V Brně zahraje skleněná harmonika, zapomenutý nástroj rozezní vlhký prst

  • 0
Dnes už téměř zapomenutá skleněná harmonika se opět rozehraje na říjnovém brněnském festivalu Moravský podzim. Muzikant na netradiční nástroj hraje tak, že navlhčeným prstem otáčí skleněné zvonce, z nichž každý je naladěný na určitý tón.

„V podstatě je to podobné hře na skleničky,“ přibližuje Marie Kučerová, ředitelka Filharmonie Brno, která festival pořádá. Netradiční harmoniku vynalezl v 18. století jeden z amerických otců zakladatelů Benjamin Franklin.

Jeden kus tohoto hudebního nástroje, který používal i známý skladatel Leoš Janáček například ve své opeře Výlety páně Broučkovy, se nachází v bazilice na Mendlově náměstí v Brně. Tato skleněná harmonika už ovšem nehraje.

Rakouská umělkyně Christa Schönfeldingerová si na vystoupení, které se uskuteční 12. října v Besedním domě, doveze svou vlastní. „Chceme na koncertní pódium uvést nástroj, o kterém se dnes už nic neví, ale ve své době sehrál významnou roli,“ sděluje Kučerová.

52. ročník mezinárodního hudebního festivalu s podtitulem Paralelní dějiny hudby připomene díla, která mohou lidé slyšet spíš vzácně. „Vyneseme na světlo méně známé skladby proslulých skladatelů a poukážeme na životnost děl autorů pozapomenutých,“ hlásí dramaturg festivalu Vítězslav Mikeš.

Žádné fošny, ale jen ty nejlepší kusy. Kytarový mág řeší lak i vlhkost

Celkem čtrnáct koncertů čeká na posluchače od 1. do 22. října v Besedním domě a Janáčkově divadle, ale také v krytu 10-Z, ve vile Tugendhat, na Petrově, v kostele na náměstí Míru nebo v Červeném kostele. Na zahajovacím koncertě v Janáčkově divadle zazní česká premiéra Zpěvu ducha divokého lesa od rodáka z Krásného Buku Anthonyho Philipa Heinricha, kterému se přezdívalo americký Beethoven a byl prvním profesionálním hudebním skladatelem v Americe.

Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou k dostání ve filharmonickém předprodeji nebo online na webu moravsky-podzim.cz. Zájemci také mohou využít festivalovou slevu při návštěvě více koncertů.