Na jihomoravský krajský úřad v Brně vyvěsili velký portrét Václava Havla jako...

Na jihomoravský krajský úřad v Brně vyvěsili velký portrét Václava Havla jako připomínku desátého výročí jeho smrti. | foto: Václav Šálek, ČTK

Na počest Havla pověsili v Brně obří portrét, připomíná ho i výstava

  • 53
Velký portrét bývalého prezidenta Václava Havla doplněný jeho jménem a symbolem srdce od pondělí visí na budově jihomoravského krajského úřadu v Brně. Jde o připomínku desátého výročí Havlovy smrti, jejíž součástí je také výstava u Divadla Husa na provázku.

Havlův snímek, jehož autorem je brněnský fotograf Roman Franc, bude zdobit budovu krajského úřadu až do začátku příštího roku.

Vznikl v roce 2011, tedy pár měsíců před tím, než dramatik, disident a pozdější prezident zemřel. Václav Havel se na fotce tváří zasmušile, ačkoliv před ním stojí sklenice piva. „Je to veselá a zároveň trochu smutná fotka,“ uvedl Franc. Doplnil, že jde o poslední snímek Havla, který pořídil.

„Vždy mi přišlo líto, že při různých Havlových nebo státních výročích visí v Praze na Národním muzeu velkoplošná fotografie, která se stala už takovým symbolem, a že Brno nic podobného nemá,“ poznamenal krajský zastupitel Michal Doležel (zvolen za Spolu pro Moravu).

Havla připomíná také panelová výstava umístěná u Divadla Husa na provázku na Zelném trhu poblíž uličky, která nese státníkovo jméno. Její součástí jsou fotografie z let 1988 až 2016 dokumentující Havlův vztah k brněnským divadlům.

V sobotu 18. prosince, na níž připadá výročí exprezidentova úmrtí, je pak připravena akce Havel žije!, jejíž součástí budou debaty, koncert i projekce Havlových záběrů. Program se uskuteční na dvoře Divadla Husa na provázku, v Uličce Václava Havla a ve sklepní scéně Centra experimentálního divadla, které spolu s Pamětí národa událost pořádá.

,