Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polaroid není jen módní záležitost, ujišťují milovníci fotek na papíře

  13:41
Polagraph stál u znovuzrození instantní fotografie. Michal Čáp a Tomáš Nosek však do byznysu s fotoaparáty, které obrázek hned vytisknou, naskočili v nejhorší možný okamžik. Dnes už jim fungují i zavedené pobočky.

Když firma Polaroid vyrábějící stejnojmenné fotoaparáty v roce 2008 zkrachovala, zdála se být instantní fotografie na dně. Oficiální filmy do přístroje se přestaly vyrábět a ty nové od skupiny nadšenců z Impossible Project vznikaly pomalu a složitě. Pro vášnivé fanoušky tohoto média mohla být těžko představitelná horší doba. 

Jenže přesně v tento moment do víru událostí naskočili Michal Čáp s Tomášem Noskem, kteří propadli kouzlu instantní fotky. „Bylo to vlastně v nejhorší možný okamžik, ale spadli jsme do toho tak trochu omylem. Neplánovali jsme si polaroidy se živit. Prostě jsme na to chtěli fotit,“ popisuje Čáp. 

O čtyři roky později si otevřeli první Polagraph na pražském Žižkově, kde kromě repasovaných polaroidů prodávají technicky vyspělé přístroje Instax a příslušenství k instantní fotce, půjčují také techniku a fotí svatby. V roce 2017 se pak rozrostli o pobočku v brněnském centru na Pekařské.

Díky společné vášni s lidmi z projektu Impossible se dostali velmi brzo k nově vznikajícím filmům. „Na polaroidy nás tehdy fotilo málo. Hned zkraje jsme s nimi navázali spolupráci a dostali se tak do užší party, která měla možnosti zkoušet nové a vylepšené verze filmů,“ vysvětluje Čáp. 

Vývoj nového filmu nebyl vůbec jednoduchý, protože jim cestu komplikovala neznalost původního receptu a také nová pravidla při použití chemikálií ve fotce. 

„Stávalo se, že obraz po pár týdnech úplně zmizel, protože chemikálie nebyly vůbec stálé. Nebo fotky vůbec nevyšly. Celé to bylo docela úsměvné, protože člověk za to zaplatil poměrně velké peníze a mnohdy z toho nic nebylo,“ vzpomíná se smíchem Kristy Vogl, vedoucí brněnské pobočky Polagraphu.

Polagraph se stal jedním z partnerů firmy Impossible. „Takových míst bylo jen pár v hlavních městech po Evropě a Státech,“ poukazuje Čáp. 

Polaroidy, designové produkty a výstavy

Impossible Project se od té doby rozběhl sprintem, stal se masovým producentem především fungujících instantních filmů a převzal i jméno Polaroid po svém předchůdci. Spolupráce s Polagraphem už neexistuje, sám český obchod si však jistou exkluzivitu udržel. 

„V Česku jsme byli úplně první, kdo prodával repasované polaroidy. A mimo jednoho obchodu to platí v zásadě až do dneška,“ hodnotí dosavadní úspěchy Michal Čáp.

Jedinečná je i brněnská pobočka Polagraphu – hlavně svým vzhledem. Dvě zhruba tři metry široké a protáhlé místnosti propojuje sotva viditelný průchod na konci. Oba prostory vyplňuje směs polaroidů, instaxů, analogových a jednorázových fotoaparátů společně se sezonními výstavami a produkty domácích a malých značek. 

„Původně jsme ve vedlejší místnosti vystavovali jeden nebo dva produkty, které neměly v Brně kamennou prodejnu,“ vysvětluje Vogl. „Když je ale prodejce malý, je pro něj tak velký prostor zbytečný,“ dodává s tím, že proto se tu teď prodává i káva nebo papírnické potřeby. 

Kromě toho tu zdi pravidelně zdobí fotografie umělců. V současnosti je k vidění část výstavy Evokativ od Libuše Jarcovjákové, kterou britský deník The Guardian označil za nejlepší fotografickou výstavu minulého roku. 

„Upřednostňujeme výstavy s analogovou fotkou. Ještě zajímavější je, když najdeme někoho, kdo pracuje s polaroidem. Nesnažíme se vždy jít po známých jménech, ale dáváme šanci i menším fotografům, když nás jejich tvorba osloví,“ komentuje Vogl.

„Nemůžu čekat, že výsledek bude perfektní“

Podle ní je to jeden ze způsobů, jak ve společnosti pěstovat vnímání fotky v uměleckém pojetí před tím komerčním. „Rádi bychom dělali fototisky, diskuse s autory nebo série přednášek, kde by se lidé dozvídali víc o technice, ale i historii a různých pohledech na fotografii,“ říká Vogl. 

„Chceme, aby se z toho nestával party foťák, a naopak ukázat, že polaroid není jen módní záležitost,“ přitakává Čáp. Nekomerční pojetí koresponduje i se samotnou podstatou instantní fotografie. „Je pro všechny, kteří nefandí milionům fotkám v telefonu, protože fotku dostanou hned do ruky a nemusí si vybírat, kterou si nechají,“ vyzdvihuje Vogl klady polaroidu. 

„Velmi populární je i specifická obrazová kvalita. Můžu sice předpokládat nějaký výsledek, ale nemůžu ho znát přesně a nemůžu čekat, že bude perfektní,“ doplňuje Michal Čáp. 

I proto by v ideálním případě chtěli prodávat jen polaroidy. „My bychom byli šťastní, kdyby lidé používali a fotili na staré polaroidy, protože to je přesně to, co my máme rádi a co se nám líbí,“ říká Vogl.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Mráz spálil révu netypicky. Škody ve vinicích přesahují dvě miliardy

26. dubna 2024  13:13,  aktualizováno  13:42

Že to vinaři a vinohradníci nemají jednoduché, znělo i na tiskové konferenci k aktuální situaci a...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...