ilustrační snímek | foto: Reuters

McDonald’s se šíří do menších měst, otevřel první pobočku mimo Brno

  • 18
Na celosvětově známý hamburger a hranolky už nemusí lidé ze Znojma vážit hodinovou cestu do Brna. Ve Znojmě se před týdnem otevřela vůbec první pobočka řetězce McDonald’s, konkrétně v obchodním centru Aventin v Dobšické ulici. Jde vůbec o první pobočku mimo Brno na jižní Moravě.

Proč to tak dlouho trvalo, jestli bylo město dosud „chudé“ nebo malé, PR manažerka McDonald’s Lucie Poláčeková konkrétně neuvedla. „V České republice vyhledáváme atraktivní lokality pro výstavbu nových restaurací neustále, a to nejen ve velkých městech. Naším cílem je zlepšovat dostupnost našich produktů a služeb napříč celou republikou,“ řekla jen obecně.

Jak ale poodkrývá Alena Šafrová Drášilová z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, McDonald’s v tuzemsku podniká v drtivé většině prostřednictvím franšíz, což je zjednodušeně řečeno prodej návodu na provozování „mekáče“ soukromým podnikatelům.

„Samotný proces získání franšízy je však poměrně složitý a může trvat i několik let od prvotního rozhodnutí. Zájemce o franšízu musí navíc prokázat, že má k dispozici dostatečné finanční prostředky – řádově nižší desítky milionů korun – a prochází přísným výběrem a školením. Přístup McDonald’s je však specifický i v tom, že mateřská společnost zpravidla vlastní a následně franšízantovi pronajímá nemovitost,“ vysvětluje ekonomka.

Jak upřesňuje, společnost před pěti lety deklarovala zájem rozšířit síť restaurací i do menších měst, a pokud odhlédneme od covidové pauzy, realizuje se tato strategie právě teď.

Znojmo uspělo díky turistické atraktivitě

A proč právě Znojmo? Řetězec si lokality velmi pečlivě vybírá, smlouvy uzavírá s franšízanty na dvacet let. „A i když Znojmo, respektive Znojemsko nepatří mezi regiony s nadprůměrnými příjmy, jedná se o turisticky zajímavou lokalitu s velkým potenciálem do budoucna,“ myslí si Šafrová Drášilová.

Restaurace ve Znojmě nabídne práci 65 zaměstnancům, přičemž nábor chtějí podporovat neustále. „K předpokládané návštěvnosti se momentálně nemůžeme vyjadřovat, ale vzhledem k tomu, že se bude jednat o otevření první takové restaurace v tomto městě, věříme, že nás zákazníci nezklamou a budeme častým místem jejich návštěv,“ míní manažerka Poláčeková.

McDonald’s a KFC chtějí do České Lípy, stovky místních jsou proti

O tom, že by se řetězec mohl v druhém největším městě kraje otevřít, se mluvilo v letech 2006 až 2010, kdy radnici vedli občanští demokraté. Konkrétně se spekulovalo o pobočce u gymnázia na Komenského náměstí.

Poláčeková to ponechala bez odpovědi s tím, že si spekulací není vědoma. Co se týče největšího rivala McDonald’s, a totiž „kuřecího“ KFC, ten už na Znojemsku funguje delší dobu, konkrétně v obchodním centru Freeport u rakouských hranic.

8. srpna 2022