Tisíce u Znojma nalezených granátů z války odpálili pyrotechnici

  • 54
V Únanově na Znojemsku se při výkopových pracích našlo velké množství munice z války, například přes 2 000 ručních granátů. Pyrotechnici je v místě odpálili. Zajistili také 92 kusů pancéřových pěstí, ty na likvidaci ještě čekají.

Pancéřové pěsti pyrotechnici odvezou a zničí je v trhací jámě, ruční granáty bylo vzhledem k jejich stavu nutné zničit na nejbližším vhodném místě.

Na munici narazili dělníci ve středu odpoledne. „Prováděli tady výkopové práce na kopci při budování přípojky elektrického vedení pro zahrádky,“ upřesnil starosta Únanova Jindřich Bulín.

Obyvatele z přilehlých domů policisté evakuovali. Okolí naleziště je z bezpečnostních důvodů neprodyšně uzavřené a střeží ho policie. Na místo nikdo nesmí.

„Ve středu byl oznámen ve 13.00 nález nějaké munice, na místo jsme hned vyrazili. Našli jsme celkem 92 pancéřových pěstí a přes 2 000 ručních granátů, z toho asi dvě třetiny jsou maďarských a třetina německých,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. Pyrotechnici budou munici dnes odpalovat nedaleko v poli.

Místo policisté střeží, situace se podle Valy obešla bez ztrát na majetku či lidských životech i díky ukázkové reakci nálezců.

Granáty pyrotechnici odpoledne odpálili nedaleko v poli. „Šlo o čtyři řízené odpaly na poli nedaleko místa nálezu. Granáty musely být odpáleny, protože jejich převoz by nebyl bezpečný,“ uvedl Vala. Doplnil, že pak budou na řadě tzv. dohledávací práce, výkop, v němž pracovníci firmy munici objevili, se poté zasype.

Kvůli nálezu musely být evakuovány i dva přilehlé domy, týkalo se to desítky lidí. Domy musejí být prázdné i nyní, lidé jsou ale v práci.

Na místě je z preventivních důvodů i záchranná služba. „Máme tady inspektora provozu a záchranářskou posádku, jsme připraveni, pokud by byla naše pomoc potřeba, poskytnout péči,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

,