Diskuze

Ždánický les hyzdí holoseče, ochránci přírody žádají omezení těžby listnáčů

Smutný pohled se naskýtá lidem ve Ždánickém lese na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Místo vzrostlých stromů zůstaly na řadě míst jen vykácené plochy. A s tím se nehodlá smířit iniciativa Živý les pro živý region, která vytáhla do boje za omezení těžby „listnáčů“ nejen v této lokalitě, ale i ve vedlejších Chřibech. Státní podnik Lesy ČR jako správce pohoří vyzývá ke změně hospodaření.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Než si ouřadi petici přečtou, bud Ždánický les holý jak Fantomasova hlava.

1 0
možnosti
JK

J92a85k42u45b 90K14o72s

8. 5. 2023 21:12

Dřevo je zatím nenahraditelné surovina a hospodářský les je jejím zdrojem. Pokud kácí rozumně, je to v pořádku. Nejen turistikou živ je člověk.

1 0
možnosti
GK

Lesy ČR svým vyjádřením "V přírodě je normální, že staré je nahrazováno mladým“ pěkně oblbují. V přírodě jde o průběžný proces, kdy jednotlivé stromy mizí postupně. Mimo jiné se díky tomu živočichové, kteří jsou na nich závislí, mohou přestěhovat o kus dál, na jiné stromy. Pokud je však vykácena celá plocha, je to pro ně velký problém.

Viděl jsem dokument o lesním hospodaření v Bavorsku. Také těží pro peníze, ovšem mnohem inteligentněji. Jejich lesníci procházejí les a označují stromy k pokácení buď z důvodu, že mají žádané parametry nebo protože jsou třeba něčím napadené. Strom označí výrazným sprejem a zaznamenají do aplikace. Při kácení se pak postupuje podle GPS souřadnic. Vyjádřili se, že je to sice náročnější, ovšem ty stromy mají přesně požadovanou kvalitu a ziskovost je proto vysoká. U nás se bohužel tupě "jede" na objem ve stylu majora Terazkyho "všetko tuná popílit". Němci za sebou nenechávají planiny a lesy jim zůstávají, přesto vydělávají víc. Kdo je chytřejší?

6 0
možnosti
PJ

Az u nas bude drevozpracujici prumysl, ktery bude umet takove vyberove stromy zpracovat a vyhodne prodat, tak se bavme o vyberovem hospodareni.

Jestlize jsme drevozpracujici prumysl po roce 1990 prakticky znicili, a jediny efekt je vyvoz za nejakou cenu,btak vyberove dreviny se budou prodavat tezko. Vzdyt dneska stale lidi misto nabytku z masivu kupuji z rozemleteho dreva, slepeneho chemickymi lepidly do desek.

Pokud jde o holosece, zalezi jak jsou od sebe vzdalene. Zpravidla je holosec, a nasleduje vzrostly les, potom je jiz novy les z holosece pred dvaceti roky atd.

Takze broucci si preleri, stejne tak ptaci apod

Nicmene, kdysi se pri mytni tezbe primo v holine a nebo po okrajich nechávaly semenne stromy a nebo kvalitni stromy, ktere tam jeste rostly cca 50 let, aby z nich bylo vyberove drevo, treba na dyhy.

Nejsem proti vyberove tezbe, naopak, uvital bych ji.

Jenze jsme jako obcane dost bohati na to, abychom si kupovali vyrobky ze dreva z vyberove tezby?

A nebo alibisticy nase lesy budeme xhranit, a pro avoji potrebu budeme dovazet z rozvojovych zemi jako to treba delaji Nemci, Rakusane, ze svoje lesy chrani, a dovazi srevo ze sousednich rozvojovych zemi vcetne Ceske republiky?

Fakt ten les neni cernobily!.

1 0
možnosti