Výroba experimentálního léku Remdesivir na nemoc COVID-19.

Výroba experimentálního léku Remdesivir na nemoc COVID-19. | foto: ČTK

V brněnské nemocnici poprvé použijí remdesivir, dají ho pacientce z Ostravy

  • 3
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dnes přijala ženu s těžkým průběhem nemoci covid-19 převezenou z Ostravy. Bude první českým pacientem mimo Prahu, kterému bude nasazen lék remdesivir.

Žena narozená v roce 1969 byla do Brna transportována z Městské nemocnice Ostrava.

„Pacientka je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav je vážný,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Dana Lipovská s tím, že žena bude první nemocnou, které bude v Brně remdesivir podán.

FNUSA je jednou ze čtyř nemocnic, kterou ministerstvo zdravotnictví určilo jako garanta léčby remdesivirem. Další tři zařízení jsou pražské Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice v Motole a Všeobecná fakultní nemocnice.

Remdesivir pro celkem deset pacientů obdržela svatoanenská nemocnice minulé úterý. Momentálně se v ní kromě nově převezené ženy nachází ještě jeden pacient s koronavirem ve vážném stavu.

„Ten už tu však leží příliš dlouho, takže mu remdesivir nemohl být podán,“ podotkla Lipovská.

U svaté Anny přijali celkem 16 pacientů s covidem-19 v těžkém stavu. Osm jich zemřelo, poslední z nich v pátek. Průměrný věk obětí činí 75 let a všechny trpěly také dalšími nemocemi.

„Zbylé pacienty jsme úspěšně léčili a mohli se vrátit do svých ‚domovských‘ nemocnic,“ sdělila Lipovská.

5. května 2020