Nově vystavenou sochu hyzdí skvrna, může za ni přesun pod širé nebe

  • 15
Čtyřmetrový bronzový Hvězdář nově vítá návštěvníky zámeckého parku v jihomoravském Mikulově. Na působivé soše na první pohled zaujme skvrna na její hlavě, která působí jako práce vandala. Ve skutečnosti jde o reakci kovu na přesun díla do venkovního prostředí.

Socha od Jaroslava Róny byla slavnostně odhalena v neděli, v zámecké zahradě už však stojí necelé dva týdny. Autor ji vytvořil v roce 2021 a Mikulovu ji půjčil zatím do konce tohoto roku.

Hvězdář je pokryt šestiúhelníkovou sítí, která je jednou ze základních stavebních struktur hmoty.

„Základním prvkem důležitým k životu je uhlík, jehož molekuly jsou tvořeny šesti atomy a vytvářejí prostorový útvar podobný medové plástvi. Uvnitř šestiúhelníků je kruhové jádro. Kruh symbolizuje celistvost, jednotu a řád a napříč mnoha kulturami je zobrazován jako nepřekonatelný ideál dokonalosti, symbol slunce i vesmíru,“ přiblížil Róna.

Ten sám vybral svému dílu jeho současnou pozici, z níž má výhled na Svatý kopeček nad Mikulovem, zámek i město, které se rozkládá před ním.

„Socha Hvězdář je určena na významné místo, kde bude v noci absorbovat vesmírnou energii a ve dne ji bude vyzařovat do myslí lidí, kteří k soše přistoupí,“ řekl autor.

Dejte soše čas, poradil autor

Nechtěnou pozornost přitahuje skvrna, která se objevila na hlavě Hvězdáře a vypadá jako výtvor sprejera. Ukázalo se však, že jde o přirozenou reakci na změnu prostředí.

„Socha nikdy předtím nebyla vystavena a poprvé čelí všem venkovním vlivům. Navíc při převozu ležela, takže zřejmě došlo ke kontaktu kovu s kovem, a výsledkem je tato reakce,“ sdělila mikulovská místostarostka Petra Korlaar (STAN).

Ten podhled jsem u Jošta neplánoval, říká Róna, autor nového fenoménu

Podle Róny je tato záležitost zejména u bronzových soch vystavených venku zcela běžná. „Sám autor nás ujistil, že všechny tyto věci se dají snadno zapravit. I kdyby došlo k promáčknutí sochy, nebyl by to vážný problém. Bronz snese hodně a dá se s ním dobře pracovat. Autor nám řekl, ať soše dáme nějaký čas, aby si zvykla na nové prostředí, a pak vyhodnotíme další postup,“ informovala Korlaar.

Hvězdář patří mezi zásadní díla výtvarníka Róny, kterého proslavila mimo jiné dlouhonohá socha Jošta na Moravském náměstí v Brně. Letos byl kurátorem 30. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia Dílna. Vedle odhalení sochy byla v neděli také pokřtěna Rónova monografie, kterou napsala historička umění Barbora Půtová.