Obřadní síň je jednou z nejkrásnějších břeclavských staveb. Na její opravu však celé dekády chyběly peníze. | foto: město Břeclav

Chátrající židovskou památku musí stihnout opravit v šibeničním termínu

  • 0
Říká se, že je zmenšeninou půvabného poštorenského kostela. Přesto stála židovská obřadní síň v Břeclavi léta stranou zájmu. Památka s pohnutým osudem se teď konečně dočká rekonstrukce. Na opravy za 23 milionů korun se městu podařilo získat jedenáctimilionovou dotaci.

„Židovská obřadní síň v Břeclavi stojí tak trochu na kraji zájmu. Nutno říct, že neprávem. Jedná se o krásnou památku, kterou je potřeba opravit. Po desítkách let snahy o její rekonstrukci to konečně vypadá, že se nám podaří vdechnout jí nový život,“ těší břeclavského starostu Svatopluka Pěčka (ANO).

Dnešní dominanta židovského pohřebního areálu z roku 1892 měla pohnutý osud. K vytvoření projektu byl pozván rakouský architekt Franz von Neumann, který tehdy pracoval ve službách vídeňské větve židovské rodiny Kuffnerů. Právě skvělá doporučení vídeňských příbuzných tehdejšího břeclavského starosty Hermanna Kuffnera a jejich finanční podpora vedla k von Neumannově výběru.

Navrhl krásnou novogotickou stavbu z režných cihel z tehdy proslulé knížecí lichtenštejnské keramičky v Poštorné.

Zajímavost

Židovský hřbitov v Břeclavi vznikl před rokem 1643 a během následujících let byl rozšířen. Do dnešní doby se zde dochovalo až 300 náhrobků. Ve východní části hřbitova výrazně dominuje hrobka rodiny Kuffnerů. K areálu patří novogotická obřadní síň z roku 1892 z dílny architekta Franze von Neumanna a domek hrobníka.

Vnitřnímu prostoru dominuje pseudogotická žebrová klenba a nástěnná historizující výmalba. Stěny jsou opatřeny německými a hebrejskými nápisy, dnes už tedy spíše jen částmi.

Po válce sloužila budova jako čalounický a drogistický sklad a její tristní stav si vynutil v 90. letech minulého století alespoň základní rekonstrukci střechy. Od té doby se ale na rozsáhlejší opravy marně hledaly peníze.

Mění to až spolupráce se slovenským městem Sládkovičovo, se kterým město historicky pojí právě podnikatelská rodina židovského vyznání – Kuffnerovi. Jedna z větví rodu, kterou reprezentoval Karl Kuffner, působila právě ve Sládkovičově, kde stojí historicky slavný cukrovar, rodinná hrobka a kostel.

Právě na „Kuffnerovské“ památky se oběma městům podařilo získat peníze z programu Interreg. Sládkovičovo za ně opraví městský park, Břeclav zmiňovanou židovskou obřadní síň.

Šibeniční termín do konce roku

Celková cena rekonstrukce se má pohybovat kolem 23 milionů korun, k jedenáctimilionové dotaci přidá Břeclav 12 milionů ze svého rozpočtu. Opravou projde kaple i prostranství před hřbitovem.

Stavba musí být podle dotačních podmínek hotova do konce letošního roku. „Termín je šibeniční. Budeme dělat vše pro to, abychom tuto významnou památku v termínu opravit stihli,“ doplnil starosta.

Podle břeclavského místostarosty Jakuba Matušky (Mladí a neklidní) se na zatraktivnění místa s velmi silnou atmosférou pracuje už delší dobu.

„V loňském roce se podařilo získat peníze na instalaci naučných panelů, rok předtím Technické služby osvobodily síň ze spárů břečťanu,“ vyjmenovává s tím, že se v místě uskutečňují komentované prohlídky nebo koncerty pro veřejnost.

Kaple byla například součástí Lednicko-valtického hudebního festivalu, který pořádá koncerty v nejzajímavějších stavbách stejnojmenného areálu.

O opravdu židovské obřadní síně se tehdejší vedení Břeclavi pokoušelo už před deseti lety. Tehdy však město už získanou dotaci nakonec odmítlo.