O osudu pivovaru Hostan v těsné blízkosti rotundy budou rozhodovat i obyvatelé...

O osudu pivovaru Hostan v těsné blízkosti rotundy budou rozhodovat i obyvatelé města. | foto: Radek Miča, MAFRA

Znojmo na obchod s Heinekenem kývlo, odkoupí pivovar Hostan

  • 4
Areál bývalého pivovaru Hostan, který se nachází v historických budovách znojemského hradu, Znojmo odkoupí. Nyní patří Heinekenu, který v něm vařil do letošního léta pivo. Heineken ale již přestal pivovar využívat a nabídl jej za 26 milionů korun právě městu. Zastupitelé dnes s koupí strategické budovy souhlasili.

"Je potřeba zabránit případným možným komplikacím, které by jinak mohly nastat," uvedl jeden z důvodů souhlasu starosta města Petr Nezveda.

Problém je totiž v tom, že kdyby areál koupila soukromá firma, mělo by město jen velmi omezené možnosti, jak veřejnosti zaručit přístup ke znojemskému hradu i ke světoznámé rotundě sv. Kateřiny.

Pivovar Hostan v těsné blízkosti znojemské rotundy přestane vařit pivo

Hlavní přístupové cesty patří totiž právě majiteli pivovaru. Zastupitelé nicméně určili podmínky, které vedení města Heinekenu před koupí předloží. Mimo jiné jde o kupní cenu, kterou chce Znojmo uhradit během příštího roku ve splátkách.

Pak chce vedení Znojma pivovarníkům sdělit, že daň z převodu nemovitosti bude platit s Heinekenem napůl. Pivovar přitom navrhoval, aby ji zaplatilo celou město.

Třetí podmínka je o dalším využití objektu pivovaru. Heineken trvá na tom, aby se po dobu deseti let nevařilo v areálu pivo a v případě, že v místě budou gastronomické provozy, aby se v nich prodávaly jen produkty Heinekenu.

"Z tohoto požadavku jsme ale úplně vyjmuli hrad, neboť je dlouhodobě města. A pokud se týče areálu pivovaru, tak v případě, že jeho provozovatelem bude město, tak se tam deset let pivo vyrábět nebude," vzkázal starosta.

Pivovar Hostan v těsné blízkosti znojemské rotundy přestane vařit pivo

Nizozemskému pivovarnickému koncernu záleží na tom, aby se vlastníkem areálu stal někdo, komu bude historické hledisko celého místa ležet nejvíce na srdci a bude areál spravovat a rozvíjet ve prospěch Znojma. A tuto úlohu podle šéfa české pobočky pivovaru Lievena van der Borghta bude nejlépe plnit právě samo Znojmo.

"S tímto vědomím jsme přistupovali k celé spolupráci, a vyloučili jsme tedy možnost veřejné dražby objektu, přístupné developerům. Vzhledem ke dlouhodobé a přátelské spolupráci se znojemskou radnicí bychom tedy uvítali, kdyby město akceptovalo naši nabídku a využilo pivovarský areál pro další rozvoj města," uvedl před pár dny Lieven van der Borght.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit