Hasiči musí po noční bouřce opravit plachty asi na stovce domů poničených...

Hasiči musí po noční bouřce opravit plachty asi na stovce domů poničených tornádem. (30.6.2021) | foto: HZS JMK

Bouřky strhly plachty na stovce domů poničených tornádem, demolic přibývá

  • 29
Noční bouřky, které prošly přes Českou republiku, se nevyhnuly ani jihu Moravy v lokalitě zasažené tornádem minulý týden. Silný vítr posouval a strhával provizorní zakrytí zničených střech. Hasiče tak čekají další opravy. Dál také stoupá počet domů, které bude nutné zdemolovat.

„U přibližně stovky střech bude v zasažených lokalitách potřeba po noční bouřce opravit provizorní zaplachtování,“ uvedli jihomoravští hasiči na Twitteru. 

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky, který byl i v terénu, nelze obecně říci, jestli jsou plachty roztrhané, nebo jen odsunuté z části střechy. Oboje je podle něj možné a hasiči stav zjistí až přímo na místě.

Větší problémy ale s nočními bouřkami podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) naštěstí nevznikly. „Plachty se během dne opraví. Větší škody by neměly být,“ uvedl.

Dál ale roste počet domů určených k demolici. Ještě v úterý se mluvilo o 114 domech, dnes už je číslo 150 a ani to stále není konečné.

V Hodoníně je zatím určeno k demolici 12 nemovitostí, v Lužicích osm, v Mikulčicích 53 a stejný počet i v Hruškách, 22 objektů má jít k zemi v Moravské Nové Vsi.

„Ještě dvě obce mají statici prozkoumané zhruba z šedesáti procent. Konečné číslo bychom měli mít na konci týdne,“ uvedl Grolich.

Celkově tornádo poškodilo 1200 budov a připravilo o život šest lidí. Další desítky, možná i stovky, se zranily. Přesný počet ošetřených není známý, protože část lidí ošetřili záchranáři na místě, další odvezli do nemocnice, kam zamířili někteří i sami po vlastní ose.

Dobrovolníky o víkendu usměrní z měst

Pomalu se začíná myslet i na hřbitovy, které jsou zcela zdemolované.

„To je ovšem velmi citlivá otázka. Hřbitov, kde spočívají předci každého z nás, je pietní místo. My jsme připraveni pomoci odstraňovat stromy, kmeny, popadané obvodové zdi. Ale považujeme za velice citlivou otázku odstraňování náhrobků nebo zásah přímo na hrobech. Tam bychom byli velice rádi, kdyby si to koordinovala obec společně s těmi, kteří ty hroby spravují,“ poznamenal ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Krizový štáb připravuje na nadcházející prodloužený víkend nový systém koordinace dobrovolníků. V tuto chvíli už funguje shromaždiště u kulturního domu v Hodoníně, kam dobrovolníci přijedou a koordinátoři je nasměrují do konkrétních obcí, kam je odvezou autobusy.

„Chceme, aby to o víkendu takto fungovali i v Břeclavi,“ doplnil hejtman.

Dobrovolníci by měli nově pomáhat nejen uvnitř obcí, ale měli by také čistit okolí vesnic od rozmetaných plechů či stavební sutě.

,