Enolog Jakub Smrčka z Vinařství Thaya | foto: Thaya vinařství

Spadne-li vinař do pití, může kvalita jeho vína klesat, říká oceněný enolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vinař je z poloviny umělec a z poloviny exaktně smýšlející člověk, myslí si enolog Jakub Smrčka, klíčová osobnost Vinařství Thaya v Havranicích na Znojemsku, které se za minulý rok stalo nejlepším vinařstvím v zemi.

„Držíme si styl suchých, svěžích a šťavnatých vín, která ale nemusí být pro každého,“ popisuje Smrčka jeden ze svých receptů na úspěch, jímž pro něho je ocenění Vinařství roku.

Jaký je další? „Správný management sklizně hroznů, to je recept na výborné víno,“ říká enolog, tedy odborník na víno.

V soutěži Vinařství roku jste bojovali počtvrté. Objektivně se něco změnilo, že jste teď nejlepším vinařstvím?
Nesnažíme se něco měnit. Na prvním místě je pro nás kvalita vína a ta se zlepšuje. Ve své filozofii máme nastaveno, že chceme každý rok víno minimálně o jedno procento zlepšit. Ale naučili jsme se více pracovat se zákazníkem, být vstřícnější a otevřenější. Díky tomu nás chápou a jezdí za námi rádi. Myslím, že nám pomohla i nová budova vinařství a otevření hotelu, to byl vůči zákazníkům klíč k úspěchu.

Každý vám automaticky řekne, že ke svíčkové se hodí pivo. Já si stojím za tím, že naše Chardonnay Apri je taky skvělé.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se