"V pohankové polévce se zeleninou byly klasické knedlíčky, které děti milují, takže je takhle trochu obelstíme. Při vymýšlení nových receptů před soutěží jsme zkusili udělat kuřecí maso v mandlové krustě a nabídnout ho se smetanovou omáčkou, kterou zahušťujeme pouze zeleninou. A otavské špalíčky jsou bramborové knedlíky s petrželkou," popsala vítězné menu vedoucí jídelny Drahomíra Dušková.
Menu, které jídelna do soutěže přihlásí, nemůže být žádná novinka, s níž by chtěli kuchaři a kuchařky pouze oslnit porotce. Musí to být jídlo, které servíruje svým strávníkům.
Vítězná školní jídelna, která je součástí krajského domova mládeže, vaří obědy pro 730 studentů a učňů z řady píseckých středních škol, 320 přespolních se v její prostorné jídelně stravuje celý den.
Největší nápor zažívá devítičlenná kuchařská směna při výdeji obědů od čtvrt na dvanáct do dvou hodin. Své strávníky hýčká nabídkou tří hlavních jídel, uspokojí i vegetariány.
"Vaříme tradiční i moderní jídla. Děti si nejvíc objednávají svíčkovou, řízky, hranolky, ale také pizzu, čínu nebo torteliny. To je záruka vyprázdněných talířů a občas i poděkování za dobrý oběd. Naopak moc nestojí o luštěniny," srovnává směnová kuchařka Marie Stárková.
Soutěž školních kuchyníDo druhého ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se přihlásilo 69 školních jídelen, v pražském finále se utkalo deset týmů. Písecké kuchařky se probojovaly do finále už vloni. S krémovou fazolovou polévkou, rybími biftečky s fazolovými lusky a šťouchanými brambory a věnečky s tvarohem skončily tehdy na 5. místě. |
Zrovna středeční menu patřilo v této školní jídelně k těm, po němž na talířích nezůstávaly téměř žádné zbytky. Vepřový nebo zeleninový špíz s hranolky a bohatou zeleninovou oblohou a pro vyznavače zdravého jídelníčku zapečená ryba s lečem patří mezi nejžádanější obědy. Kokosový dezert si dal skoro každý, ale zeleninovou polévku spíš jen výjimky.
"Polévku jsem nejedl nikdy, i doma si dám nedělní oběd bez ní. Ale špíz s hranolky mi tu chutná nejvíc," svěřil se student Jan Hořejš.
Jeho kamarád Josef Prošek patří ke strávníkům, kteří si ve školní jídelně rádi dají i polévku, občas by ale uvítal větší porce. "Hlavně masa jsou malé kousky," upřesnil.
Čtrnáctiletá gymnazistka Barbora Balounová by mohla být maskotem kuchařek - pochvaluje si úplně všechno včetně nových jídel, která tady vymýšlejí. "Jsem tu velmi spokojená a mámě jsem řekla, že by mohla udělat to kuřecí v mandlové krustě. Je vynikající," libuje si.