Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brňany děsí nástavba obchodů i konec zelené oázy, změny umožní územní plán

  5:05
Lidé zahltili město námitkami a připomínkami k aktuálně řešeným změnám stávajícího územního plánu Brna. Poslali jich dohromady přes čtyři stovky. Nelíbí se jim změny umožňující postavit bydlení na místě parku, významně navýšit nízké domy nebo rozšířit obchody o podlaží s byty.
Řečkovický hraj jako místo pro odpočinek i zábavu funguje teprve od loňského...

Řečkovický hraj jako místo pro odpočinek i zábavu funguje teprve od loňského léta. V lokalitě má vyrůst bytová výstavba, kterou umožní aktuálně řešená změna současného územního plánu Brna. Místní obyvatelé k ní podali námitky. | foto: město Brno

Řadu let obyvatelé z okolí usilovali o proměnu nevyužitého městského pozemku s divoce rostoucí zelení a náletovými dřevinami na takzvaný Řečkovický HRáj. Jde o místo pro odpočinek i zábavu s herními prvky, šachovými stoly nebo třeba knihobudkou. Lidem v Brně se to povedlo až loni v létě, kdy zvelebenou lokalitu díky participativnímu rozpočtu spolu s politiky slavnostně otevřeli.

Teď se však obávají, že oáza zeleně nemusí mít dlouhého trvání. Parcely se totiž dotýká jedna z aktuálně řešených 150 změn současného územního plánu. Plochu vymezenou dosud jako smíšenou pro obchod a služby na žádost bytového odboru magistrát překresluje. Plánuje tu postavit startovací bydlení a ve druhé fázi seniorské a bezbariérové byty, což místní odmítají.

„Rádi bychom území zachovali jako zeleň. Park je velmi prospěšný a s ohledem na chystanou knihovnu, startovací bydlení a přiléhající školku zde dotváří pohodu. Navíc se v okolí plánuje další hustá zástavba, jedná se o jediný nezastavěný městský pozemek v lokalitě. Kdo jiný než město má zachovat zelená veřejná prostranství. Tady je víc než žádoucí, ostatní parcely navržené k zástavbě vlastní stavební firmy,“ poukazuje místní obyvatelka Jaroslava Růžičková, jež se podílela na vytvoření HRáje a nyní podala námitky s 533 podpisy.

U nového plánu se cílí na druhou půlku roku 2025

Oproti aktuálně projednávaným změnám stávajícího územního plánu města zatím stranou pozornosti Brňanů zůstává nová verze klíčového dokumentu. Tu zastupitelé předloni v létě krátce před volbami smetli ze stolu a poslali k přepracování. Magistrát ujišťuje, že tehdy vyřčené připomínky Kancelář architekta města Brna do nové podoby nyní zapracovává. „Následovat bude společné projednání, po jeho vyhodnocení i veřejné představení. Nejzazší termín předložení do zastupitelstva je druhá polovina roku 2025,“ říká mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Záměrem politiků je, aby se klíčový dokument pro rozvoj města znovu neschvaloval až těsně před volbami. Nicméně stejně to měli také v předchozím případě završeným fiaskem.

Magistrát se odvolává na fakt, že už v době přípravy parku bylo jasné, že jde o dočasný projekt, než se začne s byty. „Navíc celou plochu části pozemku, kde je HRáj, město nehodlá zastavět. Vznikne na ní také veřejné prostranství se 1 300 metry čtverečními zeleně. Předpokládáme, že část mobiliáře HRáje zůstane, zbytek využijeme jinde v Řečkovicích,“ uvádí mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek s tím, že začátek prací se odhaduje na rok 2027.

Vedení městské části se ke změně nevyjádřilo kladně, nicméně upozorňuje, že pozemek je určený jako stavební už třicet let. „Nyní se nic převratného neděje. Mění se jen funkce, aby nebyl poměr 60 procent služby a 40 byty, ale 90 ku 10 ve prospěch bytů,“ poznamenává starosta Řečkovic Marek Viskot (SOCDEM) s tím, že nová výstavba naváže na přilehlé sídliště ulic Škrétova, Kremličkova a Družstevní.

