- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bioložka Lenka Sedláková pracuje na výzkumu kultivovaného masa, které se kompletně připravuje v laboratořích. Chutí a složením by však mělo plnohodnotně nahradit to klasické. | foto: Michal Růžička, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Ještě před dvěma desítkami let se uměle vyrobené maso zdálo jako představa odvážných skupin vědců. Dnes na jeho vývoji pracuje hned několik týmů, mezi něž se od loňského roku řadí také český start-up Bene Meat Technologies (BMT). Do souboje o prvenství v masové produkci se touží zapojit s unikátní technologií.
„Chceme se vyhnout používání séra z nenarozených zvířat, což bychom už teď měli zvládnout. Ani by pro nás neměl být problém vyrobit kultivované maso od začátku do konce,“ tvrdí 28letá bioložka Lenka Sedláková z BMT.
Mámě buňky izolované z hovězího masa a jsme schopní simulovat v laboratorních podmínkách následný běžný vývoj svalu.
Připojte se ještě dnes a získejte: