Pracovní skupina bude řešit bydlení v Táboře, město vlastní tři tisíce bytů

  9:24
Stovky lidí se každý rok obracejí na táborskou radnici s žádostmi o pronájem městského bytu. Na jeden připadá i devadesát zájemců. Nová pracovní skupina proto dostala za úkol vytvořit koncepci dostupnějšího bydlení pro obyvatele.

Pohled od Pintovky. Lesopark nad Lužnicí je blízko historického centra. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Pracovní skupina má pomoci vyřešit, aby bydlení bylo dostupné pro všechny obyvatele Tábora. „Nyní sbíráme data, na jejichž základě ji budeme vymýšlet. Spolupracují na ní zástupci organizací, které mají co do činění s městským bydlením, například členové bytové komise,“ sdělil táborský místostarosta Martin Mareda (Piráti).

Strategický plán, jenž bude brát v úvahu také potřeby Táborských, má být hotový začátkem příštího roku. Bude mimo jiné reagovat na vládní iniciativu, kterou je návrh zákona o dostupném bydlení projednávaný poslanci.

Podle něj by v Česku měla za dva roky začít v řadě obcí fungovat nová kontaktní centra bydlení. Ta by poskytovala poradenství lidem v bytové nouzi, evidovala dostupné byty nebo pomáhala s jejich zprostředkováním.

Změna pravidel neprošla

Tábor disponuje celkem 3 054 byty, čímž se řadí mezi obce s největším počtem městských bytů na obyvatele v republice. Podle aktuálně platných pravidel může radnice prodávat pouze prostory v domech, kde má jeden byt, a je tak minoritním vlastníkem.

„Nyní se jedná o šestnáct bytů, které Tábor smí prodat. Avšak děje se tak až v momentě, kdy se daný byt uvolní. Může tedy trvat několik let, než si ho někdo bude moct koupit,“ uvedl táborský radní Jiří Horecký (ODS).

Na svém březnovém jednání zastupitelé diskutovali o možnosti rozšíření stanoveného pravidla i na domy, kde Tábor vlastní dvě jednotky. K prodeji by se tím uvolnilo dalších třináct bytů. Návrh odboru správy majetku města schválený radními ale tehdy zastupitelé zamítli.

„Pokud trvá velký zájem o pronájem městských bytů, nevidím důvod je prodávat. V této době budeme těžko hledat město, které se svých bytů zbavuje,“ vyjádřila se zastupitelka Olga Bastlová (Šance pro Tábor).

Počet žadatelů o pronájem městského bytu je podle místostarosty Maredy konstantní. Ročně se na radnici obrátí přibližně šest set žadatelů, na jeden byt jich může být až devadesát.

„Městský bytový fond by neměl suplovat klasický trh s bydlením, ale měl by mít i sociální aspekt či pomáhat k naplňování priorit každého města. Patří sem například vyčlenění bytů pro vybrané profese, které město potřebuje, nebo pro specifické skupiny obyvatel, jako jsou senioři, osoby se zdravotním postižením nebo ohrožené sociálním vyloučením,“ vyjmenoval Horecký. Více než tři tisíce táborských bytů jsou podle něj pro tyto účely naprosto dostačující.

Plánují i stavbu nových bytů

Mezi zastupiteli v září zazníval názor, že Tábor by měl při prodeji svých bytů vázat nové majitele jejich využitím, například zákazem pronájmu třetím osobám. Omezilo by to nákup bytů za investičním účelem. O tom, že noví vlastníci mohou nemovitost pronajmout nebo prodat až po dvou letech od koupě, následně rozhodli radní.

„V případě převodu bytu na třetí osobu nebo pronájmu bytu třetí osobě v období dvou let od uzavření smlouvy se kupující zavazuje prodávajícímu uhradit smluvní pokutu ve výši 350 tisíc korun,“ stojí v dodatku kupní smlouvy.

Podle radního Horeckého takový závazek snižuje odhadní a tržní cenu bytů. „Z mého pohledu je klíčové, aby byt sloužil k bydlení a aby byl dostatek bytů pro všechny sociální a cílové skupiny. Omezovat vlastníka na jeho vlastnických právech nevnímám jako správný přístup,“ vyjádřil se.

S výstavbou nových městských bytů počítá projekt obytné čtvrti Dvorce na místě bývalých kasáren Jana Žižky. Součástí areálu, který má být dokončený do patnácti let, bude městský pavlačový dům s byty v nájemním režimu. Architekti s ním počítají v Buzulucké ulici, kde bude oddělovat současný park a zimní stadion.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...