Kobylí vrch stojí 334 metrů nad mořem. Stejný úhel má i výseč vyhlídky, lidé po...

Kobylí vrch stojí 334 metrů nad mořem. Stejný úhel má i výseč vyhlídky, lidé po ní vystoupají do výšky 7,5 metru. | foto: KEEO Design

Pálava a Alpy jako na dlani. Na vyhlídku u Kobylí vyjedou i vozíčkáři

  • 4
Neobvyklou vyhlídku ve tvaru spirály plánují do konce prázdnin vybudovat nad vinohrady u obce Kobylí na Břeclavsku. Unikátní je i v tom, že se na její vrchol můžou jako u jedné z velmi mála rozhleden v České republice podívat také vozíčkáři.

Dřevěná spirála je zakončená v místě, kde neúplný kruh dosahuje 334 stupňů. Právě tolik metrů nad mořem ční kobylský vrch, kterému místní říkají Homole. Je to nejvyšší vrchol vinařského regionu Modré hory. A po obvodu stavby míří do výšky rampa.

Když po ní člověk vystoupá až na konec, zarazí se o skleněnou zeď a neubrání se pocitu, že právě vzlétá nad řádky vinohradů. Tak nová vyhlídka vypadá na papíře.

„Nechtěli jsme, aby na kobylské Homoli byla věž narušující její panorama. Ostatně takových rozhleden je v nejbližším okolí osm,“ vysvětluje starosta obce Pavel Kotík, proč s nadšením přivítali návrh na neobvyklou vyhlídku, jak ji vymysleli architekti z brněnského studia KEEO Design.

Jiří Vojtěšek, jeden z architektů studia, je totiž kobylský rodák a vinicemi osázený kopec, kde má rozhledna vyrůst, moc dobře zná. „Smyslem stavby není jen výhled. Rozhledna má splynout s krajinou plnou vinohradů a přitom by ji neměla nijak narušit,“ nastiňuje záměr Vojtěšek.

Dřevěný kruh bude podle návrhu stát na subtilních ocelových nohách. Schody tak nahradí nakloněná rovina.

„Věž nabídne dobrý výhled z každého jejího místa. Nepřekáží žádné sloupy a podesty. Kruh bude navíc ukončený nerozbitným sklem, což jen doplní vzdušnost stavby,“ doplňuje starosta popis vyhlídky, z níž výletníci za dobrého počasí spatří nejen Kobylí a Pálavu, ale také Lednicko-valtický areál či Alpy, na opačné straně pak Ždánický les nebo hrad Buchlov.