Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Balaboostě kuchař maso umí, losos chutná jako obláček na talíři

  14:21
Pro milovníky kvalitní gastronomie je Balaboosta v Modřicích u Brna dobrou volbou. Pochvalu si kuchař zaslouží za výtečného lososa, dobrý steak s dušenou zeleninou i odlehčený boršč. Jen v kuchyni trochu zapomněli na bohatou a šťavnatou nabídku sezonních ingrediencí.

Kuřecí steak s dušenou zeleninou za 145 korun byl správně vysoký i šťavnatý | foto: Věra StrnadováMF DNES

Do Balaboosty jsem zajela původně na menu, na lososa, co mi tady odtud "leží" na jazyku. Kdyby na jihu Brna fungovalo tolik kvalitních restaurací, kolik je tu nákupních center, měli bychom kousek do labužníkova ráje.

Restaurace Balaboosta

Havlíčkova 1016
Modřice www.balaboosta.cz

Hodnocení: 80%

Restaurace nabízí převážně jídla světových kuchyní. Vnitřek podniku je nekuřácký, venku hosty může rušit hluk ze silnice. Z ochutnaných jídel stojí za zmínku skvělý losos i kuřecí steak. Maso kuchař umí.

Vybíráme z jídelního lístku:
Losos pošírovaný v páře na bylinkách 179 Kč
Hovězí vývar 39 Kč
Domácí tiramisu 55 Kč

Losos je stálou nabídkou v jídelním lístku, pošírují jej v páře na bylinkách a servírují jako bábovičku. Je tak jemný, že jsem v puse měla pocit, jako kdybych pojídala obláčky s lehkým lososovým nádechem.

Jestli je ten "meníčkový" stejně lahodný jako ten v páře pošírovaný, nevím, protože tentokrát - hodinu po poledni - zbylo ze tří menu jen jedno, čočkové. Vybrala jsem tedy pár chodů z jídelního lístku.

Skromný výběr českých jídel, bohatá zahraniční nabídka

V obklopení dopravních tepen jsou Modřice docela rušným místem. Balaboosta se nachází v budově penzionu. Vypadá jako větší rodinný domek a umístění v nové vilové čtvrti na okraji města jí sluší. Jednu nevýhodu ale lokalita přece jen má. Přestože restauraci od silnice dělí pás bujné zeleně, při posezení na zahrádce tu auta nelze přeslechnout. Bát hluku se nemusíte uvnitř a navíc se tu ani nekouří.

Pro milovníky kvalitní gastronomie je Balaboosta v Modřicích u Brna dobrou volbou.

V jídelním lístku najdete skromný výběr jídel české kuchyně - svíčková, zvěřinový guláš a pečená žebra. Naopak hojně zastoupená je kuchyně světová. Vaří tu carpaccio, boršč, steaky, rizoto i těstoviny, z každého koutu světa něco. Na první pohled spletité kombinace, ale menu má položek tak akorát, aby si kuchař mohl dát na každém jídle záležet. Co do čerstvosti i náročnosti. A snaží se.

Kuřecí steak byl správně vysoký i šťavnatý

Samozřejmě že jsem ochutnala vývar, to když jsem tu byla poprvé. Byl decentní a v pořádku. Do chuťové paměti jsem jej ale nedostala, zvítězil už zmiňovaný losos. Za nápad připravit jemné maso lososí v páře a vetknout mu přitom lehký nádech bylinek kuchaři tleskám.

Daleko menší ovace si zaslouží za boršč zdobený řepou a zakysanou smetanou za 49 korun. Polévka byla dost kyselá, a to nejspíš ne kvůli kysané smetaně, která se ukryla na dně. Chybělo v ní zelí či kapusta a do koncentrované chuti a hustoty boršče měla daleko, přesto nešlo o úplný propadák. I když v české kuchyni jsme zvyklí na sytost, boršč tu pojali odlehčeně, tak nějak v duchu kuchyně italské. Jestli vám kyselejší chuť nevadí, pochutnáte si.

Boršč zdobený řepou se zakysanou smetanou za 49 korun

Další chod, kuřecí steak s dušenou zeleninou za 145 korun, byl o moc chutnější. Co do tloušťky si steak mnohde pletou s řízkem, a tak bylo milé vidět a ochutnat ten místní, patřičně vysoký a báječně šťavnatý.

Z dušené zeleniny se vyklubala směs s nádechem Asie, identifikovala jsem mladé lusky hrášku, mrkev, fazolky, bambusové výhonky, snad bílou ředkev a nasekanou houbu s názvem Jidášovo ucho. Zelenina prošla jen krátkou tepelnou úpravou, a tak si ponechala svoji přirozenou chuť i křupavost.

Čerstvé ovoce do jídelního lístku neproniklo

Je zvláštní, že nyní, kdy pod tlakem léta dozrává čerstvé ovoce všude kolem, nenabízí Balaboosta žádný sezonní dezert. Léto se ostatně neodráží ani v jídelním lístku jako takovém.

Škoda, že zmrzlina byla kupovaná a chutnala spíše uměle

Místní pohárová verze jemné panna cotty s vanilkou za 55 korun mě sice nadchla, ale já měla chuť třeba na ovocný sorbet nebo zmrzlinu. Tu si tady můžete objednat jako součást dezertu s horkými malinami anebo vám na požádání připraví zmrzlinu samotnou. Je škoda, že je kupovaná a chutná spíše uměle. Dojem z oběda zbytečně kazí.

Pochvalu v kuchyni zaslouží za snahu o polední menu vymykající se průměru. Vedle obligátního smaženého květáku nebo znojemské pečeně tu nabízí výběr z neotřelých kombinací v podobě kuřecích prsou s bazalkovou omáčkou nebo zeleninový salát s hruškou, gorgonzolou a vlašskými ořechy. Cena za menu je vyšší, než je průměr v okolí, ale obdržíte za ni porci neošizeného jídla.

Autoři:
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od války máme desetinový obrat, říká byznysmen, jehož odbyt stál na Rusku

11. května 2024

Premium První zaměstnání našel brněnský podnikatel Vladimír Plašil před čtyřiceti lety v tehdejším Podniku...

Statisícovým úplatkem chtěl pomoct dceři k získání bytu, viní policistu žalobkyně

13. května 2024  15:20

Měl by hlídat dodržování zákona, v pondělí však jihomoravský policista Jiří Vlček stanul u...

Zlatý bod z brněnského derby. Zbrojovka je (skoro) zachráněná

13. května 2024  11:59

Když Zbrojovka naposledy vstupovala do první fotbalové ligy, Václav Bartoněk si z konkurenční Líšně...

Komplikace pro Brňany: rušný podchod pod nádražím zůstává kvůli požáru zavřený

13. května 2024  11:16,  aktualizováno  11:50

Hojně užívaný podchod pod brněnským hlavním nádražím je po sobotním nočním požáru kompletně...

Opilá žena jela kilometr po tramvajových kolejích, prorazila tři pneumatiky

13. května 2024  10:44

Do velkého hazardu se o víkendu pustila zmatená řidička v Brně, která urazila asi kilometr po...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...