Bioložka Lenka Sedláková pracuje na výzkumu kultivovaného masa, které se kompletně připravuje v laboratořích. Chutí a složením by však mělo plnohodnotně nahradit to klasické. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Maso z laboratoře se v ničem neliší. Jen roste mimo tělo zvířete, říká bioložka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Bioložka Lenka Sedláková pracuje na vývoji kultivovaného masa, které vzniká v laboratořích. „Nikdo se u našeho produktu nemá čeho bát. Je to stále maso, jen celý vývojový proces probíhá mimo tělo zvířete,“ říká rodačka z Vimperka.

Ještě před dvěma desítkami let se uměle vyrobené maso zdálo jako představa odvážných skupin vědců. Dnes na jeho vývoji pracuje hned několik týmů, mezi něž se od loňského roku řadí také český start-up Bene Meat Technologies (BMT). Do souboje o prvenství v masové produkci se touží zapojit s unikátní technologií.

„Chceme se vyhnout používání séra z nenarozených zvířat, což bychom už teď měli zvládnout. Ani by pro nás neměl být problém vyrobit kultivované maso od začátku do konce,“ tvrdí 28letá bioložka Lenka Sedláková z BMT.

Mámě buňky izolované z hovězího masa a jsme schopní simulovat v laboratorních podmínkách následný běžný vývoj svalu.

Lenka Sedlákovábioložka

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se