Na jižní Moravě vznikne dispečink, který bude v případě potřeby posílat k domácím mazlíčkům sanitky. Těmi jsou osobní vozy v úpravě kombi vybavené přístroji. | foto: Václav Šálek, ČTK

V Brně vznikne zvířecí „záchranka“, výbava vozů umožní podání kyslíku i infuze

  • 2
Čím větší váhu má život domácích mazlíčků pro jejich majitele, tím lepší zdravotní péče se zvířatům dostává. Na jižní Moravě dokonce vznikne dispečink, který bude ke psům, kočkám či dalším zvířatům v případě potřeby vysílat sanitky.

Systém, který doplní mobilní aplikace, provozovatelé o víkendu představili na veletrhu AnimalTech a Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně.

Zvíře+ je aplikace s řadou funkcí a informací pro majitele domácích zvířat, která obsahuje návody první pomoci, kontakty i zobrazení aktuální polohy podle GPS souřadnic. V Brně ji nyní v testovacím režimu rozšíří non-stop dispečink, kde mohou chovatelé konzultovat stav svého psa, kočky i jiných zvířecích mazlíčků.

„Bude obsluhován veterinárními techniky nebo veterináři. Pokud by dispečer naznal, že jde o život ohrožující stav zvířete, vyjíždí jedna z našich sanitek a odváží pacienta na nasmlouvané pracoviště k dalšímu vyšetření,“ přibližuje manažerka projektu Soňa Karaivanova.

Chovatelé vymysleli aplikaci Tlappka, umožní získat radu veterináře na dálku

Na jižní Moravě fungují tři spádová veterinární pracoviště. Momentálně má služba k dispozici tři vozidla, dvě jsou plně vybavená přístroji. „Je tam generátor kyslíku, infuzní pumpa, jsme schopni pacienta stabilizovat už během přejezdu,“ popisuje jedna ze spolupracujících veterinářek Zlata Hošková.

Zvířecí záchranka podle ní funguje podobně jako ta lidská - možnosti v terénu jsou omezené, hlavní je pacienta stabilizovat a odvézt do zařízení s plným vybavením. Sanitky jsou osobní vozy v úpravě kombi, které bez problémů převezou i velkého psa. Dovnitř se však v nouzi vešel i malý oslík nebo ovce.

Díky spolupráci s integrovaným záchranným systémem může sanitka teoreticky vyjet i k dopravní nehodě, při které se zraní psí nebo kočičí pasažér. „Máme kvalitní technické prostředky a hustou síť spolupracujících organizací. Odbornou pomoc jsme schopni poskytnout jak domácím mazlíčkům, tak volně žijícím živočichům v přírodě,“ oznamuje Karaivanova. Do budoucna se počítá s rozšiřováním služby i do dalších krajů.

Výjezd sanitky se záchranářem v Brně stojí od 1 000 do 1 500 korun, v okrese Brno-venkov od 1 500 do 2 000 korun, ve zbytku kraje se cena řeší domluvou. Pokud je ve voze přítomen i lékař, platí se o 500 korun víc.