Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Mladého dělníka zavalil strom, při kácení zřejmě praskl

  • 8
Na sedmadvacetiletého muže ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku spadl při kácení strom. Z nepřístupného terénu jej museli zachraňovat hasiči. Do nemocnice ho pak s vážnými zraněními převezl záchranářský vrtulník.

Neštěstí se stalo odpoledne.

„Mladý muž utrpěl vícečetná poranění vážného charakteru, pozemní posádka ho proto předala letecké záchranné službě a ta ho transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. Muž byl při vědomí po celou dobu transportu, jeho zranění ale byla velmi vážná,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Náročný transport v lese i ve vzduchu

Podle informací z místa se muži, který byl zaměstnancem Vojenských lesů, stalo osudným, že kmen stromu při kácení praskl. K zaklíněnému dělníkovi pak museli do lesa nedaleko Březiny vyrazit kromě záchranářů i hasiči, na místě byli profesionálové z Vyškova i dobrovolníci ze Studnice.

„Původní informace mluvily o tom, že jedeme k vyproštění osoby zavalené stromem. Už po cestě jsme ale dostali informaci, že se tělo zraněného podařilo uvolnit. K neštěstí ale došlo v lese v komplikovaném terénu, tak jsme se postarali o transport,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

„Zraněného jsme přenášeli ve svahu v lese asi tři sta metrů ve vakuových nosítkách, poté byl naložen na vozidlo lesní správy, my jsme pak asistovali znovu při jeho předání a transportu do vrtulníku,“ dodal Mikoška.

Neštěstím se teď zabývá i vyškovská policie.

„Budeme zjišťovat, proč ke zranění došlo, zda nešlo o cizí zavinění nebo zda zraněný nebyl pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku na místě kolegové nestihli provést, klíčové bylo dostat zraněného co nejrychleji do nemocnice,“ uvedla vyškovská policejní Alice Musilová.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit