Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S kolem se vyplatí nechvátat, říká trenér mladých cyklistů

  11:04
Michal Bednář trénuje v Táboře nadějné cyklisty. Talent u svých svěřenců vidí, ale upozorňuje, že je potřeba děti nepřetěžovat. „Také vývojově člověk dospívá po dvacátém roce. Do té doby se má rozvíjet obratnost, koordinace a rychlost. Platí to i u cyklistiky,“ říká.

Michal Bednář | foto: David Peltán, MAFRA

O jižních Čechách se říká, že jsou rájem cyklistů. A devětadvacetiletý trenér ČEZ Cyklo Teamu Tábor Michal Bednář souhlasí. Nejen pro ty rekreační, ale i pro výkonnostní.

„Máme tady řadu sérií a závodů, které nám jinde v republice závidí, a když začneme sezonu, tak nemáme víkend bez závodu. A třeba táborské okruhy jsou pro nás nejlepším náborem,“ říká trenér, který by přivítal i vyšší základnu pro svůj sport.

Jezdit na kole umí téměř každý. Děti se to učí jako malé a baví je to. Z toho mi vychází, že nouzi o malé závodníky nemáte.
Opak může být pravdou. Byli bychom rádi za širší dětskou základnu, ze které se pak vychovávají reprezentanti a budoucí profesionálové. Na kole možná jezdí každý, ale minus našeho oddílu je v tom, že se specializujeme na cyklokros. V něm se závodí na podzim a v zimě. Trénujete v dešti, ve sněhu. Děti víc lákají závody na horských kolech, ty jsou přes léto, jezdí je celé rodiny.

A chodí k vám děti?
Zájemci chodí, ale nejvíc je odrazuje dřina a pravidelnost. Někteří vydrží půl roku, jiní rok, někdo dva měsíce. Není to sport v hale. Počasí nepřeje vždycky. „Úmrtnost“ je 80 procent.

A v kolika letech berete děti na cyklistiku?
Rodiče jsou schopní je dát i v šesti letech. Já nejsem zastáncem rané specializace, ale spíše všestranného vývoje. Proč by děti do žákovského věku nemohly dělat cyklistiku s rodiči? Jednou týdně jet na výlet a dělat další sporty a všestranně se rozvíjet? Byl bych na specializaci opatrný. U nás přichází až u kadetů. Klidně si v žácích mohou zkusit nějaký závod, ale nevěnoval bych se tomu jako prvotnímu a jedinému sportu. A rozvíjel bych to dalšími sporty, jsou jich mraky. A do budoucna se dítě rozhodne. Protože pak už to není na to, aby si šlo ještě dvakrát týdně zakopat.

Takže se vyplatí nechvátat?
Určitě. Začnete dítě drilovat v deseti letech a ve 20 je přesycené a trénink už ho nebaví. Už to dělá 10 let. Ale když se mu začne věnovat v 15 letech, tak ve 25 letech není přesycený, ale hladový a chce něco dosáhnout.

Michal Bednář

Máte nějaký příklad?
Karel Camrda, ročník 2001. Je to dva roky, co jezdí na kole, a v únoru byl v juniorech na mistrovství světa. V podstatě začíná, ale mohl by těžit z toho, že není vyčerpaný, ale naopak zapálený.

Přitom on má cyklistiku v rodině...
A vůbec nejezdil. Přijel sem na rozsypaném kole. Dělal hokej a cyklistiku vůbec. Chtěl to zkusit, když táta dřív jezdil. Geny tam jsou, ale může těžit i z toho, že nejezdí dlouho. Samozřejmě to není pravidlo.

Kdo trénuje naše děti

Jihočeská redakce MF DNES přináší seriál rozhovorů se zajímavými trenéry napříč sporty, kteří se v kraji starají o děti a mládež. Dnes čtěte povídání s Michalem Bednářem, trenérem cyklistů.

Fotbalový kouč Michal Krtek

Basketbalová legenda Miroslav Vondřička

Krasobruslařská trenérka Barbara Dufková

Cyklistiku mám spojenou s velkou dřinou. Přitom dnešní trend je nechat děti hrát a hlavně se sportem bavit. Jak se dá dělat zábavný cyklistický trénink?
Snažíme se je nezahlcovat vytrvalostí. I vývojově člověk dospívá po dvacátém roce. Do té doby se má rozvíjet obratnost, koordinace a rychlost. Platí to i u cyklistiky. Děláme na obratnost a koordinace různé slalomové dráhy, kužele, lávku. Trénink zpestřujeme různými minizávody, vylučovacími hrami. Děláme stabilizační cvičení, kdy nám musí podávat bidony. Je toho dost a tréninky jsou kratší.

Takže řešíte to co třeba fotbalová přípravka, ale ve starším věku?
Určitě, což je dané sportem. Co se ve fotbalové přípravce řeší třeba v osmi letech, u nás to dělají deseti až třináctiletí. Pak už jsou kadeti. Mladší a starší. Pokud to ti starší myslí vážně a chtějí něco dokázat, už do toho musí jít víc. Cyklistika není úplný zájmový kroužek. Pak nastupují objemy, víc dřiny, víc odříkání. To už i děti k tomu musí mentálně směřovat a počítat s tím, že dřina je nemine. Ale když do nich hrnete objemy brzo a vozíte je na Mallorku na soustředění, tak to vede k tomu, že jsou vyšťavené.

A pak když nepřijdou výsledky...
Pro dítě je to něco hrozného. Když ho přetížíte na max a má trochu potenciál, tak bude dobré. To je jednoduché. Jenže pak se na něj dotáhnou další, protože ono už na maximu je a jít pořád výš a výš nejde. A najednou je čtvrté, páté a už ho to přestává bavit. Vnější motivaci ještě nějak dokážete zajistit, ale vnitřní už není.

Poznáte talent, i když netlačíte na výsledky?
Dá se to poznat, ale ne úplně stoprocentně a je to o zkušenosti. Je to vidět na posezu na kole, dá se to poznat podle techniky nebo třeba když postaví žáka pod stráň a on ji vyjede stejně jako junior, kterého to dva roky učíte. To pak vidíte, že by to mohl někam dotáhnout, a je na vás, aby nevyhořel.

S jakým očekáváním chodí děti ke kolům. Chtějí být jako slovenská cyklistická hvězda Peter Sagan, nebo jezdit jen pro radost?
Podle věku. Začínající žáci a kadeti chtějí zkusit sport. Byli tady na závodech dospělých a líbilo se jim to. Tam je touha po aktivitě. U starších dětí, které k nám přijdou z jiného sportu, je to spíš touha po zlepšení, touha něčeho dosáhnout. U každého je to o věku a sportovní minulosti.

Když jsme u té sportovní minulosti, jak jste se k trénování dostal vy?
Dělal jsem basketbal, plavání i volejbal. Kombinoval jsem toho dost. Kolem patnácti let jsem se dal na cyklistiku. Jsem z Klatov. Tam cyklistika tenkrát nebyla nic moc, tak jsem se dostal do Tábora. A tady jsem od 17 let. Po střední jsem řešil, co za školu, a vybral jsem si FTVS v Praze. Dělal jsem trenérství a v Táboře mi nabídli, abych převzal roli po Standovi Bambulovi. Díky vzdělání, co jsem dosáhl.

Jak důležité je pro vás vzdělání?
Poměrně prioritní a hodně zanedbávané. Každý tatínek, který dělal nějaký sport, chce dítě vést ve svých stopách a vyvarovat se toho, co se mu zdálo špatně. A stává se, že dítě přetěžuje. Když nezná zákonitosti vývoje dětí spojené s věkem, tak to může být problém. Bohužel se takhle likvidují děti s potenciálem.

  • Nejčtenější

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Busta Járy Cimrmana ozdobí břeh Lipna. Přes obličej má utěrku nebo dlaně

5. května 2024  10:49

Na jedné bustě si zakrývá tvář dlaněmi, na druhé má přes tvář utěrku. Na třetím díle ho symbolizuje...

Č. Budějovice - Bohemians 2:1, efektivní domácí nasměroval k výhře Trummer

4. května 2024  17:15,  aktualizováno  19:12

Dvě střely na bránu, dva góly. Fotbalisté Českých Budějovic prokázali mimořádnou efektivitu a na...

Nová expozice v Křižíkově elektrárně v Táboře přiblíží vynálezce i Bechyňku

4. května 2024  9:35

Pocta vynálezci Františku Křižíkovi, raritní železnici Bechyňce i samotné elektřině. Tak vypadá...

V parku u sportovní haly vznikl sad, lidé si tam utrhnou jablka i hrušky

3. května 2024  15:51

Třešně, hrušně, jabloně i slivoně nově rostou v parku poblíž sportovní haly v Českých Budějovicích....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....