Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden kilometr za 60 milionů. Cyklostezku u Blanska zdražil složitý terén

  6:07
Plánovaná trasa pro cyklisty podél frekventované silnice u Blanska bude i kvůli opakovanému překonávání řeky vůbec nejdražší takovou stavbou v historii Jihomoravského kraje. Měřit přitom bude pouhé čtyři kilometry.

Ještě donedávna Jaroslav Žáček třikrát do týdne nasedl na kolo a vyrazil do Brna do práce. Jel přitom i po klikaté frekventované silnici z Blanska směrem na Brno. „Auta tam jezdí rychle, ještě se předjíždí, tam opravdu šlapete se staženým zadkem,“ popisuje vášnivý cyklista, který je dnes už v důchodu.

Frekventované silnici, po níž denně projede deset tisíc aut, by se klidně vyhnul, jenže neměl jak. Na cyklostezku pod Novým hradem u Adamova se jinudy dostat nedá a speciální trasu pro cyklisty souběžně se silnicí nikdo dosud nevybudoval. To teď chce Jihomoravský kraj změnit, cena za tento čtyřkilometrový kritický úsek je však astronomická.

Aktuální odhady včetně daně se blíží čtvrt miliardě korun. Jeden kilometr tak vyjde na více než 60 milionů. Pro srovnání: stejně dlouhý obchvat Čebína na Brněnsku, který je jednou z nejdražších silničních staveb z rozpočtu kraje, je zhruba „jen“ na dvojnásobné ceně.

„Plánovaná stezka kvůli složitému terénu hned několikrát povede pod silničními mosty a přechází přes řeku Svitavu. Tu přemostí rovnou tři lávky o šířce tří metrů a jeden cyklomost. Součástí projektu je i posunutí stávajícího brodu a jeho následné napojení na stezku pro chodce a cyklisty,“ přibližuje krajský náměstek pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Na několika úsecích jsou naplánovány i opěrné zdi a zpevňující sloupy, aby byla zachována bezpečnost projíždějících vlaků po sousední trati. Zároveň díky tomu bude stezka dostatečně široká pro chodce i cyklisty. Přesné rozměry v celé délce ovšem hejtmanství nesdělilo, ostatně podrobný projekt se teprve bude zpracovávat. „Jihomoravský kraj zatím žádnou tak technicky a finančně náročnou stavbu cyklostezky nerealizoval,“ sděluje Petr Holeček z tiskového oddělení krajského úřadu.

Prvenství za nejdražší cyklostezku v Česku však i přes tyto mimořádné náklady trasa v Moravském krasu nezíská. To zůstane nejspíš Havlíčkovu Brodu, kde v roce 2020 pouhých 300 metrů stálo 25 milionů. V přepočtu tak stál metr ještě přibližně o 23 tisíc korun více, než je odhad u Blanska.

Bezpečnost na prvním místě

Není to ani první cyklostezka v regionu, jejíž kilometr vyšel na nižší desítky milionů korun. V roce 2021 otevřel Jihomoravský kraj 2,6 kilometru dlouhou trasu přes novomlýnské nádrže za 119 milionů. Do té doby museli cyklisté po frekventované cestě jezdit společně s náklaďáky. I tak se však nabízí otázka, zda je skutečně efektivní vynaložit takový balík peněz na tak krátký úsek u Blanska.

Hejtmanství si za svým krokem stojí. „S ohledem na vysoce frekventovaný úsek s dojížďkou za prací, službami a cykloturistikou je v první řadě ve veřejném zájmu zajistit bezpečnost,“ oznamuje Holeček s tím, že se jedná rovněž o mezinárodní dálkovou trasu, na níž Evropská cyklistická federace vytkla nebezpečnost úseku u Blanska. „Je to skutečně kolikrát o život. Určitě je dobře, pokud tady povede cyklostezka,“ souhlasí Žáček.

Cyklodálnice má utrum, plán na opravu brněnské tepny fandí autům

Podle něj dnes příliš nepomáhá ani to, že jsou na silnici široké krajnice, kudy mají cyklisté přikázanou jízdu, ani to, že na častý výskyt jízdních kol upozorňují šoféry výstražné značky. Jihomoravské hejtmanství má i konkrétní čísla. Počítadlo na stezce pod Novým hradem, kam naprostá většina cyklistů při cestě od Blanska pokračuje, za sezonu od dubna do října zaznamená i více než sto tisíc průjezdů.

Jako dobrou zprávu tak stavbu nové stezky vnímá i blanenský starosta Jiří Crha (ODS), který je rovněž krajským radním pro dopravu. „Na krajské radě jsme schválili první krok k její výstavbě,“ zmiňuje Crha soutěž na zpracovatele projektové dokumentace.

Stavbu navíc nebudou komplikovat ani potřebné výkupy pozemků, ty jsou totiž v majetku obcí nebo veřejných institucí. Horší to bude s pokrytím vysokých nákladů, kde kraj stejně jako u Nových Mlýnů spoléhá na dotace. Stavební povolení by chtěl mít k dispozici do konce příštího roku, kdy už zároveň počítá se zahájením první ze čtyř plánovaných etap stavby. Cyklisté by se pak mohli po tomto prvním úseku projet v roce 2025.

Stezka kolem ČKD na mrtvém bodě

Zatímco stavba cyklostezky podél Svitavy se zdá být na dobré cestě, druhá, která u Blanska rovněž velmi chybí, je stále v nedohlednu. Už v roce 2016 tehdejší vedení města oznámilo, že hodlá vybudovat trasu podél areálu ČKD ke Skalnímu mlýnu v Moravském krasu, aby cyklistům i pěším dopřálo bezpečný prostor.

Také tudy totiž řidiči jezdí velmi rychle. Jenže ani po sedmi letech se nic neudálo. Město totiž vlastní jen málo pozemků pro tuto stavbu, situaci navíc komplikovalo konkurzní řízení s majitelem areálu ČKD a s novým vlastníkem se radnice dosud na ničem nedohodla.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Nemocnice mají fungovat ve stejném módu, ne každá jinak, říká jihomoravský šéf

30. dubna 2024  17:55

Pozici šéfa největší krajské nemocnice ve Znojmě od února vyměnil za ředitelské křeslo ve firmě...

Sexistický šéf agentury i hypnoterapeut. Nový film líčí sny, které se zvrtly

30. dubna 2024  15:33

Eva se těšila na práci v prestižní reklamní agentuře, jenže z jejího šéfa se vyklubal sexistický...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Koně vzali sedláci, domy zbořili. Romy okradené při holokaustu nikdo neodškodnil

30. dubna 2024  11:06

Po příchodu do nacistického koncentračního tábora museli Romové odevzdat nejen osobní doklady a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...