Otec nezletilých synů stojí před soudem kvůli tomu, že podle obžaloby své...

Otec nezletilých synů stojí před soudem kvůli tomu, že podle obžaloby své potomky opakovaně týral i bezdůvodně. Kvůli ochraně dětí není možné sdělit jeho podobu a identitu. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Chlapcům kroutil ruce, až jim je zlomil. Obžalovaný otec týrání popírá

  • 9
Bil je násadou od paličky na maso, házel proti sloupu, popálil cigaretou nebo lámal ruce. Podle obžaloby tímto způsobem obžalovaný Mário K. týral své dva nezletilé syny mezi lety 2018 až 2021. Nyní stanul před Krajský soudem v Brně. Podle trestního zákoníku mu za týrání svěřené osoby hrozí až osm let ve vězení.

Na to, že jsou chlapci vystaveni hrubému násilí, se přišlo jen díky tomu, že kradli v obchodě. Když totiž krádež před dvěma roky policisté vyšetřovali, všimli si modřin, které jim svítily na tělech.

Oba hochy proto odvezli do nemocnice, kde lékaři z výčtu zranění pojali podezření, že to není jen tak. Na možné týrání dříve upozornila i učitelka jednoho z nich, a tak se situací v rodině už v té době zabýval odbor sociálně-právní ochrany dětí.

Z týraní nakonec policisté obvinili otce obou chlapců. Ten jakékoliv bití a další fyzické tresty ve čtvrtek u soudu popřel. Přiznal „jen“ vařečku. „Byli nezvládnutelní,“ hájil se u soudu muž, který se poslední roky staral o syny bez jejich matky. Ta je totiž opustila.

S výchovou mu tak pomáhala jeho sestra i bratr, ten podle obžaloby také hochy týral, stejně jako nová partnerka otce. Tu si soud předvolá k líčení v příštím týdnu.

Má počítač, nebo ne? Otec si protiřečil

Chlapci podle čtených výpovědí popsali, že jejich otec hrál počítačové hry, a když se mu v nich přestalo dařit, posilňoval se alkoholem – rumem nebo pivem. Následně pak oba údajně bil vařečkou nebo násadou od paličky na maso. „Počítačové hry jsem nehrál, ani počítač nemám,“ prohlásil obžalovaný, který ale zároveň paradoxně řekl, že chlapce trestal tím, že měli zákaz na počítač. Rovněž otec u soudu tvrdil, že nepije alkohol.

Lékař z Ústavu soudního lékařství Martin Šindler, který zpracoval znalecký posudek, ve výčtu zranění obou hochů zmínil mnohačetné podlitiny na celém těle, odřeniny nebo zlomeniny. Jejich otec tvrdil, že starší ze synů si zlomil ruku pádem v parku a mladší se měl zranit při cestě ze schodů. To ale znalec označil jako krajně nepravděpodobné. Zranění podle něj spíše odpovídají násilí. Souhlasil i s tím, že mohla být způsobena zmíněnými předměty i způsoby, tedy například kroucením rukou, až je zlomil.

„Nechci na nikoho házet vinu. Bratr se o ně staral, když jsem byl v práci, a kluci se mlátili i mezi sebou,“ prohlásil muž v reakci na výčet uvedených způsobů násilí. Podle slov staršího ze synů vymyslel právě jejich strýc jako trest dřepy s knihami na natažených rukou. Podle soudního spisu tresty přicházely například za údajné rozřezání postele, zmíněné krádeže jídla, ale i bezdůvodně.

Jídlo jsme si doma nemohli brát, tvrdí chlapci

Oba synové byli navíc podvyživení. „Jejich strava je nevyvážená a jsou chudokrevní,“ stojí ve znaleckém posudku.

Chlapci popsali, že jídlo si doma nemohli brát, protože údajně patřilo jen otci, jeho přítelkyni a strýci. „Vy jste vyučený kuchař, tak jistě víte, jak má vypadat vyvážená strava,“ ukázal na obžalovaného otce předseda soudního senátu Dušan Beránek. Muž přesto tvrdil, že jídlo synům vařil on i přítelkyně, případně jim ho nosil z práce.

Soudní líčení bude pokračovat v příštím týdnu. Státní zástupkyně zatím nesdělila, jaký trest bude navrhovat. Podle trestního zákoníku hrozí za týrání svěřené osoby až osm let ve vězení.