Kola patřila ve 30. letech minulého století k běžnému vybavení četnických pátracích stanic. Akce, při které se hledal vrah František Ondraš, byla v té době svým rozsahem výjimečná. | foto: Repro: Historie českého zločinu

Zloděj z lesů zastřelil četníky. Jeho vraha odhalil neodeslaný dopis v kapse

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Františka Ondraše honili četníci jako diví, v roce 1933 totiž vraždil přímo v jejich řadách. Spravedlnosti nakonec pomohla náhoda a neodeslaný dopis nalezený v kapse. Okolnostem masivní pátrací akce se věnuje další díl seriálu Stoleté mordy.
Stoleté mordy

Tehdy šestadvacetiletý syn podruhyně neboli zemědělské dělnice Ondraš se narodil ve Zlechově u Uherského Hradiště, ale vyrostl u příbuzných v nedalekých Tupesích, kde v dospívání také pomáhal na polích.

Po návratu z vojny už nikdy nikde nebydlel ani nepracoval. Živil se krádežemi a přespával, kde se dalo.

Vycházelo mu to léta. Přesouval se pěšky jižní Moravou a kradl, na co přišel – jídlo, oblečení, v nouzi třeba jen ovoce ze zahrad, zejména na Břeclavsku, Brněnsku a kolem Hustopečí. Skrýval se v lesních úkrytech, naposledy hlavně v hlídačově boudě u neobydlené vily Hubertky v lese Dřínová mezi osadou Salaš a Velehradem na Uherskohradišťsku.

Milý Hanzi, jdou po mně. Zabil sem dva četníky. Překvapili mě v noci a já střílel do tmy… Doufám, že furt platí, že Hanz Geršpitzer a Franta Ondraš sou kamarádi z vojny a že mi pomůžeš, než se to uklidní. Můžu jít jen v noci, aby mě nechytli. Snad dopis budeš mít dřív, než já k tobě do Uhřic dojdu.

dopis Františka Ondraše

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Stoleté mordy