(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Blanenská nemocnice nemá po zvýšení platů dost peněz, sníží počet lidí

  • 0
Zdravotní personál blanenské nemocnice si díky nařízení vlády polepšil, její vedení má ale problém. Od konce minulého roku neustále řeší, z čeho navýšené platy pokrýt, a nemocnice letos míří ve svém hospodaření do minusu.

V době, kde ve zdravotnictví panuje spíše nedostatek pracovních sil, v Blansku sáhli ke snižování stavů. „Pokud máme provést nějaké vnitřní úspory, musíme sáhnout do personálu. Jeho náklady jsou 70 procent z veškerých výdajů nemocnice,“ prohlásila ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Tři lidé už museli z nemocnice odejít. Dalších přibližně deset konec v práci čeká. „Nebudeme nikoho propouštět, ale budeme to řešit přirozenými odchody pracovníků, například do starobního důchodu,“ doplnila ředitelka.

Vedení nemocnice toto snížení počtu lidí zabalilo do přeměny celého lůžkového fondu. Oddělení následné péče a neurologické jednotky intenzivní péče bylo každé dosud rozdělené na dvou místech. Podle ředitelky to přinášelo problémy a kritizovaly je i pojišťovny. Sjednocením tak ubude nutnost mít tolik zaměstnanců.

Zároveň se sníží v nemocnici i počet lůžek. Skutečně nasmlouvaných a placených 183 lůžek zůstane, ubude ale přistýlek. Dosud jich měla nemocnice 29, se změnou jich má být o sedm méně.

„Měli jsme jich hodně, ale občas jsme všechny využili při epidemiologické situaci,“ sdělila ředitelka.

Snížení počtu lůžek ani snížení počtu pracovníků však podle vedení nemocnice nesníží kvalitu poskytované péče. To tvrdí i starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD).

„Smyslem všech změn je zefektivnění provozu se sníženými náklady a větším důrazem na výkony zaměstnanců, aniž by se snížila kvalita péče o pacienty,“ prohlásil starosta.