Diskuze

S jednou jízdenkou lidé skousnou i přestupy, věří nový šéf dopravy v kraji

Společnost Jikord, která koordinuje dopravu v Jihočeském kraji, má nového šéfa. Jiří Kafka nahradil Josefa Michálka, jenž odešel z funkce po roce a půl ze zdravotních důvodů. Nový ředitel vnímá jako hlavní úkol zavedení integrovaného dopravního systému pro celý kraj a usnadnění cesty do Budějovic.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZM

s jízdenkou JIKORD PLUS lze cestovat po celém kraji už teď (i s přesahem do vedlejších krajů), ale moc lidí o ní neví - je dostupná jen na velkých nádražích a je papírová // ale pro výlety ji využívám(e)

1 0
možnosti

I84v32o 41Š87t75ě92r33b67a

27. 4. 2022 8:50

Taková reforma tu měla být už před 20 lety. Kam jede vlak nejede autobus. Například ve Švýcarsku. V Jihomoravském kraji naváží cestující autobus k autobusu.

1 0
možnosti
JS

Problém je, že se ruší vlakové trati a tam, kde se neruší, se ruší zastávky (Kamenný Újezd - Na Dolech, Jenín aj.), nebo vlaky na zastávkách nestaví. Třeba na trati Budějovice-Rybník není možné využívat stanice, které nejsou obsluhovány přinejmenším spěšným vlakem. Osobáků tam jezdí tak málo, že i když se člověk dostane tam, už se nemá jak dostat zpět.

0 0
možnosti
JJ

J49i54ř73í 97J16o67z89a

26. 4. 2022 15:35

A ještě jeden problém začíná vyvstávát. Abcence zastávek nebo železničních stanic. Např. v budějcké aglomeraci vyrůstá spousta nových lokalit v různých obcích, tyto lokality mají špatnou dopravní obslužnost nebo nemají žádnou (nejbližší zastávka je prostě daleko). Příkladem může být Hluboká nad Vltavou, kde v lokalitě Pod Hůrkou vyrostli nové domy, nejbližší zastávka je Hluboká n. Vlt., Hvězdáře,což je sice možná dostačující, ale proč nevyužít dalšího potenciálu linek z/do Munic, které jezdí sice jezdí také okolo této lokality, ale nezastavují zde neboť chybí zastávka na hlavní silnici na Munici v blízkosti ulic Týnská x Na Výsluní. Dalším příkladem může být obec Vidov, kam sice jezdí linka MHD č. 10, ale zároveň touto obcí prochází železniční trať 199 (České Budějovice - České Velenice), ale vlaky zde nezastaví, protože chybí železniční zastávka. Takových příkladů samozřejmě po kraji je více, železnice prostě prochází obcí, ale není v ní stanice (napadají mě i takové Baborovice - trať 190) nebo železniční stanice je daleko od obce, ale o několik metrů dále ji těsně míjí (např. Zbudov (opět trať 190). Chtělo by to tedy budovat nové zastávky busů jako v uvedeném příkladu a budovat nové železniční stanice/zastávky, příp. je přemístit blíže k obci (viz. uvedený Zbudov), i v tom jsou některé jiné kraje dále.

1 0
možnosti
JJ

J21i33ř81í 11J62o20z26a

26. 4. 2022 14:46

Spadovost autobusových linek k železničním stanicím musí být krátká a efektivní. Příkladem může být linka České Budějovice - Borovany - Jílovice - Suchdol n. L., již dnes by bylo možné tuto linku zkrátit do úseku Jílovice, žel. st. - Suchdol n. L. s návazností na vlaky v železniční stanici Jílovice, díky tomu, že by došlo ke zkrácení linky ušetřilo by se na jednom spoji cca. 27 km. Tím pádem by bylo možno pak posílit tuto linku o další čtyři páry spojů, neboť by se ušetřili peníze za oněch 27 km na spoj díky jejímu zkrácení. Dále bych pochopil kdyby autobusy zváželi cestující do Borovan z Trhových Svin k vlaku, ale z Třeboně do Borovan je gi nemysl. Tak jako dnes je nemysl, že v okolí ČB, i v těsném, jsou obce které má spojení jen ve všední dny ve špičce pracovních dnů, večer a o víkendech je to katastrofa, prostě nejede nic. Slabé je to i dopoledne ve všední dny.

0 0
možnosti
JS

„Když vezmu příklad spojů z Třeboně do Budějovic, tak mohou bez problémů skončit v Borovanech. Tam cestující přestoupí na vlak, který je doveze až na vlakové nádraží. Tím autobus ušetří spoustu kilometrů, a navíc bude možné tuto trať obsluhovat dvakrát častěji.“

Z Třeboně do Borovan je to 18 km. To je 72 % cesty přímého autobusu z Třeboně do Budějovic (25 km). Dělat kvůli úspoře 7 kilometrům cesty autobusu oblouk přes Borovany, je hodně zoufalé řešení. Namísto 25 kilometrů autobusem (30 minut) se pojede 18 km autobusem + 21 kilometrů vlakem, celkem 39 kilometrů (cca 52 minut + čas na přestup, tedy minimálně hodina).

Již nyní jezdí z Borovan do Budějovic denně 12 vlaků a k tomu 32 autobusů. Sypat k tomu ještě lidi z Třeboně, tak z nich stejně většina skončí v autobusech, protože autobusu se dočkají dřív.

Vlakové spojení ČB-Třeboň ano, ale přímé. Návrhů trati vznikla za 20 století celá řada, stačilo by je oprášit a zrealizovat.

2 0
možnosti
JJ

J14i27ř10í 46J97o19z65a

26. 4. 2022 14:36

To opravdu není dobrý příklad. Linka Třeboň - České Budějovice by naopak měla být páteřní autobusovou linkou. S tím, že by měla být zavedena ve špičkách pracovního dne i expresní linka, která by zastavila jen v ČB na aut. nádr., v Lišově na náměstí a v Třeboni na Taboristké ulici a na aut. nádr. Po dostavbě obchvatu Lišova by expresní linka vynechala Lišov.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Školy, sportoviště i přípojka. Investiční fond rozdělí rekordních 351 milionů

29. dubna 2024  16:24

Jihočeští zastupitelé schválili rekordní částku pro investiční fond. Obce získají 351 milionů...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!