Bezbariérový dům se pro ně stal nutností. Předem mysleli i na relaxaci

Soutěž   1:00aktualizováno  1:00
Pořídit si bezbariérové bydlení na dobu, kdy člověk nezvládá chodit po schodech, bývá velmi rozumné. Zejména v případě, když si vynutí nemoc. Pak ovšem dotyčný ocení posezení na terase s ochranou proti slunci i dešti. I proto se čtenářka Renata přihlásila do naší soutěže o pergolu za 150 tisíc.

V přízemí má majitelka vše potřebné, kuchyň, koupelnu i ložnici. | foto: Archiv čtenářky

„Bohužel vám musíme potvrdit diagnózu nevyléčitelného degenerativního neurologického onemocnění.“ Tak zněl verdikt lékařů před pěti lety. Tento fakt rozhodl, že jsme s manželem začali uvažovat o stavbě rodinného domu, dokud je to ze zdravotního hlediska reálné.

„Jednou bych nerada musela zůstat krmit ptactvo pouze z okna bytu,“ říkala jsem si. Bydleli jsme tehdy se dvěma malými dětmi v bytovém domě bez výtahu.

Zatím není vyřešený povrch terasy u domu, pravděpodobně použijí majitelé...

Zatím není vyřešený povrch terasy u domu, pravděpodobně použijí majitelé kamenný koberec.

Stavba rodinného domu byla napůl svépomocí zrealizována a od začátku jsme dbali na dodržení bezbariérového přístupu z ulice až do ložnice a koupelny v ní. Také na naši budovanou terasu se snadno dostaneme z chodníku i okolo domu. Kdo je připraven, není překvapen.

Oba s manželem jsme v pozici zaměstnanců a zabýváme se prací s lidmi, což nás naplňuje, ale také dost vyčerpává. Terasa je pro nás místo, kde jsme schopni se jako rodina sejít po celodenním shonu, děti po sportovních aktivitách a trénincích, posedět se skvělými sousedy. Vzhledem k tomu, že je terasa orientována na jihovýchod, jih až jihozápad, lze ji o víkendech využívat prakticky celodenně od snídaně až po večeři.

Fotogalerie

Terasa o rozloze přibližně 35 m2 zatím nemá finální povrch. Zvažujeme kamenný koberec, který shledáváme jako nejvhodnější variantu i kolem připravovaného bazénu a jeho zastřešení. Tato relaxační část volně navazuje na terasu. Zvolené místo pergoly by mělo být dost velké pro posezení početného příbuzenstva, skupinek dětí i pro lehátka k bazénu.

Sny, přání a plány určitě každého drží nad vodou a působí jako hnací motor. Nejinak je tomu i u nás. Progrese mé nemoci nám zatím dovoluje držet se stanovených cílů, ale tempo už je pomalejší. Rádi bychom si kolem domu vybudovali oázu, kde se budeme cítit moc fajn a budeme tam moci načerpat síly do dalších dní a let.

Pro budoucí pergolu jsme připravili plochu přibližně 4,5 × 4,5 m. Na fasádě je vyvedený zdroj elektrické energie pro pohon motoru a vynechané kamenné obložení pro konstrukci pergoly pod římsou. Jsme jedni z mnoha, ale děkujeme za příležitost.

Čtenářka Renata

„Za pomoci motorem ovládaných lamel si stisknutím jednoho tlačítka snadno...
„Za pomoci motorem ovládaných lamel si stisknutím jednoho tlačítka snadno...
„Za pomoci motorem ovládaných lamel si stisknutím jednoho tlačítka snadno...

„Za pomoci motorem ovládaných lamel si stisknutím jednoho tlačítka snadno nastavíme intenzitu stínění, která nám vyhovuje. ESPACIO dokonale funguje i za deště nebo při sněžení. Zavřené lamely od sebe dokonale zapadnou a nepropustí ani kapku vody,“ vysvětluje David Žabčík ze společnosti Climax

Informace o soutěži
Do soutěže Pohoda pod pergolou, jejíž uzávěrka byla 3. června, bylo nutné zaslat text minimálně v rozsahu jedné normostrany a přidat alespoň osm fotografií místa, kde si čtenář pergolu představuje.

