Dům, kde schody slouží jako knihovna a uprostřed přízemí roste strom

  1:00aktualizováno  1:00
I dobrý dům může být ještě lepší. Často pomůže změna dispozice, což je i případ tohoto domu. Jeho přízemí bylo zcela zbytečně zaplněno větším množstvím malých pokojů. Úprava celému domu výrazně prospěla.

Strom ve velkém pevném květináči osvětluje kruhový střešní světlík. | foto: Martin Zeman

Dispozice je po proměně koncipována velkoryseji. Vznikla velká vstupní hala, které dominuje trojramenné schodiště a prosvětluje ji rozměrný kruhový střešní světlík.

Obytný pokoj se ocitl na kraji dispozice tak, aby obvodová stěna posloužila pro umístění krbu a televize. Kuchyň s jídelnou se naopak přemístila do středu celého prostoru. V samostatném křídle je za pracovnou ložnice se šatnou a koupelnou, dětské a hostinské pokoje se zcela přemístily do patra.

Obývací pokoj odděluje od haly pouze skleněná příčka s posuvnými dveřmi.

Obývací pokoj odděluje od haly pouze skleněná příčka s posuvnými dveřmi.

„Barevnost celého interiéru jsme zvolili v nadčasových tónech šedé s kontrasty v podobě dýhy dřeva wengé dýh a bílého laku. Podlaha hlavního společného prostoru je ohledem na praktičnost z cementové stěrky. Podlahy v ložnicích jsou dřevěné, případně vinylové,“ vypočítá architekta Radka Valová ze studia oooox.

Domem krok za krokem

Dominantu celého prostoru prvního nadzemního podlaží představuje vstupní hala se schodištěm. „To je tvořeno dvěma proti sobě jdoucími nástupními rameny, využívá se však pouze jedno z haly. Druhé z obývacího pokoje slouží jako police,“ objasňuje architektka Valová. Z mezipodesty pak navazuje dřevěná lomenice se skleněným zábradlím.

Fotogalerie

Obývací pokoj odděluje od haly pouze skleněná příčka s posuvnými dveřmi, celý prostor tak zůstává kompaktní a vzdušný. Dělící příčku pro šatnu a toaletu nechali architekti obložit dýhou wengé se skrytými dveřmi a nikou se zrcadlem pro sezení a otevřeným botníkem.

Ačkoliv dům má dostatečně velkou zahradu, kus zeleně nesmí chybět ani přímo v domě. Proto je v záhybu schodiště zapuštěný velký pevný květináč pro strom, právě nad ním je velký kruhový střešní světlík. Halu osvětluje soustava žárovek s betonovými objímkami.

V obývacím pokoji byla na čelní stěnu místnosti použita šedá stěrka se vzorem šalování. „Jednolitost masy stěny rozbíjí hmota ´komínu´ nad biokrbem,“ upozorňuje Radka Valová.

Sokl pod televizí tvoří nábytek s úložným prostorem, který plynule navazuje na schodiště slepým ramenem, pod nímž byla vytvořena knihovna. V rohu před skleněnou příčkou získalo „čestné“ místo křeslo s lampou na čtení.

Pohodlná rohová pohovka přímo vybízí k lenošení.

Pohodlná rohová pohovka přímo vybízí k lenošení.

V rohu před skleněnou příčkou získalo „čestné“ místo křeslo s lampou na čtení.

V rohu před skleněnou příčkou získalo „čestné“ místo křeslo s lampou na čtení.

Prostor pro požitky

Dýhy z dřeva wengé byla použita také v kuchyni. Do vysokého bloku jsou vestavěny spotřebiče. Vysoká skříň navazuje na nízkou část před oknem, jehož nadpraží je obloženo ve stejném materiálu. Varný ostrůvek z lakované MDF doplňuje pracovní deska z umělého kamene.

Jídelní zóna je umístěna v přímé návaznosti na terasu. Jídelnu tvoří rozměrný jídelní stůl z masivní dřevěné desky v běleném odstínu na kovové podnoži, která snadno odolá i ataku dětských nohou. Židle vybrali architekti v černohnědé kůži, aby fungovaly jako výrazný kontrast k bělené desce. Plochu jídelního stolu osvětluje shluk žárovek a síťovaných svítidel.

