Průzkum statiky hradebních zdí mikulovského zámku bude hotový v červnu příštího roku. | foto: Ivana Solaříková, MF DNES

Sousedé upozornili na praskliny, hradební zdi v Mikulově prozkoumá statik

  • 0
Asi dvacetimetrová část historických hradeb se před dvanácti lety zřítila v západní části brněnského hradu Špilberk. Podobné nehodě chtějí zabránit na zámku v Mikulově. Hradební zdi čeká rozsáhlý pasport, který odhalí, kde jsou ve statice největší slabiny.

„Celý zámecký kopec je poměrně nestabilní. Vedle skály je na něm spousta navážek, které drží pohromadě vlastně jen hradby. Postupem času ale jejich statika povoluje,“ popisuje Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, jež zámecký areál spravuje.

Kompletní statické zajištění hradeb se v Mikulově dělalo zhruba před padesáti lety. Na kotvách, které zdi drží, se ale nemilosrdně podepisuje čas.

I když se poté správci zámku snažili do hradeb investovat, vždy se opravovala pouze vybraná místa, kde byla hradební zeď poškozená a kde nejvíce hrozilo riziko zřícení.

„V posledních dvou letech nás sousedé začali upozorňovat na praskliny v hradbách,“ vysvětluje Petr Kubín.

Obavy, aby se lidem hradební zdivo nesesunulo do dvorů a především aby nedošlo ke zranění, přiměly správu zámku podívat se na hradby komplexně a detailně. Od zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje, získala více než půlmilionovou dotaci na komplexní pasport hradebních zdí.

„Statik musí projít celý obvod hradeb, podívat se na všechny případné poruchy, posoudit jejich závažnost a to, v jakém časovém horizontu bychom měli přistoupit k jejich opravě,“ uvedl Kubín. Konečnou zprávu bude mít k dispozici v polovině příštího roku.

Z vlastní zkušenosti už ví, že nejproblematičtější jsou především dvě místa. První je nároží pod vyhlídkou u takzvané bývalé pošty. Na jeho opravu už mají na zámku dokonce připravený projekt. Druhé nebezpečné místo je nad proboštstvím, kde už je stav hradby alarmující.

Lidem zatím nebezpečí nehrozí. Ostatně obě problematická místa jsou mimo trasy, kudy zámeckou zahradou chodí nejvíc lidí. Nicméně na opravy se spěchá zejména v prvním případě už proto, že součástí hradby je bastion, který je barokní památkou.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit