Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jubilejní strojírenský veletrh představí sto příběhů průmyslových legend

  10:41
Šedesátiny Mezinárodního strojírenského veletrhu a také 100 let republiky se ode dneška slaví na brněnském výstavišti. Do areálu už v neděli dorazil legendární Stříbrný šíp, který tam bude vystaven jako jeden z průmyslových klenotů.

Firmám se daří a obchod jen kvete. Potvrzuje to zájem o účast na letošním strojírenském veletrhu, která je nejvyšší za poslední desetiletí. Všechny pavilony na výstavišti jsou plné.

„Nárůst není markantní ve srovnání s předchozím rokem, nicméně je to dáno tím, že letos mají někteří vystavovatelé větší expozice, takže logicky se jich na výstaviště více nevejde,“ uvedl mluvčí společnosti Veletrhy Brno Jiří Smetana.

Organizátoři čekají, že branami výstaviště za týden opět projde více než 80 tisíc návštěvníků.

A co je čeká? Na každém kroku uvidí, že čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu. Mohou se těšit na šikovné roboty, kteří nejenže zastanou práci lidí, ale jsou jim mnohdy také rovnocenným partnerem.

Atraktivní podívaná v tomto směru je v pavilonu P, kde má společnost ABB expozici nazvanou Nová éra robotiky. Lidé uvidí třeba část linky pro automobilový průmysl, ohýbání potrubí nebo montáž drobných součástek.

Hlavní atrakcí má být jednoruká verze robota YuMi, který se začlení do jakéhokoli výrobního prostředí. Pokud na veletrh půjdete s dětmi, určitě ocení továrnu na čokoládu. Ve virtuální továrně si návštěvník vyzkouší chytrá řešení pro potravinářský průmysl.

100 příběhů legend průmyslu

Návštěvníci nepřijdou ani o novinky, kterými se přijely pochlubit technicky zaměřené vysoké školy. Například domácí VUT ukáže programovatelného robota ARCOR a model továrny na přípravu míchaných nápojů nebo dva závodní monoposty ze soutěže Formula Student.

Hoďte se do gala, vyzvývají pořadatelé

Novinkou jubilejního ročníku MSV je i doporučení organizátorů, aby návštěvníci přišli vhodně oblečení. „Veletrh je významnou obchodní událostí. Myslím, že letošní ročník je dobrou příležitostí inspirovat se u předků, kteří k veletrhu právě takto přistupovali a chodili na něj ve slavnostním oblečení. Proto máme doporučený dress code. Chceme tím jednak pomoci těm, kteří váhají, jednak i apelovat na ty, kteří volí méně vhodné sportovní nebo volnočasové oblečení,“ řekl ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Není nutné vyrazit v obleku, doporučen je takzvaný business casual – pro muže dlouhé kalhoty (ne džíny) a košile, pro ženy kalhoty a košile, případně sukně a halenka. Dress code ale není závazný. „Nikoho od turniketů vyhánět nebudeme, ale myslíme si, že by to bylo krásné gesto a pocta té akci,“ ujistil Kuliš.

Jubilejní 60. strojírenský veletrh se spojí i se stoletým výročím vzniku Československa. Partnerskou zemí přehlídky je tedy symbolicky Slovensko. V pavilonu A1 má také největší expozici ze všech vystavujících zemí.

„Letos to bude vůbec poprvé v historii, co se zde potká český i slovenský premiér. Dnes společně oficiálně zahájí slovenskou expozici v pavilonu A1,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Zástupci ze Slovenska včetně předsedy vlády Petera Pellegriniho přijdou také na dnešní sněm Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Tentokrát bude výjimečně československý.

Na oslavu 100 let republiky zve unikátní výstava v pavilonu A1. Je nazvaná 100ries a „odvypráví“ 100 příběhů československých průmyslových legend uplynulého století.

K exponátům patří třeba slavná Tatra T87, kterou cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v letech 1937 až 1950 vyrazili do Afriky a Jižní Ameriky, lehký kulomet vzor 26, hodinky Prim, motocykl Jawa 350 nebo traktor Zetor Crystal v historické i aktuální verzi. Z těch slovenských návštěvníci uvidí jízdní kolo Favorit, moped Babetta nebo vůz Škoda 743 Garde.

„Stejně jako při Prvním mezinárodním strojírenském veletrhu v roce 1959 bude nad hlavami návštěvníků zavěšený větroň Blaník L 13,“ zmínil PR manažer veletrhu Jiří Erlebach. Některé exponáty se na výstavu 100ries nevejdou, třeba zmíněný motorový vlak Stříbrný šíp budou příchozí obdivovat na kolejích před pavilonem. Stejně tak další autobusy či stroje, které se organizátorům podařilo získat.

Tentokrát bez Zemana

Největším lákadlem je ale zřejmě výroba sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti. Ode dneška ji bude před zraky návštěvníků frézovat třímetrový robot. Původní socha stála v rotundě pavilonu A, podle ředitele Kuliše by její replika měla na výstavišti zůstat.

Zatímco jeden prezident se tak na výstaviště vrátí, ten současný do Brna na jubilejní ročník veletrhu nepřijede. Miloš Zeman je přitom pravidelným účastníkem, jako hlava státu kromě roku 2013 nevynechal ani jeden ročník, v minulosti sám sebe dokonce označil jako inventář veletrhu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček jeho neúčast vysvětloval jiným programem.

„Pan prezident přijme zástupce Rady seniorů, předá finanční dar Klokánkům, zúčastní se oslav výročí založení Nejvyššího kontrolního úřadu, setká se s panem premiérem, na Hradě přivítá makedonského prezidenta, navštíví výstavu Doteky státnosti a půjde volit,“ popsal Ovčáček prezidentův program na tento týden.

Podle Jiřího Kuliše nicméně odpověď, že se Zeman strojírenského veletrhu nezúčastní, prezidentská kancelář oznámila už před několika měsíci, a to bez vysvětlení.

Šedesátého strojírenského veletrhu se účastní 1 651 firem z dvaatřiceti zemí. Podíl zahraničních účastníků dosahuje stejně jako v posledních letech zhruba poloviny z celkového počtu. Nejvíce jich přijede z Německa a početné zastoupení budou mít také Slovensko, Itálie a Rakousko.

Mezi českými firmami jsou mimo jiné i ty, které se brněnského veletrhu účastní pravidelně již od prvního ročníku. K těm patří například brněnská firma Šmeral nebo německá společnost Siemens, která má pobočky v několika českých městech včetně Brna.

Autor:
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

Místo přání dostala prodavačka ránu kladivem, další zastřelil falešný prodejce

5. května 2024

Premium Takřka dokonaný mord mladičké prodavačky v brněnském obchodě s moukou se v roce 1909 odehrál na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

Jeden z mých nejlepších zápasů, zářil Mrkva. Veterán na MS pojede poprvé

12. května 2024  21:13

Jeden ze svých nejlepších výkonů v reprezentaci si brankář národního týmu házenkářů nachystal pro...

Láska dvou princů dětskou sexualitu nezmění, říká psycholožka o queer pohádce

12. května 2024

Premium Brněnské Divadlo Polárka uvádí první queer pohádku na profesionálním jevišti. Podle psycholožky...

Nehoda auta s motocyklem uzavřela dálnici D2 před Brnem, motorkář je zraněný

12. května 2024  15:37,  aktualizováno  15:55

Střet osobního vozu s motocyklem uzavřel dálnici D2 těsně u Brna ve směru do města. Nehoda se stala...

Hladký si splnil sen. A Euro? Budu ho komentovat v televizi, říká brankář

12. května 2024

Premium V anglickém Ipswichi poznal brankář Václav Hladký, jaké to je být obdivovaným hrdinou v kolébce...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...