V prostoru bez příček, rozvodů a podlah vytvořili byt, kde vládne šedá

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud se sejde náročný zákazník a rozumný developer a přidá se vnímavý architekt, může vzniknout bydlení „ušité na míru“. To je i případ bytu v novostavbě, který byl pro klienty připravený ve stavu shell & core, tedy bez příček, podlah a rozvodů.

„Díky prostoru, kde nás nic neomezovalo, jsme mohli dispozici upravit podle požadavků klienta,“ říká architektka Radka Valová z pražského studia oooox.

Jako u většiny současných moderních bytů představuje základní koncept otevřený obytný pokoj s kuchyní a jídelnou ve středu. Na něj pak navazují dvě soukromé části s ložnicemi. Mladý pár je zatím bezdětný, časem se jedna z ložnic (dnes pokoj pro hosty) snadno upraví na dětský pokoj.

V celém interiéru byly na podlahách, ale také na stěnách koupelny použité betonové stěrky, tedy materiál, s nímž architektka Radka Valová ráda pracuje. Oceňuje jejich snadnou údržbu i nadčasovost. Na světlé „betonové“ podlaze skvěle vyniknou dřevěné solitéry a v tomto případě také velká kuchyňská linka a ostrůvek.

Pracovní deska kuchyňského ostrůvku je z broušeného hliníku.

Pracovní desku kuchyňského ostrůvku je z broušeného hliníku.

Prostor pro vaření

Právě možnost ovlivnit bez problémů rozvody elektřiny i vody a odpadu díky „systému“ shell & core dovolila architektům navrhnout ke kuchyni i velký ostrůvek s dřezem i varnou deskou. Nezbytné přívody a odpady vody se zvládly během stavebních úprav.

Je v tmavě šedé barvě, s pracovní deskou z broušeného hliníku. Vysoké skříně v zadní části mají čelní plochy dvířek upraveny drásanou katrovanou dubovou dýhou.

Na kuchyni materiálově navazuje dlouhý jídelní stůl pro osm stolujících v kombinaci dubové dýhy a černého laku. Mladý pár má spoustu přátel, s nimiž sdílejí zálibu v gurmánských zážitcích. Domácímu prostředí tak dávají přednost před návštěvou restaurací, proto je i kuchyňské zázemí tak velké.

Svítidlo nad jídelním stolem vytváří zajímavé světelné efekty.

Svítidlo nad jídelním stolem vytváří zajímavé světelné efekty.

Z křesla na čtení lze sledovat i mihotavé plamínky krbu na biolíh.

Z křeslo na čtení lze sledovat i mihotavé plamínky krbu na biolíh.

Elegantní černé židle mají přírodní výplet, který ladí s dřevěnou deskou stolu, nad nímž je umístěno dominantní svítidlo v podobě obráceného květu z polykarbonátu. „Ten nabízí velmi zajímavé světelné efekty lomem světla a svou hravou podobou výrazně kontrastuje s jinak minimalisticky strohým interiérem,“ upozorňuje Radka Valová.

Není to však jediné svítidlo. Citlivé doplnění svítidla nad jídelním stolem představují nástěnné lampy s tlustou čočkou, které opět vytvářejí velmi zajímavou kresbu světla na stěnách.

Fotogalerie

Zbývající část obývacího pokoje tvoří „klasika“: velká a pohodlná pohovka, audio a video sestava s televizí, křeslo na čtení a nechybí tak trochu „romantický“ doplněk, krb na biolíh.

Šedá je dobrá

Základní barvou, která se v interiéru opakuje, je šedá. Působí až překvapivě teplým dojmem, hlavně díky zvoleným odstínům. Dodává prostoru i příjemnou měkkost a jemnost, což nejlépe dokazují lehké šedé závěsy na velkých oknech.

Šedá se díky stěrce na podlaze i stříbřité perlatě na stěnách promítla i do prostorné koupelny. Pod oknem je umístěna volně stojící vana z litého mramoru, umyvadla ve stejném tvaru jako vana byla použita na desku. Pro sprchu se našel prostor hned za vstupem do koupelny, je barevně oddělena tmavě šedou stěrkou a kouřovým prosklením.

V prostorné koupelně vynikne volně stojící vana.

V prostorné koupelně vynikne volně stojící vana.

Kouřové sklo odděluje velký sprchový kout.

Kouřové sklo odděluje velký sprchový kout.

 Také zde lze okno zatáhnout měkkým lehkým závěsem ve světle šedé barvě. „Závěs slouží jednak pro větší soukromí, ale také pro podtržení velkorysosti prostoru,“ vysvětluje architektka Valová. Vedle vany zavěsila atraktivní svítidla v nepravidelném tvaru kapky z tlustého skla.

Hostinský pokoj, který přechází v pracovnu s příjemným výhledem do zeleně, navazuje na obývací pokoj. Je zatím zařízený minimem nábytku, takže jeho proměna na dětský by byla velmi snadná.

Projekt

Design: studio oooox, Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Martin Moravec
Realizace: 2014
Motto studia: Jsme sadisté interiérového designu. Můžeme navrhnout i ten váš. Bude to bolet, ale bude to ono.

Hlavní rodičovská ložnice je světlá a prostorná. Těsně k ní přiléhá uzavřená šatna. Postel je očalouněná světle šedou látkou, stejnou barevnost pak doplňuje obraz proti posteli. Nad kulatými nočními stolky najdete svěšená svítidla na tenké tyčce.

Hlavní ložnici dominuje velké čalouněné lůžko.

Hlavní ložnici dominuje velké čalouněné lůžko.

Velké zrcadlo v předsíni prostor opticky zvětšuje.

Velké zrcadlo v předsíni prostor opticky zvětšuje.

Celý interiér pak citlivě doplňují doplňky loooox, zejména polštáře a pletené plédy. Mezi větší kousky patří betonové vysoké vázy s umělými květy, opět v tónech šedé, bílé a černé.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Najdete na iDNES.cz