Otec dvou synů před Krajským soudem v Brně, který mu vyměřil osm let. Vrchní soud mu trest snížil na pět let vězení.

Otec dvou synů před Krajským soudem v Brně, který mu vyměřil osm let. Vrchní soud mu trest snížil na pět let vězení. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Soud snížil otci trest za týrání synů, kterým lámal ruce nebo upíral jídlo

  • 31
Soudce Krajského soudu v Brně se loni na podzim divil, co je muž za otce, když obžaloba líčila, jakým způsobem se choval ke svým dvěma synům. Oba chlapce mlátil, museli dokonce jíst psí konzervy. Vrchní soud v Olomouci, kam se případ po odvolání dostal, však ve čtvrtek rozhodl, že nešlo o kruté týrání a původní trest snížil z osmi na pět let vězení. Rozsudek je pravomocný.

„Nebylo dostatečně prokázáno, že intenzita útoků byla taková, aby mohl dětem způsobit těžkou újmu na zdraví. Proto jsme změnili právní kvalifikaci. Zůstalo jen dlouhotrvající, hrubé týrání synů, kterým jim sice způsobil fyzickou i psychickou újmu, ale to lze charakterizovat jen jako prosté ublížení na zdraví,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Libor Losa, jak upozornily Novinky.cz.

I když změnil soudce právní kvalifikaci, že nešlo o těžkou újmu na zdraví, mohl by výši trestu ponechat na osmi letech. Rozhodl se však o snížení na pět let se slovy, že takovou délku vězení považuje za přiměřenou.

Proboha, co jste to za otce, divil se soudce. Muž dostal za týrání synů osm let

Podle obžaloby, jak ji státní zástupkyně popisovala u brněnského soudu, byli oba hoši podvyživení, často měli hlad, protože jídlo doma jim údajně nepatřilo, takže si je nemohli brát. „Vy jste vyučený kuchař, tak jistě víte, jak má vypadat vyvážená strava,“ ukázal na obžalovaného otce krajský soudce Dušan Beránek.

Otec své syny rovněž bil násadou od paličky na maso, házel proti sloupu, popálil cigaretou nebo lámal ruce tím, jak jim je kroutil. Otec přiznal jen to, že jim občas dal na zadek vařečkou. Jakékoliv týrání odmítl.

„Měl jste se starat o chlapce, na které se vykašlala matka. Těm chlapcům jste zůstal jen vy, jejich otec, osoba, která měla být jejich záštitou, u které najdou teplou náruč. Místo toho u vás zažívali velmi negativní, depresivní, tyranizující prostředí. Proboha, co jste to za otce,“ prohlásil rovněž Beránek.

Rozsudek je dnešním rozhodnutím pravomocný a odsouzený muž tak v následujících týdnech nastoupí do vězení. Dozorující žalobkyně se však ještě snížení trestu pokusí zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu.

,