V Písku podraží bydlení, další jihočeská města to oddalují nebo vyčkávají

  9:08
V Písku mají obavy, že kvůli vládním úsporám budou v rozpočtu chybět důležité miliony korun, a tak se po mnoha letech rozhodli, že zvýší daň z nemovitosti. Majitel bytu, který tak doposud platil třeba tisíc korun ročně, bude muset nově ze svého vydat dva a půl tisíce.

Pohled na siluetu města, kterým protéká půvabná řeka Otava. | foto: Profimedia.cz

Po rozhodnutí Písku oslovila redakce MF DNES celou řadu dalších měst napříč Jihočeským krajem. Z reakcí starostů vyplývá, že jinde zatím k podobně nepopulárnímu kroku přistupovat nechtějí.

Na druhou stranu Písek zvýší místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti poprvé od roku 1992. Ze základní výše jedna stoupne na hodnotu 1,4. Ostatní koeficienty zůstanou ve stejné výši jako dosud.

Obecně závaznou vyhlášku, která toto stanovuje, už zastupitelstvo schválilo na svém zářijovém jednání. „Vláda připravuje návrh změny zákona o dani z nemovitých věcí, který by měl navyšovat základní zákonné sazby na 1,8násobek. Ty se násobí místním koeficientem, a to znamená celkové navýšení daně o násobek 2,52 oproti letošnímu roku,“ vysvětluje vedoucí finančního odboru Ladislav Toman.

Zjednodušeně tak obyvatel Písku zaplatí místo zmíněné jedné tisícovky, dvě a ještě pět set navrch. Výnos daně z nemovitosti je v současnosti stoprocentním příjmem obce a mělo by to tak zůstat.

„Za posledních pět let činil průměrný příjem města Písek z této daně 23 milionů korun, po navýšení to bude zhruba 58 milionů. Vláda ve svém balíčku chystá rovněž snížení daňových příjmů pro obce. Tento nižší výnos by měly pokrýt právě o 1,8násobek navýšené sazby daně z nemovitých věcí,“ upřesnila mluvčí radnice Petra Měšťanová.

V Táboře o tom budou diskutovat radní

V dalších okresních městech ale podobné kroky zatím nechystají. „Řešili jsme to pouze teoreticky. Zatím nemohu říct, jestli daň zvýšíme. Máme k tomu vypracované podklady a pracujeme s nimi. Žádné konkrétní rozhodnutí jsme ještě nevydali, chceme to s radními více probrat,“ reagoval táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

A v Českém Krumlově mají úplně jasno. „Koeficient zvyšovat nebudeme, to bychom lidem asi moc nepomohli,“ přemýšlí starosta Alexandr Nogrády (ANO). Zvýšení základní sazby státem vnímá jako podraz na města.

„Stát říká, že nám sníží rozpočtové určení daní. Jako město na tom budeme stále stejně, pouze v očích veřejnosti to bude vypadat, že vybíráme dvojnásobek daně z nemovitosti,“ komentuje starosta. S případnou ztrátou některých příjmů vlivem přerozdělení daní si podle něj Krumlov poradí.

Daň chtějí na stejné hodnotě udržet i v Jindřichově Hradci. „Zatím jsme o navýšení neuvažovali. Čekáme, jak dopadne úprava konsolidačního balíčku,“ uvádí starosta Michal Kozár (ANO). Zvyšovaní koeficientu obcemi zároveň s vládou může mít podle něj negativní efekty.

Zároveň připouští, že v budoucnu se Hradec zvýšení cen některých služeb pravděpodobně nevyhne. Daní z nemovitosti město aktuálně získává přibližně 23 milionů korun z celkového půlmiliardového rozpočtu.

V Budějovicích nechtějí obyvatele více zatěžovat

Navyšování momentálně neplánují ani ve Strakonicích „V tuto chvíli spíš vyčkáváme, jaká bude výsledná podoba konsolidačního balíčku vlády. Je možné, že se k tématu ještě letos vrátíme, ale nepředpokládám, že bychom měli koeficient nějak navyšovat. A pokud ano, tak by to nebylo plošné, aby zvýšení poplatku zasáhlo běžné obyvatele města,“ vysvětlil starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost).

Koeficient ve městě upravovali před dvěma lety, kdy ho z jedničky navýšili na dva. „Už tenkrát byl kolem toho docela velký křik, takže si neumím představit, jak by na další zvýšení lidé reagovali,“ doplňuje Hrdlička.

V Českých Budějovicích koeficient také nezvýší. „Zatím netrpíme nějakým nedostatkem a nechceme teď naše obyvatele více zatížit,“ říká náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

MF DNES oslovila i zástupce menších měst, například Blatné na Strakonicku či Netolic na Prachaticku. Zatím tam nad změnami koeficientu také nepřemýšlí.

„Ani bychom to letos nestihli pro příští rok schválit, protože do konce září bychom museli vydat vyhlášku, a to už jako zastupitelstvo nestihneme. Nyní máme nejnižší koeficient jedna,“ upozorňuje starosta Blatné Robert Flandera (ODS). Pokud by například od roku 2025 daň zvýšili, tak ne plošně a vynechali by obyvatele.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...