Miloš Jakeš a Lubomír Štrougal

Miloš Jakeš a Lubomír Štrougal | foto: iDNES.cz

Ke stíhání Jakeše se přidali Němci, žádají odškodné za zranění na hranicích

  • 122
Satisfakci za smrt a těžká zranění lidí při pokusech o překročení československé hranice v letech 1950 až 1989 chce získat pro své tři klienty z bývalé NDR advokát Lubomír Müller. Koncem loňského roku se připojil k zahájenému stíhání bývalých komunistických funkcionářů, kteří věděli o brutálních zásazích pohraničníků, ale nic proti tomu nepodnikli.

Policie začala v této souvislosti stíhat bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše, předsedu vlády Lubomíra Štrougala a ministra vnitra Vratislava Vajnara.

„Prosím, aby v tomto trestním stíhání bylo přiznáno postavení poškozených třem občanům bývalé Německé demokratické republiky, kteří byli při pokusu přejít z Československa do Spolkové republiky Německo československými pohraničníky vážně zraněni,“ udává Müller v žádosti adresované Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Policie ČR.

Thomas Bartsche, Siegfried Fröbel a Jürgen Seifert, které advokát zastupuje, byli těžce zraněni v průběhu osmdesátých let minulého století na hranicích v Plzeňském a Jihočeském kraji. Bartsch a Fröbel byli postřeleni, Seiferta pokousali psi pohraničníků.

Všechny české soudy tyto dnes příslušníky Spolkové republiky Německo v posledním roce rehabilitovaly, ale odškodnění, které dostali, neodpovídá podle nich útrapám a trvalým následkům.

Například dnes čtyřiašedesátiletému Siegfriedu Fröbelovi, který je od roku 1982 po devastaci pravé nohy po střelbě invalidní, přiznalo ministerstvo spravedlnosti 126 tisíc korun. Muže postřelili pohraničníci v dubnu 1982 na hranici u Volar na Prachaticku.

Těžce zraněného ho nejprve dlouho vyslýchali, první pomoc dostal až po několika hodinách v plzeňské nemocnici, protože mu hrozilo vykrvácení. Operace se dočkal teprve po týdnu v nemocnici v Berlíně.

„S ohledem na trvalou invaliditu a zásadně sníženou kvalitu života považuji finanční částku za velmi nízkou,“ řekl pro MF DNES Fröbel, který peníze věnoval na charitu.

Podle advokáta Müllera by se na odškodnění měli podílet bývalí komunističtí funkcionáři, kteří mohli masakru na hranicích zabránit z titulu nadřízených.

Incidenty se zabývají i bavorské úřady. Podle dokumentů zahynuli na československých hranicích nejméně čtyři příslušníci NDR a devět lidí roztrhali psi.