Íránec Shahram Abdullah Zadeh veřejně obvinil státní zástupce a soudce, že manipulují s důkazy. Podal na ně trestní oznámení. Tiskové konference se zúčastnili i Pavel Čapčuch, John Bok ze spolku Šalamoun, Alena Kojzarová a Jan Vučka (7. března 2016) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podnikatel Zadeh se doznal k daňovým deliktům, uzavírá dohodu o trestu

  • 64
Podnikatel Shahram Zadeh se plně doznal ve své daňové trestní kauze. S žalobcem uzavírá dohodu o vině a trestu. Dříve vinu popíral, kauza se i kvůli tomu vleče roky.

Že podnikatel íránského původu s žalobcem uzavírá stejně jako další obvinění dohodu o vině a trestu, které bude muset schválit soud, oznámil dozorující státní zástupce Aleš Sosík.

Obžaloba viní Zadeha z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Kauzou se několik let zabývá Krajský soud v Brně. Zadeh vinu dosud popíral.

Proces začal na jaře 2016, pokračovalo se minulý týden, trojblok jednání v tomto týdnu soud zrušil.

Zadeh si aktuálně ve vězení odpykává osmiletý trest za ovlivňování svědků, samostatně v daňovém případu mu hrozilo až 13 let vězení. V jeho případě nyní půjde o souhrnný trest.

U soudu se doznal ke všem bodům obžaloby, tedy i v tom rozsahu, že trestný čin spáchal v rámci organizované skupiny.

„Domlouvali jsme se na relativně vysokém nepodmíněném trestu a relativně vysokém peněžitém trestu,“ uvedl Sosík, který doplnil, že souhrnný nepodmíněný trest by i vzhledem k peněžitému trestu neměl přesáhnout deset let vězení. Dohodu ale musí schválit soud, jasněji bude na dalším jednání u soudu v červnu.

Z patnácti obžalovaných v kauze jeden v průběhu let zemřel. Sosík uvedl, že další dva jsou spolupracující obvinění, sedm dalších včetně Zadeha se postupně doznalo, dohody o vině a trestu se dávají dohromady.

Pro Sosíka je vzhledem k tomu, jak byla vedena obhajoba, Zadehovo přiznání překvapením. Doplnil, že roli mohlo sehrát to, že Zadeh je od jara 2014 omezený na svobodě, výjimkou bylo jen asi půlroční propuštění z vazby.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení má usnadnit a zrychlit trestní řízení. Zadeh už loni v prosinci projevil o dohodu zájem.

Justici vinil ze spiknutí

Zadeh, který měl konexe do nejvyšších pater české politiky, řídil patnáctičlennou skupinu, která do Česka dovážela stovky milionů litrů pohonných hmot zejména z Německa a Slovinska. Místo daně v řádu miliard korun odvedla pouze miliony.

Podnikatel íránského původu, který po sňatku s Češkou získal v roce 2010 české občanství, byl zadržen už v roce 2014. 

Dva roky nato v únoru byl Zadehna rekordní kauci 150 milionů korun propuštěn z vazby, v prosinci téhož roku však putoval do cely znovu, tentokrát kvůli ovlivňování svědků. Na svobodu se od té doby nedostal, z vazby přešel do výkonu trestu.

Kauza táhnoucí se několik let byla protkána řadou Zadehových kroků, kterými se snažil na sebe strhnout pozornost a soudní jednání zkomplikovat. Držel například hladovku, obvinil žalobce z manipulování s důkazy, vyžádal si tři dny na podání námitek či vinil justici ze spiknutí.

Městský soud v Brně jej za ovlivňování svědků potrestal třemi a půl roku ve vězení, odvolací krajský soud zpřísnil verdikt na osm let. Zadeh se podle soudu snažil za peníze přimět svědky ve své trestní věci k nepravdivé výpovědi v neprospěch obžaloby a k tomu, aby byli křivě obviněni policisté nebo pracovníci justice.

Daňové úniky za dvě miliardy? Jsem nevinný, tvrdil Shahram Abdullah Zadeh:

8. března 2016

,