Na jídelnu navazuje pracovna, v případě potřeby ji lze uzavřít posuvnými tabulovými dveřmi. „Spíše než o samostatnou místnost jde o průchozí kout s policemi a pracovním stolem do rohu, ale jako home office bohatě stačí,“ říká Radka Valová. Pracovna tak odstíní ložnici od hlavního obytného pokoje a potenciálního ruchu.

Jídelní zóna je umístěna v přímé návaznosti na terasu.

Jídelní zóna je umístěna v přímé návaznosti na terasu.

Na pracovnu navazuje průchozí šatna, ze které je přístupná ložnice i koupelna. Ložnici odděluje nábytková stěna s posuvnými dveřmi, která tvoří čelo postele, boky skříní pak doplňují police. Postel byla umístěna tak, aby z ní byl příjemný výhled do zahrady. Šatnu tvoří otevřené vestavné skříně, z nichž vznikly dvě oddělené části, aby měl každý z manželů svůj vlastní prostor.

Zadní část koupelny tvoří sprchový kout přes celou šířku místnosti s osvětlením v podlaze. Kout odděluje pevné zasklení bez dveří. K dispozici mají majitelé samozřejmě i vanu. Volně stojící oválná vana před okny koupelně dominuje. Do rohu umístili architekti toaletu s bidetovou sprchou.

Do niky na desku s úložnými zásuvkami byla umístěna dvě umyvadla, za nimiž je za posuvným zrcadlem skrytá police. Klasická nástěnná koupelnová svítidla nahradila závěsná nad umyvadly, atmosféru relaxu dotváří stolek z masivního teaku.

Celý interiér sjednocují doplňky z nabídky loooox v duchu masivních dřevěných stolků mís a větví, ale také polštářů a váz z probarveného niklu a betonu.nahradila závěsná nad umyvadly, atmosféru relaxu dotváří stolek z masivního teaku.

Speciální stěrka betonepox na stěnách garantuje snadnou údržbu.

Speciální stěrka betonepox na stěnách garantuje snadnou údržbu.

Celý interiér sjednocují doplňky z nabídky loooox v duchu masivních dřevěných stolků mís a větví, ale také polštářů a váz z probarveného niklu a betonu.

Projekt a autoři

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Petra Sotonová, Ing. arch. Pavla Doležalová, Ing. arch. Pavel Kostka

Studio oooox funguje už více než 10 let. Specializuje se na návrhy a rekonstrukce rezidenčních interiérů, nesnaží se zasahovat do ostatních oblastí architektury a stavebnictví.

„Děláme jen to, co umíme a co nás baví. Pokud chcete postavit dům nebo navrhnout kavárnu, pošleme vás za některým z našich kolegů. Správným partnerem jsme pro toho, kdo chce navrhnout interiér bytu či domu nebo rekonstruovat rodinný dům,“ říká Ing. arch. Radka Valová, která ateliér zakládala společně s Jakubem Valou.

Za dobu více než deseti let studio zrealizovali na 140 projektů, díky tomu získali architekti bohaté zkušenosti s používáním materiálů či technologických procesů a podařilo se jim obklopit se zručnými, zodpovědnými a spolehlivými dodavateli.
Před třemi lety založilo studio i značku Loooox s designovými interiérovými doplňky, které architekti vybírají osobně.




Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Pražské Slavnosti sněženek. Veleslavín si poetickou atmosféru stále drží

Místní barokní zámek byl vybudován na místě panského dvora mezi roky 1730 a...

Intelektuální odkaz měšťanského rodu, poetiku zahrádkářské kolonie, romantiku venkova i patriotismus. To vše nabízí...

Mladý pár rekonstruuje secesní vilu, zajímavé prvky se snaží uchovat

Autorský světelný objekt navrhl Vojtěch původně pro výstavu Designblok. Do...

Potkali se a sedli si. Stoletá secesní vilka v České Třebové a mladí partneři, kterým ještě nebylo třicet. Designéři...

Najdete na iDNES.cz