Cenu v soutěži představuje pergola v hodnotě 150 tisíc korun od společnosti Climax (pro představu: jde o pergolu o rozměrech přibližně 2×3 m, větší rozměr lze doplatit, zájemce získá atraktivní slevu, případně lze zvolit jiný typ pergoly).

Pro soutěž byla zvolena nová bioklimatická hliníková pergola ESPACIO. Redakce bude do 1. července 2018 postupně zveřejňovat nejzajímavější příspěvky, pouze z publikovaných pak odborná porota vybere vítěze. Bližší informace k soutěži naleznete zde. Jméno vítěze bude zveřejněno 4. července 2018 v rubrice Bydlení.

Odměna v soutěži: pergola v hodnotě 150 tisíc korun

Bioklimatická hliníková pergola Espacio od české společnosti CLIMAX v sobě snoubí luxus a funkčnost. Svůj účel plní po celý rok i za nepříznivého počasí. Vybírat můžete ze stovek barevných odstínů, různých povrchů a stupňů lesku. Střechu pergoly tvoří hliníkové lamely, které je možné naklápět až po úhel 140 stupňů, a tak regulovat pronikající sluneční paprsky a teplotu pod pergolou.

Zavřené lamely do sebe dokonale zapadnou a nepropustí ani kapku vody. Střecha se ovládá dálkovým ovladačem nebo pomocí chytrého telefonu či tabletu přes inteligentní systém řízení domácnosti.

Hlavní výhody Espacia? Ochrana před nepříznivým počasím, přirozená ventilace a propracovaný systém odvodu dešťové vody schovaný do nosné nohy pergoly.

Zákazník zde má na výběr ze stovek barevných odstínů, různých povrchů a stupňů lesku. Maximální rozměr je 7×4,5 metru. Spojením jednotlivých pergol je možné docílit i několikanásobně větší plochy zastřešení. Způsob montáže a kotvení se vždy řeší podle konkrétních možností místa stavby. Bioklimatickou pergolu je možné instalovat jako samostatně stojící, nebo ji částečně ukotvit do stěny domu.

Pergolu je možné vybavit i nadstandardními prvky. Například pro zastínění z boku poslouží screenové rolety, které jsou vedeny v zabudovaných integrovaných vodicích lištách. Komfortní systém ESPACIO lze také dovybavit reproduktory, vytápěním nebo dešťovým senzorem.

Bioklimatická pergola Espacio nám umožňuje trávit více času venku na čerstvém...

Bioklimatická pergola Espacio nám umožňuje trávit více času venku na čerstvém vzduchu nejen v letních teplých a slunečných dnech, ale i při nepříznivém počasí za deště.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Vysněný dům stavěli svépomocí čtyři roky. Plot jim zničila vichřice

Plot u Václavova rodinného domku poničila vichřice.

Václav si před čtrnácti lety splnil sen o bydlení. V České Kamenici si s manželkou koupili pozemek, vyřídili hypotéku a...

Další z rubriky

Vody je málo, bazénů hodně. Někdy se bez vody z cisterny neobejdete

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.

V Evropě Česko následuje v počtu bazénů na 100 tisíc obyvatel Francii a Španělsko, patří mu jasně třetí příčka. V...

Zachraňuje dědovu zdivočelou zahradu. Na plot plný děr nejsou peníze

Zahrada po dědečkovi v Nových Hradech potřebuje nový plot.

Anna zdědila po prarodičích zahrádku v Nových Hradech. Pokračuje v dědových stopách a snaží se pozemek zvelebovat....

Od koupě domu ho odrazovali. Skryté vady vše zhoršily, na plot už není

Bývalý obecní úřad za Ostravou Jiřího okouzlil. Nikoliv svým stavem, ale...

Jiří si koupil za Ostravou dům v dezolátním stavu. Do budovy bývalého obecního úřadu zatékalo a majitel se jí chtěl...

Najdete na iDNES.cz