V menzách Vysokého učení technického si studenti nepochutnají jako v...

V menzách Vysokého učení technického si studenti nepochutnají jako v restauraci, ale zároveň ani mnoho nezaplatí. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Nejdražší brněnská menza zlevňuje obědy, dvě meníčka nabídne za 85 korun

  • 5
Na levnějších obědech si od začátku března pochutnají strávníci v menzách Masarykovy univerzity v Brně. Studenti každý den najdou v nabídce i dvě zvýhodněná menu včetně polévky za 85 korun. Vedení Správy kolejí a menz tak reaguje na kritiku, že je polední jídlo drahé, podobně jako v restauracích v centru města.

Kvalitu a velikost porcí si v menzách Masarykovy univerzity studenti většinou pochvalují, nicméně rozhodující je pro mnohé cena, která doposud byla v porovnání s ostatními školami nejvyšší. Potvrdil to i listopadový průzkum studentské komory Akademického senátu MU.

Strávníci budou mít nově na výběr z pěti jídel. „Kromě dvou cenově zvýhodněných menu budou v nabídce ještě dva druhy hotových jídel, které zahrnou masovou variantu i alternativní variantu přizpůsobenou modernímu stravování. Doplní je jedna minutka, kterou bude mezi studenty stále nejvíce poptávaný smažený sýr s hranolkami,“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz MU Kamil Kulíšek. Každý den tedy budou dostupné vegetariánské, veganské i bezlepkové možnosti.

Dotovaná svíčková za 70 či 104 korun. Ceny jako v restauraci, zoufají studenti

Změnu vítá třeba Aneta Denemarková, která menzu kvůli cenám už dlouho nenavštívila. „Vycházelo mně výhodněji uvařit si doma. Minimálně půjdu vyzkoušet, co člověk za těch 85 korun dostane,“ řekla studentka.

Zvýhodněné menu bude dostupné ve všech menzách MU. „Polévka k menu bude v nabídce vždy jen jedna, ale s ohledem na alternativní varianty. Cenově bude menu pro studenty za 85 korun, pro zaměstnance Masarykovy univerzity za 103 korun a pro hosty za 123 korun,“ informoval Kulíšek. Už od minulého pátku je součástí levnějšího menu třeba tofu s houbami a hráškem, bramborové knedlíky se zelím nebo milánské špagety.

Zatímco někteří studenti si zlevnění pochvalují, jiní mají obavy. „Udržet finančně dostupné jídlo mělo být hlavním cílem již v počáteční době zdražování. Obávám se, že si dodatečné zdroje vykompenzuje univerzita v jiné kapitole, například na kolejném, které je předražené, a koleje navíc mnohdy i nedostupné,“ dodal student ekonomicko-správní fakulty Tomáš Chlachula, který je zároveň zastupitelem Třebíče za ANO.

27. února 2023