Oceněný spisovatel a dramatik Milan Uhde.

Oceněný spisovatel a dramatik Milan Uhde. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Vyznamenání od prezidenta putují na jih Moravy, vysoké ocenění má Uhde

  • 0
Prezident Petr Pavel na státní svátek 28. října ocenil na Pražském hradě také čtyři jihomoravské osobnosti. Vyznamenání si odnesli dramatik, pěvkyně a onkolog. Získala jej i socioložka, která se slavnostní události nemohla osobně zúčastnit.

Nedělní koncert s klavíristkou Jelenou Baškirovovou v německém Lipsku a následně čtyři koncertní verze opery Médée, v níž hraje hlavní roli, tvoří listopadový program operní pěvkyně Magdaleny Kožené. Absolvuje ho už jako nositelka státního vyznamenání, které v sobotu převzala z rukou prezidenta Petra Pavla.

Mezi dvaašedesáti osobnostmi vyznamenal prezident Pavel na Pražském hradě i čtyři rodáky z jižní Moravy. Spisovatel, dramatik a politik Milan Uhde převzal Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, socioložce a environmentalistce Haně Librové udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy a Magdalena Kožená a ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda si přišli pro medaile Za zásluhy I. stupně.

Osobitá mezzosopranistka

Pro Davida Dittricha, ředitele festivalu Concentus Moraviae, je ocenění Magdaleny Kožené zasloužené za propagaci české hudby i za filantropickou činnost světově respektované mezzosopranistky. Ta v roce 2016 pod svým jménem založila nadační fond, jehož prostřednictvím podporuje základní umělecké školy a přístup dětí k umění.

„Hodně tím splácí to, co i jí osobně ‚zušky‘ daly,“ míní Dittrich, spolupracovník brněnské rodačky, jejíž hudební začátky jsou spojené se ZUŠ Vranovská v brněnských Husovicích.

V cizině přijímají českou hudbu s nadšením, říká oceněná pěvkyně Kožená

Koženou řadí do absolutní světové špičky. „Kromě opery se věnuje také písňovým recitálům a instrumentálně-vokálním dílům. Mimořádně dbá na dramaturgii, již si sama sestavuje. Věnuje se rozvíjení jazykových schopností. Její přístup je velmi osobitý a tím je zajímavý pro vokální scénu,“ vyzdvihl Dittrich.

Neztrapnil se, řekl o Uhdem kolega

Pro poctu z rukou českého prezidenta si šel Milan Uhde v sobotu na Pražský hrad již podruhé. V roce 2000 ho Václav Havel ocenil medailí Za zásluhy I. stupně, Petr Pavel mu udělil druhé nejvyšší státní vyznamenání.

„Myslím si, že si Milan zasloužil vyznamenání tohoto typu už dávno. Jde o vzácný případ, kdy umělec působí v politice takovým způsobem, že se neztrapní ani se nepřipraví o svou dobrou pověst,“ sklonil se před Uhdem hudební skladatel Miloš Štědroň, jenž k legendárním divadelním hrám svého kamaráda pro Divadlo na provázku – například Baladě pro banditu, Pohádce Máje nebo Profesionální ženě – stvořil hudbu.

Už není na cestě, dorazil k vrcholu, vzpomíná Uhde na přítele a mentora Kunderu

S někdejším ministrem kultury a bývalým předsedou Poslanecké sněmovny spolupracuje bezmála padesát let. „Milan si zachoval páteř, charakter a vše, co ho provází celý život,“ řekl o něm.

Onkologa potěšila prezidentova kondice

Ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda se celý život specializuje na léčbu rakoviny a pomáhá onkologickým pacientům nacházet novou naději. Na klinice komplexní onkologické péče se jako lékař věnuje zejména nádorům prsu, tlustého střeva a konečníku. Ředitelem ústavu je od roku 2019.

„Vyznamenání si moc vážím. Potěšilo mě i to, že mi ho předal zrovna pan prezident Pavel, který svým chováním i fyzičkou jde názorně příkladem i v oblasti onkologické prevence, protože zjevně žije zdravým životním stylem,“ uvedl Svoboda.

Snažím se být pozitivní, lidé pak chtějí bojovat, říká onkolog

Jeho úspěch udělal radost i bývalému řediteli ústavu Janu Žaloudíkovi, jehož Svoboda na místě ředitele vystřídal. „Jsem zaujatý, protože se známe dvacet let. Jsem rád, že po mně ústav převzal právě on,“ pousmál se Žaloudík.

Práce svého nástupce si velmi váží. „Nesporně má před sebou několik dalších let fungování. Jsem rád, že je to člověk s perspektivou. Myslím si, že jeho zásluha o obor je velká, má zahraniční zkušenosti a sleduje nadnárodní linku. Během jeho působení nebyla v ústavu žádná kolize, vše běží tak, jak má,“ shrnul Žaloudík.

Odkaz, na který se bude navazovat

Profesorka Hana Librová stála v roce 1999 u zrodu katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií (FSS) na Masarykově univerzitě v Brně, kterou následně i vedla. Děkan FSS Stanislav Balík věří, že na její práci – ať už v oblasti sociologie, či environmentalistiky – budou lidé ještě dlouho navazovat.

„Svým dílem i přístupem zásadně ovlivnila nejen stav veřejné debaty o ochraně přírody v Česku, ale zásadně formovala i environmentální hnutí. V našich řadách je nemálo absolventů a absolventek z katedry environmentálních studií, která by bez paní profesorky pravděpodobně ani nevznikla,“ zdůraznila přínos brněnské socioložky také Petra Kolínská, prozatímní ředitelka organizace Zelený kruh, jež Librovou na vyznamenání navrhla.

Akademici brojí proti ohňostrojům, bojkotují proto oslavy univerzity

Výstupem třicetiletého výzkumu, na kterém emeritní profesorka Librová spolupracovala i se studenty a studentkami, je trilogie knih o dobrovolné skromnosti. Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy za ni převzala její dcera Bohdana.

16. července 2013