Na pozoru před jinou změnou územního plánu města jsou obyvatelé Horovy a přilehlých ulic v Žabovřeskách. Navrhuje totiž významné navýšení současné zástavby, která má maximálně dvě patra a půdu.

„Je nám jasné, že se celá ulice v budoucnu zvedne, ale jeden objekt by mohl mít sedm podlaží, což nikdo nechce. Sousedé by u domu měli hladovou zeď vysokou až 25 metrů. Navíc je to kousek od historické kapličky, která by zapadla,“ shrnuje výtky Dagmar Uličná z přilehlé Čajkovského ulice. Pod námitku se podepsalo 330 lidí, s vlastní připomínkou se přidala i městská část.

Brněnský územní plán po volbách zamrzl, bez něj se přitom město nehne

Kdo konkrétně předložil změnu mající za cíl umožnit výrazně zvednout zástavbu, není veřejně známé, protože obecně se úpravy řeší na základě podnětu brněnského radního pro územní plánování Petra Bořeckého (ANO). Nicméně žadatel chtěl původně zvýšit takzvaný index podlažních ploch až na hodnotu 4,0 místo aktuálně navrhované úrovně 2,5.

„Brutalita“ na sídlištích

Hned v několika městských částech se změny územního plánu týkají pozemků s prodejnami řetězce Albert. Navrhují zvýšení úrovně zástavby, jež by mohla vést k významnému doplnění objektů o byty.

Radnice v Bystrci, Kohoutovicích, Slatině i Líšni se proti záměru na svých sídlištích staví shodně odmítavě. „V případě Alberta a u nás také Billy obsahuje několikanásobné navýšení indexu podlažních ploch. Umožňuje tedy až osmipodlažní budovy, což je brutalita, která by přinesla obrovskou zátěž a víc negativ než pozitiv,“ kritizuje starosta Líšně Břetislav Štefan (SOCDEM) s tím, že jen u tamního Alberta by takhle mohlo přibýt až 180 bytů.

Zdaleka nejvíce připomínek a námitek dorazilo na magistrát ke dvěma lokalitám v Řečkovicích. Šest desítek podání se týkalo změny umožňující doplnění bytové výstavby Duhových Polí na zemědělském pozemku. Dohromady 65 výtek směřovalo k lokalitě takzvané Geofyziky, kde se chystá stavět soukromý investor.

Vojenský ústav chce v Brně rozšířit laboratoře, spolku vadí „zákus“ do zeleně

Tamní změnu označuje radnice bezprostředně sousedících Medlánek za naprosto klíčovou hrozbu. Hlavní výjezd z oblasti by totiž vedl do jejich sídliště, stejně jako v případě vedle připravovaného záměru na proměnu území takzvané Cihelny. „Navrhovaná intenzita využití území dramaticky převyšuje únosnost jejího okolí,“ zdůrazňuje v připomínce starosta Medlánek Michal Marek (STAN). Žádá výrazné snížení intenzity zástavby místa a její podmínění zajištěním dopravní obslužnosti mimo sídliště.

Ke zmiňovanému balíku 150 změn územního plánu už Brňané kvůli vypršení termínu nic dalšího posílat nemohou. Magistrát ke všem eviduje 286 námitek a 134 připomínek. Aktuálně je úředníci vyhodnocují, nová verze má vstoupit v platnost v červnu nebo září.

Cílem navrhovaných změn je mimo jiné vymezit plochy pro bydlení nebo rozšířit prostorové regulace. Některé mají překlopit aktuální reálný stav do současného územního plánu.

27. října 2023

  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Příšery, krásky i plyšáci. Brno při Animefestu zaplavily roztodivné kostýmy

27. května 2024  17:05

Nejen na brněnském výstavišti jako dějišti Animefestu, ale také v ulicích města mohli lidé o...

Zabedněná okna, vytrhané podlahy. Blok domů v Brně mizí, ustoupí novému nádraží

27. května 2024  15:11

Dvojici vybydlených domů, které překážejí stavbě budoucího hlavního nádraží v Brně, demolují...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...