Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O nové byty v Brně není zájem, developeři je tak chtějí pronajímat

  6:11
Ještě v prvním loňském čtvrtletí prodali brněnští developeři 404 bytů v novostavbách. Šlo z jejich pohledu o druhý nejpovedenější kvartál za několik posledních let. Úspěšné období se však ukázalo jako předzvěst strmého poklesu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Z nejnovější analýzy developerské společnosti Impera styl vyplývá, že počty prodejů za celý zbytek loňského roku už nedosáhly ani na zmíněné číslo z prvních tří měsíců. Brněnský realitní trh s novostavbami zamrzl. A to v době, kdy se cena nových příbytků pohybuje okolo rekordní hranice 130 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy.

Kupující si aktuálně mohou vybírat ze zhruba 1 400 volných bytů v 56 novostavbách. „Meziročně se jedná o nárůst o 83 procent,“ vyčísluje výkonný ředitel Impera styl František Šudřich.

I přes velký počet neprodaných bytů a vysoké ceny odborníci neočekávají, že by na trhu došlo ke zlevňování. Předpokládají spíše cenovou stagnaci. „V kontextu aktuální výše inflace však i samotné udržení ceny znamená meziroční pokles reálného výnosu prodávajících o bezmála patnáct procent. To je pro developery pomyslná ztráta, aniž by fakticky snížili cenu,“ vysvětluje Šudřich.

Průměrná cena nových bytů v Brně

1+kk: 4,8 milionu korun

2+kk: 7,3 milionu korun

3+kk: 10,1 milionu korun

4+kk a více: 15,2 milionu korun

Zdroj: Impera styl

Při zlevňování by investoři tratili ještě víc. Některé plány proto raději pozastavují, což je případ třeba firmy Imos development, která pracuje na velkých projektech Ponava City v Králově Poli nebo Rezidence Svratka v Horních Heršpicích se stovkami bytů. Zahájení výstavby nových záměrů, respektive některých dalších etap už vznikajících komplexů, společnost odložila. „Budeme nyní spíš doprodávat byty, které máme aktuálně v nabídce,“ hlásí obchodní ředitel Jiří Heinl.

Vzhledem k aktuální nestabilní době nemají developeři žádnou jistotu, že se volných bytů v dohledné době „zbaví“. Přemýšlejí proto, jak s nimi naložit, aby nezůstaly bez využití a obyvatel. „Zvažujeme, že část bytů si necháme pro nájemní bydlení. U některých projektů se to vyloženě nabízí,“ nastiňuje Heinl. Imos development má aktuálně přes 200 volných bytů, do sumy však započítává i obytné jednotky vznikající v Kuřimi na Brněnsku.

Developer zároveň poukazuje na jeden ze zásadních rozdílů při využití bytů k pronájmu místo jednoduchého odkupu. „Při prodeji je nabízíme prosté veškerého vybavení, zatímco při pronájmu musíme například instalovat kuchyňskou linku včetně spotřebičů, aby si nájemci mohli přinést postel, skříně i další věci a začít hned bydlet,“ upozorňuje Heinl.

Vyšší nájem, nižší náklady

Podle realitního makléře Jakuba Faráře z firmy Gaute už existuje minimálně jeden developer, který volné byty v novostavbě místo prodeje pronajímá. „Zatím jde o jednotky takto využitých bytů,“ zmiňuje.

Už dnes každopádně řada obydlí v brněnských novostavbách slouží k nájemnímu bydlení. Hlavně v posledních letech je totiž ve velké míře za tímto účelem kupovali soukromí investoři, kteří měli volné peníze. Ceny za pronájem v nově postavených budovách odpovídají standardní situaci na realitním trhu. „Kvůli novostavbě může investor žádat o něco vyšší částku. Pro zájemce je nicméně toto bydlení zajímavé kvůli nižším nákladům za energie,“ popisuje Farář.

Předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter vidí nájemní bydlení pro developery jako jednu z cest do budoucna v případech, kdy po nákupu bytů nebude taková poptávka. „Zájem mohou mít velké nájemní fondy. Pro ně je to atraktivní třeba z pohledu ceny, protože byty nekupují za stejné peníze jako jednotlivci, ale kvůli většímu množství zaplatí výhodnější částky,“ přibližuje Vinter s tím, že v Brně takové fondy dosud nepůsobí.

Banka jako developer slibuje levné nájmy, první dům postaví v Brně

Menší developeři si však „přepnutí“ volných bytů do nájemního režimu mohou dovolit jen obtížně, a to hlavně kvůli problému s takzvaným cash flow. „Nájemní bydlení znamená menší finanční výnos. Časová linka je u něho odlišná než u prodejů, kde nastává okamžitý ekonomický zisk,“ objasňuje brněnský ekonom Petr Pelc.

Potíž je i v jiném modelu financování. Banky, u nichž si developeři půjčují na výstavbu podobným způsobem jako lidé na koupi obytné jednotky prostřednictvím hypotéky, s tímto postupem u už vznikajících nebo dokončených bytů nepočítají. A postupné získávání peněz z pronájmů trvajících třeba dvacet let se jim tolik nezamlouvá.

Kromě nájemního bydlení se developerům nabízí i možnost jít cestou družstevního. V jeho případě by třeba pět nebo deset let žili lidé v bytě, který by si do osobního vlastnictví pořídili až následně, po předem domluvené době. „Šlo by o možnost odložit koupi,“ přibližuje ředitel Šudřich z Impera styl, kde o této variantě uvažují. Pro družstevní bydlení by však zřejmě vyčlenili pouze část bytů z celého projektu.

  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Strážníka praštil obuškem, zastavil ho výstřel. Chtěl mě zabít, líčil napadený u soudu

28. května 2024  15:35

Vyhrocená situace mezi Lukasem Eisenzopfem a hlídkou městské policie vyvrcholila loni v Břeclavi...

Kontroverzní prodej pozemku muži blízkému vedení Hodonína neplatí, rozhodl soud

28. května 2024  13:33

Vedení hodonínské radnice si předem vybralo zájemce, kterému prodalo parcelu po někdejší lidové...

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

Podpálil budovu s bývalou družkou a jejím partnerem, soud žháři uložil 7,5 roku

28. května 2024  11:41

Trest na sedm a půl roku za těžké ublížení na zdraví a poškození cizí věci si u Krajského soudu v...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ - BEZ PRAXE (AŽ 30.000, - KČ + PŘÍPLATKY)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...