ilustrační snímek | foto: PČR, iDNES.tv

Bič na zločince. Nový software dokreslí jejich tvář i z rozmazaných záběrů

  • 14
Policisté a armáda dostanou k dispozici software, který jim pomůže rozpoznat pachatele i na rozmazané fotce. Novinku vyvíjí brněnská firma, která využívá generativní neuronové sítě.

Kapsáři v Brně kradou peněženky, telefony, šperky i zlaté zuby. Policisté ale často vyjíždí také k závažnějším činům, jako k napadením, která někdy končívají až smrtí.

Pachatele není v mnoha případech lehké dopadnout, protože chybí potřebné stopy včetně přesnějšího popisu. 

Brněnská firma Cogniware však nyní přichází s novou technologií. Kriminalistům umožní dostat i z té nejrozmazanější fotky rozpoznatelnou podobu útočníka, což dosud uměli pouze fiktivní experti ze seriálových kriminálek.

Firma konkrétně vyvíjí software, který s pomocí umělé inteligence dokáže obličeje „dopočítat“. Dokončit ho plánují před začátkem příštího roku. Nová technologie bude pomáhat zejména policii nebo armádě. 

„Zatím funguje v podobě prototypu, ale očekávám, že do konce roku bychom měli mít hotovou její první verzi, kterou bude možné nasadit a testovat v reálném provozu,“ sděluje Walter Pavliš, obchodní ředitel Cogniware.

Do vývoje nové technologie se firma pustila, protože vyšetřovatelům se sice často podaří podezřelou osobu natočit nebo vyfotit, pro identifikaci však nezřídka záznam nestačí.

Určení totožnosti je přitom pro odhalování pachatelů trestných činů nebo teroristů naprosto zásadní.

Hra umělých inteligencí

„Nejčastější problém tkví v tom, že kamera zachytí obličej ze strany, kde je vidět pouze jeho malá část. V řadě případů má také záznam příliš nízké rozlišení a obličej je rozmazaný. To se podle našich odhadů děje minimálně ve třetině případů, což výrazně ovlivňuje úspěšnost vyšetřování,“ vysvětluje Pavliš.

Pokud se software podaří dokončit, bude to pro svět kriminalistů a zločinců znamenat malou revoluci. Pomocí umělé inteligence totiž překračuje hranici, která platila prakticky od vzniku fotografie, tedy že rozmazaný snímek či nekvalitní záběr se příliš vylepšit nedají.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celé jižní Moravy.

Podle Pavliše nová technologie rapidně zvýší procento odhalených zločinců. Při správném nastavení zvládne umělá inteligence člověka identifikovat až s osmdesátiprocentní pravděpodobností shody, a to i za předpokladu, že na výchozí fotografii jsou znát pouze základní rysy obličeje.

Nová technologie je postavená na využívání takzvaných generativních neuronových sítí. 

„V principu jde o dvě umělé inteligence, které spolu hrají hru. Jedna na základě nekvalitní fotky navrhuje možné podoby podezřelého a druhá se snaží odhalit, která je podvrh a která reálná. Tuto soutěž absolvují umělé inteligence milionkrát – výsledkem je ‚dopočítaná‘ fotka, která se mnohem více blíží reálné podobě podezřelého,“ popisuje vedoucí výzkumu v Cogniware Dominik Franěk.

Překážkou není ani rouška

Systém nejenže umí „vylepšit“ nekvalitní fotku, zvládne i vypočítat pravděpodobnou podobu člověka jen ze snímku z profilu.

Firma ho plánuje propojit se starším softwarem na rozpoznávání tváří, který představila loni a používá jej například policie.

Fake news poznáme i podle toho, kdo je lajkuje a komentuje, říká vývojář

„V řádu vteřin tak půjde i z nekvalitních nebo neostrých fotek a videozáznamů určit pravděpodobná totožnost podezřelého. A přestože se i ‚dopočítaná‘ fotografie může zdát lidskému oku špatně čitelná, systému mnohdy vyhovuje mnohem lépe. Překážkou navíc není ani člověk v roušce. Tím se celé vyšetřování zásadně zrychlí, systém může pomoci i při objasňování nevyřešených případů,“ vyzdvihuje Franěk.

Loni firma představila software, který umí rozpoznávat hlas, chůzi i obličej. Do té doby tuto technologii využívaly zejména východní státy a silové složky zemí Středního východu, mezi něž patří například Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Jordánsko nebo Bahrajn.