Kvůli sesuvu svahu se na 7. května 2022 ucpal Dyjskomlýnský náhon na Znojemsku....

Kvůli sesuvu svahu se na 7. května 2022 ucpal Dyjskomlýnský náhon na Znojemsku. Kvůli tomu se museli pozastavit odběry pro závlahy polí. Zcela zastaven průtok do Rakouska. | foto: Povodí Moravy

Sesuv svahu ucpal potok tekoucí do Rakouska. Musely se zastavit závlahy

  • 0
Přibližně sto metrů dlouhý svah se utrhl nad potokem nedaleko Jaroslavických rybníků na Znojemsku a koryto náhonu zcela ucpal. Voda z něj je přitom důležitá pro zemědělce, kteří ji využívají k závlahám polí.

K sesuvu došlo na začátku května, jak dnes informovali vodohospodáři. Ti na místo vyrazili hned po zjištění a snažili se koryto Dyjskomlýnského náhonu co nejdříve vybagrovat, aby tudy mohla znovu téct.

Náhon totiž slouží nejen pro odběr vody na závlahy, ale také k napouštění Jaroslavických rybníků nebo dodávku vody pro Rakousko. Do sousedního státu ale po sesuvu voda logicky netekla, navíc hrozily další sesuvy.

Na místo proto Povodí Moravy jako správce toku přivolalo geotechnika, který navrhl, jak při sanaci postupovat. „Na místě zasahovalo několik kráčejících bagrů, nákladní vozy a další těžká technika našeho podniku. Odtěženou zeminu jsme ihned odváželi z místa havárie. Naším cílem bylo bezpečně a co nejrychleji obnovit přítok do náhonu a dodávky vody pro zemědělce, rybáře i rakouskou stranu,“ přiblížil zásah generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Po vyčištění koryta ještě navíc zpevnili patu svahu kamením. Vodohospodáři veškeré práce dokončili po týdnu od sesuvu v sobotu 14. května. „V sobotu v 15 hodin jsme vyhradili vtoková stavidla v Krhovicích a obnovili průtok v Dyjskomlýnském náhonu. V současnosti jsou již všechny odběry vody obnovené,“ dodal Gargulák.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit