Letiště České Budějovice se mění na mezinárodní přístav. Za 400 milionů

  • 54
Na Letišti České Budějovice v úterý v pravé poledne zahájili poslední etapu modernizace. Bude stát více než 400 milionů korun bez DPH. Status mezinárodního veřejného letiště a zahájení plného provozu tam plánují na rok 2020.

Práce v areálu v Plané u Českých Budějovic začínají výkopovými a zemními pracemi. Tendr vyhrála společnost Hochtief CZ, která má za úkol především postavit terminál pro cestující a navigační systém. Investorem je Jihočeský kraj. Vše má být hotové za rok a půl.

„Těší mě, že se letiště rozrůstá. V momentě, kdy ho dostavíme, tak nastane doba, aby sem přijeli inspektoři civilního letectví. V tu chvíli začne proces licencování, což může trvat až jeden rok. Tím lze spočítat, že se dostáváme do roku 2020, kdy bychom ho chtěli naplno otevřít,“ potvrdil ředitel českobudějovického letiště Ladislav Ondřich.

Na to, aby byl areál úspěšný a finančně soběstačný, bude podle propočtů potřebovat odbavit 80 tisíc cestujících ročně. K takovému počtu se chce vedení společnosti dostat do pěti let od zahájení plného provozu.

„Tato etapa dostavby je krokem k tomu, aby se opravdu letiště stalo mezinárodním a mohly tady přistávat stroje jako Boeing a Airbus. Cílem je vybudování terminálu. Důležitá je radionavigace, aby mohla letadla přistávat v noci i za horšího počasí,“ navázala hejtmanka jihočeského kraje Ivana Stráská.

Zdůraznila, že po skončení modernizace bude kraj hledat strategického partnera. Ten by měl pomoci s provozem letiště. V minulosti se mluvilo o zájmu z východu, Ruska či Číny, ale oficiálně zatím nikdo představen nebyl.

Mnohá regionální letiště v republice se potýkají s nedostatkem pravidelných, ale i charterových letů a tedy i zájmu cestujících. Ředitel Ondřich však věří, že zájem o budějovický areál mezi cestujícími bude.

Formou rozsáhlé ankety budou teď například sledovat, o jaké destinace je mezi lidmi největší zájem. Ten mají i některé jihočeské firmy. Ondřich zmínil například firmu Bosch, u které část zaměstnanců pravidelně cestuje do Německa.

Pozemky a stavby v areálu jsou majetkem kraje. V akciové společnosti Jihočeské letiště České Budějovice, která je jeho provozovatelem, figurují napůl město České Budějovice a Jihočeský kraj.