Atom inspiroval architekty. Díky němu vytvořili vědcům skvělé zázemí

  1:00aktualizováno  1:00
Nudné pracovní prostory, vědci jsou pohrouženi jen do svých projektů a nevnímají okolí. Jenže to jsou jen fámy, tedy alespoň pokud jde o Ústav jaderného výzkumu Řež.

Prostor pro setkávání vědců připomíná spíš malé bistro než zázemí pracovní kuchyňky. | foto: Václav Kahoun

„V tomto projektu se spolu potkaly dvě zásadní veličiny potřebné pro zajímavý výsledek. Je to na prvním místě osvícený klient a dále pak zajímavé téma, což rekonstrukce prostor v zařízení, jaké představuje Ústav jaderného výzkumu, bezpochyby je,“ vysvětluje architektka Klára Císařovská ze studia Mooza architecture.

Tvar elipsy se v interiéru opakuje na podlaze, u svítidel i u nábytku.

Tvar elipsy se v interiéru opakuje na podlaze, u svítidel i u nábytku.

Se svými kolegy dostala za úkol proměnit (a hlavně „osvěžit“) chodby v administrativním objektu ústavu. A také vytvořit společenskou místnost pro setkávání zaměstnanců, kde by se cítili dobře, mohli spolu komunikovat, odpočinout si a bavit se.

Přesně v duchu současných trendů na pracovištích, tedy u zaměstnavatelů, kteří vidí ve svých zaměstnancích opravdu kolegy a partnery a ne jen anonymní položky v seznamu pracovníků.

Inspirace atomem

„Celkový dojem, kterého jsme chtěli docílit, bylo světlé, čisté prostředí, se zajímavým motivem, který by se prolínal celým návrhem. Tím symbolem se stal atom, ze kterého jsme si vzali vizuálně atraktivní dráhy elektronů, obíhajících jádro. Inspirací se nám tak stala jejich grafická podoba, vzájemně se protínající linie a eliptické dráhy,“ popisuje architektka Císařovská.

Fotogalerie

Architekti tyto linie v kontrastní bílé barvě vtipně použili do výrazně tyrkysově modré vinylové podlahy, navíc se tento motiv objevil i u svítidel ve společenské místnosti. Optimistická tyrkysová prostor oživuje a dodává mu pozitivní energii.

Samotné elipsy se objevily na řadě míst, třeba v prořezání krytu na topení, jako otvory pro tříděný odpad nebo z nich vyrůstají květiny v podélné lavici.

Ústředním prvkem se stala kuchyňka, která se skrývá před zbytkem místnosti za příčkou s půdorysem elipsy. Zvnějšku je opláštěna bělenou borovicovou překližkou, vnitřní „útroby“ jsou pak v obdobné modré barvě, jaká byla použita na podlaze.

„Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve stěnách kuchyňky otvory, jak jinak než elipsovité, aby si lidé byli blíž,“ dodává Klára Císařovská.

Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve...

Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve stěnách otvory.

O projektu

Autor: Mooza architecture - Ing. arch. Klára Císařovská, Ing. arch. Petra Kocourková, Ing. arch. Markéta Knobová, Ing. arch. Štěpán Svejkovský

Lokalita: Řež, Česká Republika

Projekt - realizace: projekt 2017, realizace 2018

Užitná plocha: 330 m2

Mooza architecture

Petra Kocourková a Klára Císařovská založily studio Mooza architecture na základě společného porozumění při navrhování v roce 2013. Obě vystudovaly fakultu architektury na ČVUT a sbíraly pracovní i studijní zkušenosti v zahraničí (Nizozemsko, Španělsko, Německo).

Rozdílnost jejich povah jim paradoxně pomáhá vytvářet návrhy, které jsou vzletné, ale zároveň stojí oběma nohama pevně na zemi. V současnosti do studia zavál čerstvý vítr, přidali se mladí architekti Markéta Knobová a Štěpán Svejkovský.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Manželé mají kuráž. Obehnali dům betonovými truhlíky a experimentují

Manželé v domě i v jeho okolí pěstují pro vlastní potřebu na čtyřicet druhů...

Manželská dvojice seniorů nechala svůj dům v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zarůst zelenými stěnami. V betonových...

Pět nejlepších evropských staveb roku 2019: uspěla klinika i panelák

Finalista soutěže Mies van der Rohe Award: kongresové centrum ve tvaru obřího...

Letošní prestižní cenu Miese van der Rohe mají šanci získat psychiatrická klinika v belgickém Melle, terasovitá galerie...

Nejlepší kanceláře roku 2019 mají přilákat kvalitní zaměstnance

Nano Energies, vítěz kategorie Kanceláře 21. století (autor: Pavel Kříž)

Prestižní soutěž Kanceláře roku už zná vítěze třetího ročníku. Soutěžilo se v devíti kategoriích, které doplnila...

Najdete na iDNES.cz