Vlak u Lanžhota narazil do vozu Škoda Octavia, který uvízl na kolejích poté, co...

Vlak u Lanžhota narazil do vozu Škoda Octavia, který uvízl na kolejích poté, co jeho řidič nezvládl řízení na přejezdu. Z auta ovšem stihl utéct, takže při nehodě nedošlo ke zranění. | foto: HZS JmK

Auto uvázlo na kolejích, po nárazu vlaku trať uvolňovali sedm hodin

  • 8
Srážka auta s vlakem na přejezdu u Lanžhota ve čtvrtek večer zkomplikovala dopravu na koridorové trati mezi Brnem a Bratislavou. Řidič z auta stihl utéct, při havárii tak nedošlo ke zranění. Cestující z nabouraného vlaku dorazili do Bratislavy s tříhodinovým zpožděním, zdržely se i další spoje.

Ke srážce došlo krátce po jednadvacáté hodině. Její příčinou nebyla jízda na červenou, jak je v podobných případech obvyklé.

„Řidič vozu Škoda Octavia zřejmě nezvládl při přejíždění přejezdu řízení, vjel do kolejiště a nedokázal již vyjet,“ popsala policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Krátce na to dorazil vlak, před kterým stihla posádka auta utéct. „Při nehodě se nikdo nezranil,“ informoval mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Dechová zkouška řidiče i strojvedoucího dopadla negativně, na autě a vlaku vznikla podle odhadu celková škoda kolem 450 tisíc korun.

„Příčina toho, proč auto skončilo na kolejích, se vyšetřuje,“ sdělila Drahokoupilová.

Cestující z havarovaného vlaku Metropolitan Slovenská strela jedoucího z Prahy do Bratislavy byli s pomocí hasičů evakuováni do náhradního autobusu, který je odvezl do stanice Lanžhot. „ Z ní pokračovali náhradní vlakovou soupravou do Bratislavy se zdržením zhruba tří hodin,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Před místem nehody musel ve stanici Lanžhot zastavit také vlak Metropolitan z Budapešti do Brna. Jeho cestující byli autobusem převezeni do Břeclavi a dál pokračovali jiným vlakem s asi hodinovým zpožděním.

„Kolem místa nehody byl následně povolen provoz sníženou rychlostí 5 km/h, další noční spoje tak mohly místem projíždět jen s mírným zdržením,“ podotkl Šťáhlavský.

Trať byla úplně uvolněna až více než sedm hodin po nehodě. „Provoz byl obnoven ve 4:15,“ oznámil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit