodění ve vzduchu, nejdřív na kluzácích a pak akrobacie na motorových letounech. V roce 2004 se dostal do českého reprezentačního týmu v letecké akrobacii. V armádě Šonka létal na strojích L 29 Delfín, L 39 Albatros či JAS 39 Gripen. Od roku 2010 až do letošní sezony závodil v letecké sérii Red Bull Air Race. Tu v roce 2018 vyhrál. Kromě toho má stříbro i bronz z MS v letecké akrobacii a stal se v roce 2016 i mistrem Evropy v této disciplíně. Kromě létání má rád jakýkoliv sport či projížďky na motocyklu.

„Když jsem si dával přihlášku k výcviku, tak mi ještě nebylo osmnáct, proto mi to doma museli podepsat. Máma mi jen řekla, že jestli se zabiju, ať jí nechodím domů, a bylo. Mamka je žena nad věcí, vydrží hodně,“ vypráví.

Jeho práci rozumí a plně ho podporuje i jeho přítelkyně Olga. Aby také ne, je letuškou. U nich doma se tedy řada věcí točí okolo létání i závodění. Třeba jak sám Martin říká, když si s rodinou vyjdou na procházku, sraz mají kde jinde než na letišti.

„Já si odlétám svoje a až pak se třeba jedeme projet na kole okolo řeky. My létáním opravdu doma žijeme, celá rodina. Takže se mi to nikdo nesnaží rozmlouvat, protože ví, že by to prostě nefungovalo. Když mám něco v hlavě, doma o tom pořád mluvím. U nás to často tedy vypadá tak, že všichni koukají na televizi a já do toho vyprávím třeba o technických věcech,“ směje se evropský šampion v letecké akrobacii z roku 2016 a zároveň je šťastný, že i děti a samozřejmě také přítelkyně s ním prožívají jeho dětský sen. „Brečí, když prohraju, a radují se, když vyhraju.“

Jako pilot zažil Šonka řadu krizovějších situací, ale dokázal je ustát. Profesionál už umí v sekundě vyhodnotit, co a jak by měl udělat, když problém nastane. Jednou při letecké ukázce mu při visu za vrtuli v malé rychlosti zhasl motor. Martin tak namířil svůj stroj střemhlav k zemi, aby rychle nabral rychlost a motor mohl znovu naskočit. Povedlo se mu to, i to dělá šampiona.

Raději ale vzpomíná na ty příjemnější chvilky v oblacích. Třeba na přelet nad řekou Vltavou. „Orlík a Zvíkov jsou ze vzduchu nádherné, stejně tak Tábor i Šumava,“ vypráví a zároveň ukazuje na mobilu obrázky, které přímo z letadla fotí.

Nevšední pohledy na jižní Čechy pak rád předává svým fanouškům na sociálních sítích. Ale může vůbec Martin Šonka z dlouholeté kariéry pilota vybrat jeden top moment? „To jste mi dal. Těch je samozřejmě víc. Můj první samostatný let, první let s gripenem, pocit při výhře titulu Red Bull Air Race i třeba ten, když jsem poprvé vzal do letadla děti,“ bilancuje Šonka spokojeně.

Autor:
  • Nejčtenější

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Dlouhé nájezdy a jen beton, zní kritika na podobu nové lávky přes nádraží

17. března 2024  10:33

Oblíbenou lávku vedoucí přes seřaďovací nádraží v Českých Budějovicích, která chodcům a cyklistům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Zemřel pediatr Miloš Velemínský. Staral se o tisíce předčasně narozených dětí

17. března 2024  21:41

Ve věku 87 let zemřel Miloš Velemínský, jeden z nejvýznamnějších lékařů Jihočeského kraje....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Neproduktivní a bez dorážek. Ale doma na ně vlítneme, slíbil Pech

18. března 2024  21:08

Se dvěma porážkami a bez vstřeleného gólu odjížděli hokejisté Motoru České Budějovice z Třince po...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Monokl pod okem i zlomené kosti. Početná skupina napadla v Písku youtubera

18. března 2024  17:42

Tmavě fialová modřina pod okem, výrazný otok tváře a zlomené kosti v obličeji. Takový je stav jedné...

Zemřela recidivistka Máňa, známá díky filmu. Ve vězení strávila přes 30 let

18. března 2024  13:40

Ve věku 56 let zemřela v Českých Budějovicích patrně nejznámější česká recidivistka Marie Lávičková...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...