Mojmír Jeřábek navázal úzký vztah s manžely Kunderovými, s nimiž se přátelili...

Mojmír Jeřábek navázal úzký vztah s manžely Kunderovými, s nimiž se přátelili jeho rodiče. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pro Kunderovy byla stará přátelství posvátná, říká syn jejich kamarádů z Brna

  • 0
S manželi Milanem a Věrou Kunderovými se přátelili rodiče Brňana Mojmíra Jeřábka. Díky tomu a jeho odvaze po spoustě let Kunderovým napsat byl jejich přítelem i on. A nakonec stál za tím, že světově proslulý spisovatel obdržel čestné občanství rodného Brna a že se v něm otevřela jeho knihovna.

„Maminka byla původně kolegyní Věry Kunderové v Českém rozhlase. Toto přátelství se udrželo i přes jejich odchod (z Československa). Maminka umřela, ale tatínek s nimi byl v kontaktu. Já se sestrou jsme k nim jako děti vzhlíželi,“ líčí Jeřábek, někdejší vedoucí odboru zahraničních vztahů na brněnském magistrátu a později ředitel Českého centra ve Vídni.

Po revoluci slyšel Milana Kunderu mluvit a mnohem později sebral odvahu a Kunderovým napsal. „Jsou to lidé, pro které jsou stará přátelství posvátná a přijali mě se sestrou do jejich srdce. Mohli jsem tak v přátelství pokračovat,“ podotýká Jeřábek.

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového významu. Bylo mu 94 let

V roce 2008 se Kunderovi ozval z popudu tehdejšího primátora Romana Onderky (tehdy ČSSD) a zeptal se jej, zda by mu Brno mohlo nabídnout čestné občanství. „Byl jsem mile přijat, ale bylo mi vysvětleno, že pro Brno nic neudělal a proč by měl dostat čestné občanství. Že máme v Brně (spisovatele) Jana Trefulku,“ odhaluje Jeřábek.

Jenže pak se objevila kauza v týdeníku Respekt o udání západního agenta, jehož se Kundera údajně dopustil v roce 1950, dva roky po nástupu komunistů v Československu k moci. Milan Kundera tehdy rozhodně popřel, že by kohokoli udal, a po Respektu požadoval omluvu, časopis mu však nevyhověl.

Bartoška čte Kunderu: Nesnesitelná lehkost bytí v audioknize s 50% slevou

Inicioval vznik Kunderovy knihovny

Po této kauze se Brno ozvalo Kunderovi oficiálním dopisem, zda by čestné občanství přijal. „Přišla odpověď, že s radostí přijímá. Pak jsme se několikrát setkali i s primátorem a choval se ke mně jako starší přítel,“ říká Jeřábek.

Čestné občanství obdržel Kundera v roce 2010. Jeřábek se s ním setkával i poté, a i když spisovatel o některých věcech nemluvil, tak se prý něco dozvěděl. A také jej začal hodně číst.

V Brně otevřela Knihovna Milana Kundery. Autor ji věnoval rodnému městu

„A k mému překvapení vydal ještě před deseti lety poslední knihu Slavnost bezvýznamnosti. Nikdo už nečekal, že něco takového přijde, byla jiná, než cokoliv od něj znám, a sklidil s ní obrovský úspěch,“ vyzdvihuje Jeřábek.

Před několika lety se na něj spisovatel také obrátil a zeptal se ho, co bude s jeho knihovnou. „Tak jsem rozjel akci ke vzniku jeho knihovny. Nakonec jsem ho spojil s ředitelem Moravské zemské knihovny Tomášem Kubíčkem a dopadlo to,“ připomíná Jeřábek, že se letos v dubnu otevřela v prvním patře Knihovna Milana Kundery.