Místo zavádění drahých technologií do škol regulujme zbrojní průkazy, říká náměstek

  9:07
Jsou to sice už téměř čtyři týdny od tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, pietní nálada v akademickém prostředí ale přetrvává dodnes, a to i na jihočeských vysokých školách. Tématem číslo jedna se také stává bezpečnost studentů, vyučujících či zaměstnanců.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Vedení Jihočeského kraje kvůli tomu plánuje na příští týden schůzku s rektory vysokých škol v regionu. Řešit se bude mimo jiné i možnost instalace detekčních rámů v areálu Jihočeské univerzity (JU) nebo Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE), což v prvních reakcích z některých dalších českých univerzit zaznívalo jako jedno z hlavních řešení.

„Z mého pohledu to ale není ideální řešení. Musíme si uvědomit, že i když budovu kompletně osadíme rámy, neodstraní se hrozba útoku. Možnost, jak menší zbraň pronést, stále existuje. Pokud si ale s vedením vyhodnotíme, že jim v tom můžeme pomoci, uděláme to. Jenže podobných měkkých cílů je v kraji obrovské množství. Nemůžeme takzvaně zarámovat všechny kulturní, sportovní či společenské akce,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09).

Seřadit se, najít únikový východ a nepanikařit. Školy se zaměřují na prevenci rizik

Zástupci obou zmíněných jihočeských vysokých školy momentálně řeší otázku bezpečnosti hlavně s policií. Spolupráce se týká především konkrétně cílených školení personálu i studentů. Například na JU plánují upravit provozní řády svých budov a chystají se zavádět také takzvaná měkká opatření v podobě systémů včasného varování či informační kampaně.

„Konzultovali jsme tyto kroky s policií a ta nám potvrdila, že tyto metody jsou často účinnější než fyzická opatření a tvoří osmdesát procent efektivnosti všech zaváděných bezpečnostních opatření. O konkrétních úpravách ale nechceme příliš informovat, nechceme tím snižovat jejich případnou účinnost,“ upřesňuje mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Podobný přístup má také vedení VŠTE, kde už v reakci na tragédii některé změny udělali. Stejně jako v případě JU nechtějí být kvůli efektu příliš konkrétní. „Bude nutné na celé škole a napříč celým sektorem provést řadu dalších kroků, aby se podobným situacím předešlo. Nyní také řešíme možnost, že bychom na škole spustili kurzy, které by měly studenty na podobné situace alespoň částečně připravit,“ připomíná rektor Vojtěch Stehel.

Pomáhá celodenní cvičení

S preventivní přípravou na podobné situace pokračují i jihočeští policisté, kteří už několik let vedou projekt Ozbrojený útočník na školách. Podle krajského policejního mluvčí Jiřího Matznera je už téměř jisté, že s ním kvůli okolnostem budou pokračovat i nadále. Doposud jej poskytovali převážně středním a základním školám, což by se ale mělo v příštích týdnech či měsících změnit.

„Počítáme s tím, že se do něj zapojí vysoké školy, ale také například městské či obecní úřady nebo kulturní střediska. Ještě teď v lednu budeme aktualizovat celkovou metodiku a v únoru bude jasno o nové podobě programu. Z vlastní zkušenosti ale víme, že nejlepší formou je celodenní cvičení spojené s tím praktickým,“ přibližuje novinky Matzner.

Zdůrazňuje, že o podobné akce je ze strany škol dlouhodobě velký zájem. „Bohužel jsme jej jako policisté nedokázali kvůli omezené kapacitě zcela pokrýt. Jsem ale velmi rád, že se nám před covidovou pandemií podařilo dostat projekt do takové fáze, že si jej od nás ostatní kraje přebíraly,“ říká Matzner a dodává, že dříve se na projektu podílel rovněž Jihočeský kraj.

Střelba v Praze: student zabil na fakultě 14 lidí a dalších 25 zranil, pak zemřel

To potvrzuje i náměstek Klíma s tím, že všechny školy v kraji prošly od roku 2016 významnou bezpečnostní reformou týkající se vstupů a režimu v budovách. „Naši ředitelé jsou v tomto ohledu aktivní, a tak neplánujeme jakkoli rozšiřovat či posilovat bezpečnostní opatření na školách. Ta jsou podle mě na velmi vysoké úrovni,“ připomíná Klíma a doplňuje, že hejtmanství momentálně sbírá podněty ze škol týkající se bezpečnosti.

Zároveň ale upozorňuje, že spíše než posilování bezpečnosti v podobě zavádění drahých technologií, detekčních rámů ve školách či úřadech, dává více smysl regulace v oblasti držení zbrojního průkazu.

„Budeme tak apelovat na to, aby se omezilo držení dlouhých útočných zbraní pro soukromé osoby a aby se zlepšila psychologická práce se žadateli o zbrojní průkaz. Mělo by to ale jít ruku v ruce s prací na zabezpečení škol,“ myslí si náměstek Klíma.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...