Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exšéfovi brněnské kriminálky Machalovi udělil soud pokutu 100 tisíc korun

  18:00aktualizováno  18:17
S peněžitým trestem 100 tisíc korun odešel dnes od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení brněnské hospodářské kriminality Vladimír Machala, jenž od léta 2018 vyšetřoval podvody s městskými byty. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi.
Bývalý šéf brněnské kriminálky Vladimír Machala a jeho podřízená Jitka...

Bývalý šéf brněnské kriminálky Vladimír Machala a jeho podřízená Jitka Broďáková u Městského soudu v Brně (21. listopadu 2022) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dále soud Machalu odsoudil za to, že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, jenž podle kriminalistů používal k přidělování bytů padělaná razítka městských úřadů a firmy, která nemovitosti v Brně spravuje.

Machalův obhájce se na místě odvolal. „Bylo to překvapující rozhodnutí, protože, kdyby se soud snažil rozhodnout spravedlivě, musí klienta zprostit obžaloby,“ řekl obhájce Pavel Hála s tím, že rozhodnutí může být nebezpečným signálem pro práci policistů s informátory.

„Je naprosto vyloučené, aby policisté postupovali zcela podle pravidla, v realitě je to nesmírně obtížná situace. Je to přehnaný extenzivní výklad ze strany soudu. Při takovém postupu by se už nedalo nic řešit při pronikání do zájmového prostředí,“ doplnil obhájce.

Bez trestu odešla Machalova podřízená Jitka Broďáková. Podle obžaloby využívala společně s Machalou zvláštní policejní fond na placení informátorů ve svůj prospěch. Šlo o 10 tisíc korun. Soudce tento čin předal k prošetření vnitřní policejní kontrole, aby zjistila, zda nejde o kázeňský přestupek.

Státní zástupkyně Petra Lastovecká podala stížnost proti rozhodnutí v bodě, který se týkal právě zneužití peněz. Ponechala si také lhůtu na případné odvolání. „Soud shledal, že nešlo o žádnou politizaci, inkviziční proces, nejednalo se o nic nezákonného ze strany státního zastupitelství. Obhajoba Machaly byla agresivní, cílená vůči mé osobě,“ řekla Lastovecká.

Podle ní je hlavní dějovou linkou případu vztah Machaly a Kosmáka. Zatímco Machala tvrdil, že Kosmák pro něj pracoval jako informátor, Lastovecká tento status rozporovala. „Machala nedodržel pokyny policejního prezidenta pro využívání informátora. Sděloval Kosmákovi neveřejné informace, které se ho týkaly,“ řekla Lastovecká.

Kosmák byl nakonec jedním z těch, kteří byli letos nepravomocně potrestáni v kauze Stoka týkající se korupce při přidělování zakázek na opravy městských bytů, a pohyboval se v prostředí, kde více lidí páchalo trestnou činnost. Kosmák dostal tříletou podmínku s pětiletým odkladem a také trest propadnutí majetku v hodnotě tří milionů korun.

Časově spolu obě kauzy souvisejí. Machala však uvedl, že o Kosmákově trestné činnosti v době, kdy ho měl jako informátora, nevěděl. Jako informátor měl Kosmák působit v Hubálkově případu, kterého prý Machala v té době považoval „pouze“ za podvodníka při přidělování městských bytů a uvedl, že nevěděl, že je součástí větší skupiny přiživující se na kupčení s městskými byty.

Domovní prohlídku policisté udělali u Hubálka doma v červnu 2018, jeho případ dosud nedospěl k vynesení rozsudku. K domovní prohlídce byl tehdy přizvaný Kosmák jako osoba nezúčastněná. Obžaloba však uvedla, že byl osobou zúčastněnou. Podle soudce tím Machala zmařil domovní prohlídku.

Navíc nezúčastněná osoba nemá být nijak informována o podrobnostech prohlídky, což Machala také porušil. Kvůli tomu mohly být později získané důkazy označené jako „nezákonně získané“.

Kosmáka informoval o prohlídkách

Soudce také uvedl, že Machala informoval Kosmáka o Hubálkově vyšetřování nejen ve chvíli, kdy nevěděl, že je Kosmák vyšetřovaný, ale i poté. A že Machala věděl od začátku o tom, že Kosmák má povědomí o nezákonném Hubálkově jednání. Kosmákovi také sdělil, že se budou dělat prohlídky v kancelářích správy nemovitostí na radnici Brna-střed, což Kosmák dále sdělil dotčeným pracovníkům. A sděloval mu také výsledky této prohlídky.

Zatímco Lastovecká považovala Machalův úmysl za přímý, soudce za nepřímý. I proto nepřistoupil na návrh trestu, jak jej žádala Lastovecká. Kromě pokuty chtěla také podmíněný trest a zákaz činnosti u policie. Stejný trest žádala i u Broďákové.

Hubálek později při výpovědích mluvil i o dalších lidech, kteří se na podvodech podíleli. Obhájci Machaly i Broďákové dnes zmínili jména, která už se v médiích v této souvislosti vyskytla, a to o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, brněnské primátorce Markétě Vaňkové a jejím náměstku Robertu Kerndlovi (všichni ODS).

Případ dnes vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu a obhájci i Machala naznačovali, že se někomu nechce vyšetřovat trestnou činnosti politiků, ale jen „menších hráčů“. „Přitom u (Otakara) Bradáče kauza nekončí,“ zmínil v závěrečné řeči Machala bývalého předsedu bytové komise městské části Brno-střed, který je nyní ve vazbě. Skončil v ní poté, co policisté provedli 4. října razii kvůli kauze manipulace s městskými byty.

Autoři: ,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Koně vzali sedláci, domy zbořili. Romy okradené při holokaustu nikdo neodškodnil

30. dubna 2024  11:06

Po příchodu do nacistického koncentračního tábora museli Romové odevzdat nejen osobní doklady a...

Odpor k dostavbě D52 slábne, věří silničáři. Místním však vadí vysoký most

30. dubna 2024  6:11

Připomínky občanů k dostavbě dálnice D52 přes Novomlýnské nádrže pod Pálavou míří na rušivou...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...