Na Ukrajině začaly prezidentské volby,  k volebním urnám může zamířit až 30...

Na Ukrajině začaly prezidentské volby, k volebním urnám může zamířit až 30 milionů oprávněných voličů. (31. března 2019) | foto: Reuters

V Brně volí stovky Ukrajinců prezidenta, fronty před konzulátem nevznikají

  • 1
V Brně na konzulát přišlo dnes dopoledne k volbám ukrajinského prezidenta bezmála 400 lidí z celkových 4 900 zapsaných, řekl člen volební komise Mychajlo Petečel. Podle něj byla v minulých volbách účast zhruba třetinová, nyní by mohla být i vyšší.

K volbám přijel i Serhij Kosenkov z Uherskohradišťska. Podle něj z prvního kola vítěz nevzejde a jako postupující do druhého kola tipuje herce Volodymyra Zelenského a buď prezidenta Petra Porošenka, nebo někdejší premiérku Juliji Tymošenkovou.

Ukrajinci mají v Česku možnost volit v Praze a v Brně. V Praze je zájem velký a tvořily se řady. Před brněnským konzulátem stálo ráno před osmou hodinou bezmála deset lidí. 

Lidé přicházejí celý den

Další přicházeli hned po otevření a v průběhu celého dne. „Asi do 12. hodiny přišlo přes 350 lidí z celkových asi 4 900. Nikdo nečeká dlouho a velké fronty nevznikají, vše je bez problémů. Občas přijde někdo, kdo je přihlášený jinde, takže tady volit nemůže,“ uvedl Petečel.

Ukrajinci volí prezidenta. Velký zájem o volby mají i ti žijící v Česku

Podle něj chodí volit lidé z různých míst, mladí i starší, muži i ženy. Mnoho lidí přišlo na konzulát i v doprovodu dětí a chodily i celé rodiny. Jedním z voličů byl Kosenkov. Koho volil, neprozradil. 

„Myslím si, že v prvním kole nikdo nevyhraje. Podle mě postoupí do druhého kola Zelenskyj a druhým postupujícím bude buď Porošenko, nebo Tymošenková,“ uvedl Kosenkov. Podle něj však lidé na Ukrajině chtějí změnu. „Chtějí, aby tam už nebyli lidé, kteří tam jsou mnoho let, ale stejně toho moc neudělali. Proto si myslím, že vyhraje Zelenskyj, protože je nový,“ řekl Kosenkov.

O post hlavy státu se na Ukrajině uchází rekordních 39 kandidátů. Podle odhadů v prvním kole nejspíš nikdo nezíská nadpoloviční většinu a rozhodne až druhé kolo naplánované za tři týdny. Hlavními favority jsou Zelenskyj, Porošenko a Tymošenková. Volit může až 30 milionů oprávněných voličů.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit