ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Vody plné dusičnanů se po roce část obcí zbavila, příčina zůstala neznámá

  • 0
Už téměř rok se lidé na Hustopečsku a Pohořelicku trápí s problematickou vodou, která jim teče z kohoutků. Dusičnanů je v ní tolik, že ji malé děti a těhotné ženy nesmějí pít ani po převaření, a tak používají vodu balenou. Vodovody a kanalizace Břeclav za ni doposud na kompenzacích zaplatily bezmála 1,5 milionu korun.

Mezitím se podařilo problém vyřešit ve čtyřech z osmi postižených obcí. Obsah dusičnanů se tam dlouhodobě vrátil do běžných hodnot, což potvrdili i hygienici, a lidem tak pitná voda teče z rozvodné sítě bez omezení.

„S vysokým obsahem dusičnanů jsme se potýkali od loňského června. Ovlivnil kvalitu vody jak v Pouzdřanech, Strachotíně, Vranovicích a Přibicích, kde je nyní potvrzeno všechno opět v pořádku a končí omezení v užívání, ale také v Pasohlávkách, Ivani, Vlasaticích a Pohořelicích, kde prozatím opatření pokračují,“ poznamenal ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Milan Vojta.

Omezení se po celou dobu týká vaření a pití u malých dětí i těhotných a kojících žen, kterým společnost nákup balené vody proplácí.

Kde je problém, nevědí ani vědci

Zlepšení v první čtveřici obcí nastalo díky rekonstrukci vodovodního řadu mezi Šakvicemi a Popicemi. „Nyní tam proto dokážeme čerpat také vodu z úpravny vody v Zaječí a dosáhnout dobré kvality pro koncové uživatele,“ podotkl Vojta.

Příčinu problémů se nicméně zatím odhalit nepodařilo. Ví se jen to, že se nachází ve zdroji v Nové Vsi u Pohořelic, kde v čerpané vodě obsah dusičnanů přesáhl hygienický limit 50 miligramů na litr.

K nalezení a nápravě stavu nepomohly ani konzultace s odborníky a vědci z akademické sféry, změna režimu čerpání, rozbory půdy v oblasti, kontroly hospodaření zemědělců nebo investice umožňující míchání vody s jinými zdroji.

„Pro kvalitativní řešení ve zbylých obcích je potřeba buď ‚vyléčit‘ zdroj u Nové Vsi, nebo umožnit zásobování odjinud. A právě na tom naše společnost s nejvyšší prioritou pracuje. Chceme co nejdříve vybudovat vodní zdroj a úpravnu v nedaleké Ivani a souběžně chystáme propojení oblasti, které by mělo podobné problémy v budoucnu eliminovat,“ doplnil Vojta.