Po rekonstrukci garsoniéry září koupelna jako šperk. Zdobí ji i zlato

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce garsoniéry v Praze 1 skončila vytvořením otevřeného a vzdušného prostoru s prosklenou koupelnou uvnitř pokoje. Podívejte se na další projekt ze soutěže Interiér roku 2015, tentokrát z kategorie Soukromý interiér – rekonstrukce.

Nově vzniklá koupelna tvoří jakýsi samostatný box v bytě. | foto: Archiv Petra Jančálka

Ze slunné garsoniéry v posledním patře činžovního domu z 30. let minulého století v centru Prahy o velikosti 25 m² (a 10 m² terasy) zbyly po rekonstrukci pouze obvodové zdi, původní parketová podlaha zůstala po repasi zachována.

Soutěž Interiér roku

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Architekt Petr Jančálek pojal bydlení pro mladého muže jako jeden vzdušný obytný prostor, do něhož nechal vystavět prosklenou koupelnu. Soukromí v ní nechybí, stačí zatáhnout černý plastový závěs.

Fotografie byly pořízené po dokončení interiéru. Byt slouží majiteli při jeho častých pobytech v Praze, trvale však kvůli pracovním povinnostem bydlí v zahraničí.

Kuchyň do předsíně, koupelna do pokoje

Stará koupelna se zrezavělou vanou a nevzhledné šatní skříně se musely odstranit, veškeré vnitřní příčky se vybouraly včetně té, která ohraničovala světlík (viz plánky ve fotogalerii).

Koupelna má přední příčku prosklenou, lze ji opticky uzavřít černým plastovým...

Koupelna má přední příčku prosklenou, lze ji opticky uzavřít černým plastovým závěsem.

Dispozičně nefunkční vstup do bytu vyřešil Petr Jančálek posunutím dveřního otvoru a změnou otevírání původních dveří. Nové příčky byly vyzděné tvárnicemi Ytong a oboustranně obloženy sádrokartonem. Na stěnách se v některých místech použilo bílé a černé sklo lacobel.

Pro zlepšení světelných podmínek v koupelně byla stěna mezi koupelnou a kuchyní opatřena úzkým oknem s výplní z čirého skla. Nově vzniklá koupelna tak tvoří jakýsi samostatný box v bytě. Aby do ní přes skleněné příčky nebylo vidět, je opatřena zatahovatelným černým plastovým závěsem.

Koupelna je laděna do “pánské” černé barvy, pouze na čelní stěnu použil architekt Jančálek luxusní zelenou skleněnou mozaikou značky Bisazza s prvky, které jsou opatřeny pravým zlatem.

Fotogalerie

Kromě černého obkladu ze skel lacobel a toalety má černou barvu i lakovaná dřevěná podlaha z exotického dřeva bankarai. Pod touto roštovou podlahou je důmyslně schovaná kanalizační vpusť pro odvod vody ze sprchy, která je umístěna v konstrukci podhledu.

Naopak kuchyňský kout v místě vstupní chodby proti koupelně je laděný do bílé barvy. Část skříní je vyčleněna jako úložný prostor, za dvířky se skrývá i indukční dvojplotýnka s varnou konvicí, majitel dává přednost stravování mimo dům. Čistě bílá je i podlaha z lité epoxidové pryskyřice.

V pokoji byly obnoveny parkety, které prostoru dodávají typický nádech bytů z období mezi světovými válkami. Nad postel přibudou časem další úložné skříňky.

Luxusní mozaika od značky Bisazza působí jako artefakt v interiéru.

Luxusní mozaika od značky Bisazza působí jako artefakt v interiéru.

Garsoniéra teprve čeká na nastěhování majitele, tedy i na obrazy a další...

Garsoniéra teprve čeká na nastěhování majitele, tedy i na obrazy a další doplňky.

Autor

Ing. arch. Petr Jančálek (*1981), absolvent ČVUT, obor pozemní stavitelství a architektura, má vlastní studio studio aaPJ

Zaměřuje se na projekty rekonstrukcí interiérů v Praze včetně jejich realizace. Mezi jeho oblíbené materiály patří dřevo, sklo, leštěná ocel, skleněné mozaiky i zrcadla. Jeho oblíbenými barvami jsou bílá a černá v kombinaci se zelenou, hnědou a barvou přírodního dřeva.

Ve vlastní tvorbě miluje propojení původních tradičních historických prvků (staré parkety, fresky na stropech, dobové detaily) s novými (skleněné příčky, moderní koupelny a kuchyně s využitím high-end materiálů, jako jsou Corian a podobně.
Při své práci se snaží podtrhovat kontrast dobového kouzla starodávných interiérů se současnými prvky a nadčasovými styly.


Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Spojením dvou bytů vznikl neuvěřitelný penthouse s pěti koupelnami

Obývací části dominuje klavír Yamaha v bílé barvě.

Dokonalým panoramatickým výhledem na město a pohoří Vitoša se mohou těšit majitelé penthousu v bulharské Sofii. Luxusní...

Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů.

Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva...

Strašnice byly láskou na první pohled a vyhoření bytu výzva, říká Novák

Do Strašnic se přestěhoval z Vinohrad kvůli rodině. S manželkou Kristinou...

„Představit pražské Strašnice jako čtvrť, ve které rád bydlím, jsem pojal jako výzvu. Zapátral jsem v minulosti a...

Najdete na iDNES.cz